XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Hagyományőrzés az iskolában

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.05.27.
 Hétfő
Ma Hella napja van.
Holnap Emil, Csanád napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,57 Ft
   CHF árfolyam
   387,54 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 04. 23. 16:19     


Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokások megismerésére is.

Ilyen például a farsangi ünnepkör, mely szintén régi hagyomány hazánkban, nem véletlenül szentelnek a Brit-Magyar Iskolában is egy egész hetet ennek az eseménynek minden februárban. A farsangi hét keretében a tanárok minden nap más programokkal kedveskednek a diákoknak. 

 

A farsangról dióhéjban

 

Farsangnak a vízkereszttől nagyböjtig tartó időszakot nevezzük, tulajdonképpen a karácsonyi és a húsvéti ünnepkör között lévő időtartamot foglalja magába. Mivel a nagyböjt az elcsendesedésről, a bűnbánatról szól, ezért az előtte lévő farsang viszont a bálok, mulatságok, vidámságok ideje. 

 

Sokan a kereszténységhez társítják, annak ellenére, hogy nem vallási ünnep, hanem sokkal inkább a néphagyományokra épül. 

 

Legjelentősebb része a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó három nap, ezt a magyar népnyelv a “farsang farkának” nevezi. Tulajdonképpen itt csúcsosodik ki az ünneplés, a világ több országában is hatalmas mulatságokat rendeznek, ekkor tartják például a híres riói és velencei karnevált is. Ezek az események egyben a télbúcsúztatást is jelképezik, akárcsak hazánk legnagyobb farsangi hagyományőrző rendezvénye, a mohácsi busójárás.

 

A farsangi mulatságokon régen és most is szokás mindenféle jelmezt, maskarát felölteni, ezáltal akár teljesen felismerhetetlenné válni.

 

Hogyan zajlik a farsangi hét a Brit-Magyar Iskolában?

 

Az említett intézményben nem csupán egy délután erejéig kerülnek előtérbe a farsangi hagyományok, hanem egy egész héten keresztül, különféle izgalmas, játékos programok által.

 

Az idei programsorozat egyik kedvenc része például a fánkevő verseny volt. A pedagógusok az iskola udvarán úgynevezett “fánkkuponokat” rejtettek el, a feladat pedig az volt, hogy a diákoknak ezeket meg kellett keresnie. A kuponokat természetesen igazi fánkra lehetett beváltani, így mindenki örömmel vett részt a versenyben, hiszen ki ne szeretné ezt a jellegzetes farsangi finomságot? 

 

A program ráadásul a közösséget is építette, hiszen a diákok és tanárok együtt mókáztak. 

 

Ezenkívül hatalmas siker volt még a jelmezverseny is. Itt mindenki olyan jelmezt vett fel, amilyet csak szeretett volna, a gyerekek szabadjára engedhették kreativitásukat, képzelőerejüket. 

 

A kosztümök persze a diákok egyéniségét, személyiségét és érdeklődési körét is kifejezték. Hisz mennyire izgalmas, amikor egy kis idő erejéig egy gyermek a kedvenc képregényhősévé válhat, vagy úgy öltözhet fel, akár egy igazi hercegnő, tündér vagy varázsló. 

 

A hagyományokat a felnövő generációnak is meg kell ismernie

 

Ezen állítással talán mindenki egyetért. Hiszen a tradíció a múltunk része, általa válik egy nemzet azzá, ami jelenleg is. A régi hagyományokat pedig ápolni kell, különben a feledés homályába vesznek. Ebben pedig nekünk, gyermekeinknek és majd az unokáinknak is aktívan részt kell vennie.


További hírek

  Milyen hatásai vannak a natúr szappannak?
2024. 05. 27. 14:03 13keruleti-hirhatar.hu
  Az asztalláb javítása nem ördöngösség
2024. 05. 27. 13:58 13keruleti-hirhatar.hu
  Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Több villamos lesz Budapesten
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Tíz éve szellemtanya a battonyai szellemfalu
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport