XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Rendőrségi hírek - 2013.05.16.

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.05.27.
 Hétfő
Ma Hella napja van.
Holnap Emil, Csanád napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,57 Ft
   CHF árfolyam
   387,54 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 05. 16. 09:13     


Rendőrségi hírek - 2013.05.16.
Egy 17 éves fiú megfenyegetett, majd kirabolt egy 10 és egy 14 éves gyereket, betörés a Fáy utcában, garázdaság a Pannónia utcában, trükkös csalók, Bűnmegelőzési Iroda a Duna Plaza Bevásárlóközpont 1. emeletén.

Egy 17 éves fiú megfenyegetett, majd kirabolt egy 10 és egy 14 éves gyereket, betörés a Fáy utcában, garázdaság a Pannónia utcában, trükkös csalók, Bűnmegelőzési Iroda  a Duna Plaza Bevásárlóközpont 1. emeletén.


GARÁZDASÁG

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság garázdaság és zaklatás vétség megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást G. Ákos 37 éves budapesti lakos ellen, aki 2013.05.07. napon hajnali 01.00. óra körüli időben összeszólalkozott 25 éves barátnőjével, akinek Budapest XIII. kerület Pannónia utcai lakásában összetört egy virágcserepet, leszaggatta a függönyöket, majd a lakásból távozva az üvegablakon keresztül egy kisméretű téglát dobott a lakásba.

A kiérkező rendőrök elől elmenekült, majd néhány órával később a helyszínre visszatért, és a már betört ablakot egy másik kődarabbal tovább törte.

A férfit a helyszínre érkező járőrök elfogták és a kerületi rendőrkapitányságra előállították.

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság a 37 éves férfit őrizetbe vette, egyben gyorsított eljárás keretén belül kezdeményezték bíróság elé állítását.

 

 

BETÖRÉS

Rendőri jelentés alapján lopás bűntett kísérletének elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás N. Dániel 23 éves budapesti lakos és társa, a 40 éves budapesti H. Endre ellen, akik megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2013.05.06. napon 11.30. perc és 12.00 óra közötti időben a Budapest XIII. kerület, Fáy u. egyik lakásba behatoltak.

A lakásban felszerelt mozgásérzékelős biztonsági kamera, a lakásban rögzített felvételt a sértett e-mail címére továbbította, így a sértett a betörésről tudomást szerzett és értesítette a rendőrséget.

 

A kiérkező járőrök a lakástól nem messze igazoltattak két, a felvételeken szereplő személyleírásnak megfelelő férfit, akik ruházatából nem került elő bűncselekményből származó, vagy annak elkövetéséhez használt eszköz, azt még a menekülésük során elrejtették.

 

A két férfit a kerületi rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként kerültek kihallgatásra, őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására.

 

GYERKEKET RABOLT KI

Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitánysága rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást - őrizetbe vétele mellett – egy 17 éves budapesti fiú ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2013. május 6-án a kora délutáni órákban először a Budapest XIII., Huba utcában, majd a Fáy utcában egy 10 éves és egy 14 éves fiút megfenyegetett, majd elvette készpénzüket és egyikük mobiltelefonját, majd elmenekült a helyszínről.

Az adatgyűjtést követően a fiatal férfit a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói 2013. május 7-én a délelőtti órákban a Budapest XIII., Huba utca – Csángó utca kereszteződésében fogták el, majd előállították a kerületi kapitányságra.

A nyomozók az gyanítják, hogy az elkövető csak a kerületükben legalább hat hasonló jellegű bűncselekményt követett el.

Vele szemben a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIII. kerületi Rendőrkapitánysága folytatja le, és egyben előterjesztést tesznek az előzetes letartóztatás indítványozására.

                                                                                 

ÚJABB MÓDSZEREKKEL PRÓBÁLKOZNAK A CSALÓK

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányágra az elmúlt időszakban több bejelentés érkezett, miszerint ismeretlenek „gyógyszert” szállítanak bizonyos megrendelőknek. Az elkövetők egyes – létező, és valóban egészségüggyel összefüggésben dolgozó orvos és optikus - nevében hívták fel a sértetteket telefonon, hogy részükre futárral csomag érkezik, azonban azt elfoglaltságaik miatt nem tudják átvenni.

A kiszállított csomagért – minden esetben - 39 900.-Ft-ot kértek a sértettektől, akik miután a címzettet ismerték, az összeget jóhiszeműen átadták az állítólagos „futár” részére. Utólag derült ki, hogy a címzett valójában nem rendelt semmit.

 

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság a fentiek alapján vizsgálja, hogy az eddig ismeretlen elkövetők milyen hasonló jellegű bűncselekményt követtek el, illetve, hogy ugyanezen módszerrel esetlegesen hány másik személyt tévesztettek meg.

 

Kérjük Önöket, hogy aki sérelmére ugyanilyen vagy hasonló jellegű bűncselekményt követtek el, vagy az elkövetést csak megkísérelték azok a 06 1/236-2800-as telefonszámon vagy személyesen a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság 1135 Budapest, Szabolcs utca 36. szám alatt személyesen jelezzék a hatóság felé.

 

Továbbá kérjük Önöket, amennyiben hasonló kéréssel fordulnak Önökhöz, a károkozás elkerülése érdekében – még a csomag átvétele előtt a címzettel vegyék fel a kapcsolatot, és ellenőrizzék, hogy valóban ő a megrendelő.

Egy kevés odafigyeléssel és némi körültekintéssel nem kevés bosszúságtól és még nagyobb kártól kímélhetik meg magukat.

 

TRÜKKÖS LOPÁSOK, ÚJABB MÓDSZEREK, ÖZVEGYI TANÁCSADÁS

Az utóbbi időben újabb módszerekkel próbálkoznak a trükkös tolvajok. Az elmúlt hónapokban több esetben előfordult, hogy a csalók özvegyi segítséget kértek.

Főként idős, egyedülálló embereket környékeztek meg, és arra hivatkozással, hogy nemrég elhunyt egy hozzátartozójuk, tanácsot kértek, hogy az örökölt pénzt hogyan tárolják, hová dugják el, illetve, hogy a „tanácsadó” az értékeit hol tárolja.

Az elkövetők minden esetben nevén szólították a sértetteket, és az utcán – főleg nagy áruházak és a piacok környékén – a bizalmukba férkőzve elérték, hogy a lakásukra felmenjenek.

Az idősek jóindulatát, gyászát kihasználva, figyelmüket elterelve több helyről ékszereket, készpénzt tulajdonítottak el.

 

A csalók egyre több esetben telefonon hívják fel a károsultakat, közeli hozzátartozónak, távoli családtagnak, vagy valamelyik rokon nagyon jó barátjának adják ki magukat, és főként azzal az indokkal, hogy az a bizonyos családtag bajban van, segítségként pénzt, ékszereket egyéb értékeket csalnak ki. Nem egy esetben előfordult, hogy a kicsalt összegért taxit küldtek a sértettek otthonához. 

 

Más esetben az elkövető banki alkalmazottnak adta ki magát, és a 81 éves hölgy részére, az előző nap kézbesített nyugdíj meglétét ellenőrizte. Meggyőződött arról is, hogy a sértett lakásán van-e arany ékszer, melynek helyét és „meglétét” a sértett készségesen megmutatta. Ezt követően az ismeretlen a bemutatott pénzt egy mappába tette, az ékszereket és az azokat tartalmazó ékszerdobozt a kezében fogva a sértettet megkérte, hogy főzzön egy kávét. A sértett a helyiséget elhagyta, és míg a kávé főtt, az ismeretlen az értékekkel együtt távozott.

 

Egyre gyakrabban előfordul, hogy a csalók a szomszéd ismerősének adják ki magukat. Kifigyelik, hogy mikor nincs otthon, majd becsöngetnek a mellette lakóhoz. Kérik, hogy ismerősüket had várják meg náluk vagy éppen papírt és tollat kérnek, hogy üzenetet hagyjanak részére. Ilyen módon elterelve a sértettek figyelmét megszerzik értékeiket (pénztárca, mobiltelefon) és a lakásból távoznak

 

A hasonló jellegű bűncselekmények elkövetői magukat sok esetben valamely szolgáltató dolgozójának kiadva villanyóra leolvasás, árkompenzáció, túlfizetés vagy éppen konnektor és bojler ellenőrzés ürügyén a lakásokba bejutnak. Általában idős emberek otthonába mennek be, ahol az esetleges kedvezményre való jogosultság igazolására a nyugdíjszelvényeket kérik el, így megtudják, hogy hol tartják értékeiket, majd a sértett figyelmét elterelik és értékeiket, pénzüket eltulajdonítják.

 

Az elkövetők egy része önkormányzati munkatársnak adja ki magát, kihasználva a sértett rászorultságát. Azzal hitegeti, hogy pénzt kap vissza, vagy valamely elhunyt családtagja után valamilyen juttatás jár. Azt, hogy mennyi pénzt kaphat, a nyugdíjszelvényen szereplő összeg nagyságától teszik függővé. Több esetben előfordult, hogy a megbeszélés alatt a vezetékes telefon csörgött, és míg a lakó a telefonhoz ment, értékeit ellopták.

 

Több esetben előfordult, hogy korábbi bűncselekményekre vagy éppen a környéken kószáló gyanús alakokra hivatkozva álrendőrök jutottak be idős emberek lakásába azzal az indokkal, hogy ellenőrizzék, a sértett megfelelően biztonságba helyezte-e az értékeit, majd a sértett figyelmét elterelték és értékeit eltulajdonították. Az elkövetők hamis rendőrigazolvánnyal és jelvénnyel igazolják magukat, melyeken legtöbb esetben a POLICE felirat látható.

 

A trükkös lopások megelőzésének egyik lehetősége az idegenekkel szembeni bizalmatlanság. A lakásba csak úgy engedjenek be bárkit is, ha az a személy kétséget kizáróan igazolta személyazonosságát, a lakásba való bebocsátás jogosultságát. Ha bármi kétségük támad afelől, hogy a bejutni kívánó személy nem az, akinek mondja magát, kérjék meg,  hogy jöjjön vissza a közös képviselővel, esetleg gondnokkal együtt vagy akkor, ha hozzátartozójuk is otthon van.

 

A rendőröktől minden esetben kérjék el a nevüket és azt az 5 jegyű jelvényszámot, amely egyedi azonosításukra alkalmas. A rendőrök kilétét a 107-s, ingyenesen hívható segélyhívószámon ellenőrizhetik.

 

Amennyiben az önkormányzat dolgozójának adják ki magukat, a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal ingyenesen hívható 06 80/200-306-os zöld számán kérdezzenek rá kilétükre, és jogosultságukra.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy sem a rendőrség sem pedig az önkormányzati intézmények munkatársai nem ellenőrzik, hogy Önök hol tartják értékeiket, azokról fényképet nem készítenek. Az önkormányzatnál pedig – információink szerint - a fentiekben leírt támogatási programok nem működnek, és az önkormányzat a jövőben sem tervezi ilyen jellegű juttatások folyósítását.

 

Kérjük Önöket, hogy olyan személyt, aki nem tudja magát hitelt érdemlően igazolni, ne engedjék be a lakásukba. Amennyiben családtag nevében kérnek bármit Önöktől, hívják fel az érintettet, és kérdezzék meg, hogy valóban így van-e, amennyiben nem, úgy értesítsék a rendőrséget.

 

TÁJÉKOZTATÓ

2010. februárjában a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Irodát nyitott a Duna Plaza Bevásárlóközpont 1. emeletén, ahol minden héten, kedden és csütörtökön 15 és 18 óra között áldozatvédelemmel, bűncselekményekkel, kábítószer problémákkal, családon belüli erőszakkal (azok jogi hátterével, megelőzési lehetőségeivel) kapcsolatos tanácsadással várják az érdeklődő látogatókat.

Az irodában lehetőség nyílik arra is, hogy vagyonvédelmi és biztonságtechnikai kérdésekkel forduljanak a speciális képzettséggel rendelkező vagyonvédelmi szakemberekhez, például biztonsági ajtók, rácsok, speciális zárak-, zárrendszerek és riasztóberendezések beszerelésével, kiépítésével kapcsolatosan.

Mindezek mellett számos szórólappal és tájékoztató kiadvánnyal próbálnak az állampolgárok segítségére lenni.

Az iroda szolgáltatásai ingyenesek.

Konkrét bűncselekmény esetén kérjük továbbra is forduljanak a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitánysághoz a 061/236-2800-as telefonszámon, vagy személyesen a 1135 Budapest, Szabolcs u. 36. szám alatti címen.


További hírek

  Milyen hatásai vannak a natúr szappannak?
2024. 05. 27. 14:03 13keruleti-hirhatar.hu
  Az asztalláb javítása nem ördöngösség
2024. 05. 27. 13:58 13keruleti-hirhatar.hu
  Kizárták az RMDSZ-t a román kormánykoalícióból Orbán tusványosi beszéde miatt
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Több villamos lesz Budapesten
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Tíz éve szellemtanya a battonyai szellemfalu
2024. 05. 24. 11:06 hirhatar.hu
  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu
  Legendás szupersztárt, a „pop örökös királynőjét”, valamint megannyi fejlesztést, újítást jelentett be a Sziget
2024. 05. 16. 18:26 hirhatar.hu
  Cserhalmi György is nekiment Vidnyánszkynak Kulka miatt
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu
  Kalandozás a Börzsöny nyugati felén
2024. 05. 12. 10:09 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport