XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Rendőrségi Hírek - 2013.09.05.

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.09.22.
 Vasárnap
Ma Móric napja van.
Holnap Tekla napja lesz.
   EUR árfolyam
   332,50 Ft
   CHF árfolyam
   303,66 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 09. 05. 21:47     


Rendőrségi Hírek - 2013.09.05.
Egy budapesti férfi négykézláb kúszott be egy trafikba, úgy tört be, de a biztonsági kamera lebuktatta. Korábban a férfi egy autót is ellopott....

Egy budapesti férfi négykézláb kúszott be egy trafikba, úgy tört be, de a biztonsági kamera lebuktatta. Korábban a férfi egy autót is ellopott.

Négykézláb kúszott be a trafikba a betörő. A biztonsági kamera mindent felvett.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitánysága folytat eljárást lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Sz. József 48 éves budapesti lakos ellen.
Nagy gázzal igyekezett elhajtani egy gépkocsi Budapest XIII. kerületben a Béke út - Frangepán út kereszteződéséből 2013. augusztus 28-án hajnalban. A sietősen távozó gépkocsi feltűnt a BRFK Közrendvédelmi Főosztály Központi Gépkocsizó és Járőrszolgálati Osztály közelben tartózkodó járőreinek, ami miatt az autót és a bent ülő sofőrt intézkedés alá vonták. Az intézkedés során megállapítást nyert, hogy a férfi által vezetett autó azonos azzal a gépjárművel, aminek eltűnését 2013. augusztus 28-án hajnalban jelezte tulajdonosa a főváros XIII. kerületéből. A lopott jármű utasterében a járőrök több karton dohányárut találtak, aminek eredetével kapcsolatban az autót vezető 48 éves sofőr nem tudott érdemben elszámolni. Az intézkedéssel egy időben kiderült, hogy ismeretlen tettes betört egy közeli trafikba. A betörő mozgását az üzlet belső biztonsági kamerája rögzítette. A kamera felvételén szereplő férfi jól láthatóan azonos volt a járőrök által megállított autó vezetőjével.
A betöréssel és az autólopással megalapozottan gyanúsítható 48 éves Sz. Józsefet a járőrök elfogását követően előállították a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányságra. A rendőrök a férfit őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatását. Az ügyben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le.

KÖZLEKEDÉSI AKCIÓ
Több szerv tartott közlekedési akciót a Budapest XIII. kerület illetékességi területén

Gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények elkövetésének visszaszorítása érdekében tartott közlekedési akciót több szerv. Az akció célja a közúti forgalomban részt vevő körözött gépjárművek, a körözött gépjárművezetők, a forgalomból kivont gépjárművek kiszűrése, közlekedési bűncselekmények elkövetőinek elfogása, valamint a közlekedésben résztvevő jogkövető állampolgárok szubjektív biztonságérzetének növelése.
Az akcióban a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Csongrád Megyei, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendőri állománya mellett részt vett a Budapest Főváros Kormányhivatalának Közlekedési Felügyeletének kollégái, a Budapest XIII. kerületi Közterület Felügyelet munkatársai, a Budapest XIII. kerületi Polgárőrség tagjai, az Autóvadász Polgárőr Egyesület tagjai, valamint a Budapest XIII. kerületi Közszolgáltató Zrt., Közterületi Divízió, Parkolási Üzletág alkalmazottai is.
A kezdeményezés során 3 fő körözött személyt és 2 főt bűncselekmény elkövetése miatt fogtak el, valamint 1 darab körözött gépjárművet találtak meg. Az ellenőrzésben részt vevő szervek 2 gépjárművet rendeltek be rendkívüli műszaki, környezetvédelmi vizsgálatra, 3 használaton kívüli gépjárművet szállíttattak el a közterületről, 42 fővel szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást, valamint 50 fővel szemben helyszíni bírságot, 3 fővel szemben közigazgatási bírságot szabtak ki. (forrás: www.police.hu)


BŰNMEGELŐZÉSI NAP
A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság szervezésében 2013.szeptember 14-én (szombaton) 11.00 órától immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Rendőrségi Bűnmegelőzési Nap, ezúttal a Budapest XIII. kerület, Tüzér utcai Prevenciós Központban.

A programok között a XIII. kerületi Önkéntes Tűzoltó- és Sportegyesület bemutatója mellett, az A.D Freestyle Dance Factory táncbemutatójával, Bánfalvy Ági Nemzetközi Színészképző Szakközépiskola zenés előadásával, a Nemcsak Berry Zenekar koncertjével, valamint a Rendőrségi Roadshow látványos bemutatójával várják az érdeklődőket.
11 óra 15 perckor a „Biztonságos Vakáció” rajzpályázat díjkiosztójára is sor kerül.

A rendezvény ideje alatt hennafestés, arcfestés, rendőrségi és tűzoltósági felszerelés bemutató, Kresz Totó töltés, festési és rajzolási lehetőség várja a kicsiket és nagyokat egyaránt. Mindezek mellett védőnői tanácsadás, a kerületi Gyermekjóléti Központ és az Iránytű Alapítvány kiállítása nyújt tájékozódási lehetőséget.

A szervezők m inden kedves érdeklődőt szeretettel várnak 2013.09.14-én 11.00 órától a Tüzér utcai Prevenciós Központba.

TANÉVKEZDÉS
Szeptembertől a rendőrség a polgárőrséggel együttműködve tovább folytatja a gyermekek biztonságos közlekedése és a bűnmegelőzés terén indított programjait. E kezdeményezések idén az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók munkájával is kiegészülnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a gyermekek védelmét, a közlekedési nevelő munkában való aktív részvételt évtizedek óta kiemelt feladatának tekinti. A 2008. szeptember 1-jén megkezdett „Az iskola rendőre” program folytatódik a 2013/2014-es tanévben is. Célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető egyéb tényezők felderítése, megszüntetése.
A programban megközelítőleg 2800 oktatási intézményben közel 2200 rendőr vesz részt. Az iskolarendőr a helyi rendőri szerv és az iskola közötti kapcsolattartó, aki szolgálati feladata mellett, sokszor saját szabadidejének terhére végzi ezt a tevékenységet.
Az elmúlt öt tanév eredményeit és tapasztalatait értékelve elmondható, hogy a rendőri jelenlét miatt a gyermekek, a pedagógusok és a szülők egyaránt nagyobb biztonságban érzik magukat, valamint az is érzékelhető, hogy az iskolák környékén a gépkocsivezetők sokkal figyelmesebben, a közlekedési szabályokat betartva közlekednek.
Az előző tanévben kísérleti jelleggel bevezetett „SuliMoped” program a 2013/2014-es tanévben az ország valamennyi megyéjének egy-egy bázisiskolájában, valamint a fővárosban is elindul. A programban 2013. októberétől tantervi órakereten kívül, többnyire e-learning képzés keretében megyénként 30, összesen 600 fő oktatása várható. Az előző tanévben beszerzett eszközök (10 darab segédmotoros kerékpár, 20 egység személyi védőfelszerelés, 5 darab motorszállító utánfutó) 5 darab vonóhoroggal ellátott, használt szolgálati személygépkocsival egészülnek ki, illetve további 20 darab segédmotoros kerékpár, 15 darab utánfutó és 30 egység egyéni védőfelszerelés kerül beszerzésre.
A rendőrség a közlekedésbiztonság mellett több évtizede tevékenykedik az iskolai bűnmegelőzési oktatás területén is. Egy rendőrökből, gyermekpszichológusokból és pedagógusokból álló munkacsoport külföldi példákat tanulmányozva és adaptálva az 1992-93-as tanévben indította el a D.A.D.A. (Dohányzás, Alkohol, Drog, AIDS) programot az általános iskolákban.
Pedagógiai szempontból a 6-14 éves korosztály az, amelynél a legeredményesebben lehet befolyásolni a pozitív attitűdök kialakulását, illetve megakadályozni a negatívak rögzülését. A D.A.D.A. program olyan bűnmegelőzési tárgyú foglalkozások sorozata, amely a célzott korosztály érdeklődésére számot tartó témákat általuk szimpatikus vagy könnyen elfogadható módszerekkel, eszközökkel közvetít.
A D.A.D.A. program sikereiből merített szakmai kompetenciákból született meg a 15-17 éves korosztálynak szóló ELLEN-SZER , amelynek országos bevezetése 2005-től kezdődött meg. A középiskolák 10. és 11. évfolyamos diákjai részére készült tananyag arra fókuszál, hogy a kamaszkor hozta krízishelyzeteket minél kevesebb sérüléssel, esetleges félresiklással éljék meg a fiatalok. Ebben a kritikus időszakban hasznos információkkal, tanácsokkal segíti a középiskolai korosztályt eligazodni a társadalmi környezetben, támogatást nyújt abban, hogy a gyermekek sem elkövetői, sem pedig sértetti oldalon ne váljanak veszteseivé ennek a korszaknak.
Az ORFK a belügyminiszter által meghatározott "rendőrség - iskola: gyermekek védelme" célrendszert szem előtt tartva az elkövetkezendő időben még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az iskolai prevenciós programok kínálta ifjúságvédelmi lehetőségek kiaknázására.
2013. év szeptemberétől - a már 5 éve hatékonyan működő „Az iskola rendőre” program mellett - a 200 középfokú oktatási intézményben egy új kezdeményezés indul, az „iskolai bűnmegelőzési tanácsadói hálózat”.
A bűnmegelőzési tanácsadók – 100 speciális képzésben részesült rendőrtiszt – az iskolarendőrökkel és a polgárőrséggel együttműködve elsősorban bűnmegelőzési, ifjúságvédelmi feladatokat látnak el, iskolai munkájuk során szerzett információkkal, hely- és személyismeretükkel segítik elő a prevenciós munkát.
Feladatuk az iskolába járó fiatalok bűncselekményekkel szembeni fokozott védelme mind elkövetői, a sértetti oldalon, kiemelt figyelemmel az internet veszélyeire, a családon belüli erőszakra, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre, valamint a közlekedésbiztonságra.
Az Országos Polgárőr Szövetség az elmúlt évekhez hasonlóan az idei tanévben is meghirdette a „POLGÁRŐRÖK A TANÉVKEZDÉS BIZTONSÁGÁÉRT” akciót a 2013. augusztus 30-tól október 15-ig tartó időszakra. A tanévkezdés biztonsága érdekében meghirdetett akció során a polgárőrök önállóan, vagy a rendőrség állományával is szoros együttműködésben, elsősorban bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági feladatok végrehajtásában vesznek részt. Az akció kiemelt célja a gyermekbalesetek megelőzése az óvodák és iskolák környékén valamint a gyermekek sérelmére irányuló jogsértő cselekmények megakadályozása a rendőrség munkatársaival, a pedagógusokkal és a szülői munkaközösségek tagjaival együttműködve. A jogszabályoknak megfelelően a közbiztonság védelme, valamint a bűnmegelőzésben való közreműködés érdekében közterületi járőrszolgálatot, figyelőszolgálatot, bölcsőde, óvoda, általános és középiskola közvetlen közelében láthatósági mellénnyel kiegészített formaruhában jelzőőri tevékenységet látnak el.
A rendőrség és a polgárőrség 2013. szeptember hónapban – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában – kiemelt jelenlétet biztosít azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. A két szervezet demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára.


TÁJÉKOZTATÓ
2010. februárjában a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Irodát nyitott a Duna Plaza Bevásárlóközpont 1. emeletén, ahol minden héten, kedden és csütörtökön 15 és 18 óra között áldozatvédelemmel, bűncselekményekkel, kábítószer problémákkal, családon belüli erőszakkal (azok jogi hátterével, megelőzési lehetőségeivel) kapcsolatos tanácsadással várják az érdeklődő látogatókat.
Az irodában lehetőség nyílik arra is, hogy vagyonvédelmi és biztonságtechnikai kérdésekkel forduljanak a speciális képzettséggel rendelkező vagyonvédelmi szakemberekhez, például biztonsági ajtók, rácsok, speciális zárak-, zárrendszerek és riasztóberendezések beszerelésével, kiépítésével kapcsolatosan.
Mindezek mellett számos szórólappal és tájékoztató kiadvánnyal próbálnak az állampolgárok segítségére lenni.
Az iroda szolgáltatásai ingyenesek.
Konkrét bűncselekmény esetén kérjük továbbra is forduljanak a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitánysághoz a 061/236-2800-as telefonszámon, vagy személyesen a 1135 Budapest, Szabolcs u. 36. szám alatti címen.


További hírek

  Lovasi András ismét kormányközelben - Novák Katalinnal, Balog Zoltánnal együtt díjazták
2019. 09. 21. 11:59 hirhatar.hu
  Orbán már csak olasz fasiszták fórumán ünnepeltetheti magát
2019. 09. 20. 12:13 hirhatar.hu
  Tarlós bebukta a patkányozást – elmeszelte a bíróság
2019. 09. 20. 12:13 hirhatar.hu
  Feszültségek a kecskeméti Fideszben, gyengülést mutat a mérésük
2019. 09. 18. 11:32 hirhatar.hu
  Orbán új útmutatása a „keresztényszabadság” a többségében ateista Magyarországon
2019. 09. 18. 11:32 hirhatar.hu
  Ajándékozz puzzle-t!
2019. 09. 17. 13:23 13keruleti-hirhatar.hu
  Megéri...?; Milliárdokat jelenthet a bukott fideszes polgármesterek (vég)kielégítése
2019. 09. 16. 15:29 hirhatar.hu
  A kurucinfohoz hasonlóan a Kubatov-listákat is külföldi szerveren próbálják bújtatni
2019. 09. 16. 15:29 hirhatar.hu
  Kövér polgárháború szításával vádolja az ellenzéket - Dobrev Klára meg hazaáruló
2019. 09. 16. 10:45 hirhatar.hu
  Bayer azokat a polgári értékeket köpi szemen, melyekre hivatkozva mocskolódik
2019. 09. 16. 10:45 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport