XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Újra lesz labor a Visegrádi utcában

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.05.20.
 Péntek
Ma Bernát, Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,58 Ft
   CHF árfolyam
   373,74 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 12. 14. 04:43     


Újra lesz labor a Visegrádi utcában
Ismét lesz 2017. január 2-ától mindkét XIII. kerületi szakrendelőben vér- és vizeletvizsgálati lehetőség. A Szegedi úton ez eddig is folyamatosan elérhető volt, a Visegrádi utcában azonban néhány évvel ezelőtt megszűnt a laboratóriumi mintavétel.

Ismét lesz 2017. január 2-ától mindkét XIII. kerületi szakrendelőben vér- és vizeletvizsgálati lehetőség. A Szegedi úton ez eddig is folyamatosan elérhető volt, a Visegrádi utcában azonban néhány évvel ezelőtt megszűnt a laboratóriumi mintavétel.


Mint dr. Felmérai István, az Egészségügyi Szolgálat orvos igazgatója elmondta: a lakosság igényeit figyelembe véve született meg a döntés a vér- és vizeletvételi hely újraindításáról.


A laboratóriumi vizsgálatok az egész országban alulfinanszírozottak. Minden laborvizsgálat meghatározott számú OEP-pontot ér. A pontok forintértékét 2016 októberétől megemelték – 1 pont 1,50 forint helyett 1,80-at ér –, ezzel párhuzamosan viszont az OEP csökkentette a laboratóriumot működtető intézmények eddigi teljesítményvolumen-korlátját (TVK). A TVK-t meghaladó vizsgálatokat már csak jóval alacsonyabb pont/forint értékkel téríti a tár-sadalombiztosítás. Továbbra is megmaradt a laboratóriumok OEP-finan-szírozásának zárt kasszája, és sajnálatos módon nem vették figyelembe a tényleges lakosságszámhoz viszonyított működtetéshez szükséges kiadásokat sem.


A járóbeteg-szakellátás OEP általi finanszírozása nem elégséges, így a XIII. kerületi önkormányzat nemcsak az általános beruházási és fejlesztési pénzekkel támogatja a helyi egészségügyi ellátást, hanem még működtetési pénzt is hozzátesz, hogy biztosítsa a kerület lakosságának színvonalas egészségügyi szolgáltatásait.


Ahhoz, hogy a laboratórium gazdaságosan tudjon működni, közbeszerzési pályázat került kiírásra. A tender nyertese vállalta, hogy a jövő év elejétől öt éven keresztül kedvező feltételekkel biztosítja a laborellátást. Ők veszik át a Szegedi úti labor üzemeltetését is, és azt is vállalták, hogy a Visegrádi utcai szakrendelőben akadálymentes környezetben vérvételi helyet alakítanak ki.


A kerület lakói továbbra is szabadon választhatnak, hogy a Szegedi úti vagy a Visegrádi utcai vérvételi helyet veszik igénybe. A laboratóriumi mintavétel mindkét rendelőben munkanapokon reggel hét és tíz óra között történik. Az előjegyzési rendszer változatlan marad. Előjegyzés 10 órától személyesen, telefonon és online módon is lehetséges.


A nyertes cég azt is vállalta, hogy a kerületi háziorvosi rendelőkből elszállítják a vérmintákat. A vizsgálatot kérő orvos a későbbiek folyamán online módon is hozzáférhet páciense laboradataihoz másnap. Ez alól kivételek a speciális, több napot igénylő laborvizsgálatok. A háziorvosok és a laboratórium informatikai rendszerének összeillesztését a nyertes cég fogja elvégezni, ezzel biztosítva a laborleletek korszerű lekérdezési lehetőségét. Ugyanakkor a betegek is átvehetik a leleteiket a vérvételi helyszíneken.


Az új rendszerben is mindkét szakorvosi rendelőben biztosítva lesznek a szakorvosok által soron kívül kért vizsgálatok, például vérkép, vizelet, illetve méhen kívüli terhességi teszt. A vizsgálatra érkezők mindkét vérvételi helyen továbbra is a Szegedi úti laboratóriumban korábban foglalkoztatott munka-társakkal találkozhatnak.


Csop Veronika


További hírek

  Kényeztetés mesterfokon
2022. 05. 16. 11:11 13keruleti-hirhatar.hu
  Rogán Antal új feleségével vett részt Novák Katalin beiktatásán – az aktuális Rogánné kicsit megváltozott
2022. 05. 15. 11:08 hirhatar.hu
  Fordítást kérünk: Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ködmön vagyunk
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  Rogán harcolhat a korrupció ellen – a nyakig sáros kecskére bízzák a káposztát
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Megvan a modern kapcsolatok gyilkosa
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Miért érdemes pszichológushoz fordulni?
2022. 05. 11. 14:05 13keruleti-hirhatar.hu
  Jelentősen továbbdrágult mától a taxi Budapesten
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Andi – nem az, a másik
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport