XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Rendőrségi hírek - 2013.03.14.

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.07.18.
 Csütörtök
Ma Frigyes napja van.
Holnap Emília napja lesz.
   EUR árfolyam
   390,04 Ft
   CHF árfolyam
   403,51 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 03. 14. 00:17     


Rendőrségi hírek - 2013.03.14.
Elfogták a milliós értéket lopó laptop tolvajokat. A rendőrök munkáját segítette, hogy az üzletben a rablókról készült biztonsági kamera által felvett filmet az üzlet tulajdonos átadta a rendőrségnek

ELFOGTÁK A LAPTOP TOLVAJOKAT

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya ún. megtartásos rablás bűntettének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított ismeretlen tettesek ellen, akik 2013.02.02. napon 14:00 körüli időben a Budapest, XIII. kerület Váci úton lévő bevásárlóközpont földszintjén található számítástechnikai üzletből – a termékre szerelt lopásgátló riasztórendszer eltépését követően – 2 darab nagy értékű laptopot eltulajdonított, majd az üzletből elmenekültek.

Az üzlet két alkalmazottja a két elkövető után futott, akik közül az egyiket az egyik elkövető késsel fenyegette meg:  " Ha hozzám nyúlsz leszúrlak ! "

A rablással okozott kár: 1 299 980 Ft kára keletkezett.

 

Az üzlet tulajdonosa a boltban felszerelt biztonsági kamera felvételeit feltöltötte az internetre

 

Az eljárás során végrehajtott nyomozati cselekmények során azonosításra kerültek a bűncselekményt elkövető személyek, egy 26 éves budapesti férfi, és 25 éves társa.

 

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a két férfit 2013.03.06. napon reggel elfogták, és a kerületi rendőrkapitányságra előállították, ahol gyanúsítottként kerültek kihallgatásra.

A rendőrség a két férfit őrizetbe vette, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatásukat.


LOPOTT AUTÓ POMÁZON

Lopás, orgazdaság és visszaélés lőszerrel bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányságon egy  39 éves budapesti és egy 38 éves pomázi férfi ellen.

A rendőrség ügyeletére 2013.03.07. napon reggel érkezett a bejelentés, amely szerint aznap hajnalban egy Budapest XIII. kerület Bodor utcában parkoló Škoda Octavia típusú személygépjárművet ismeretlen tettes eltulajdonított.

 

A nyomozás során még aznap adat merült fel arra vonatkozóan, hogy a keresett autó egy pomázi családi ház udvarán található.

 

A helyszínre érkező nyomozók a pomázi ingatlan környékén fogták el a két férfit, akik a ház hátsó kerítésén keresztülmászva szökni próbáltak.

A lopott Skodát a ház garázsában már félig szétbontott állapotban találták meg. A megtartott házkutatás alkalmával pedig egy lőszer is előkerült.

 

A két férfit a nyomozók a XIII. kerületi Rendőrkapitányságra állították elő, ahol gyanúsított kihallgatásuk megtörtént. A rendőrség mindkét férfit őrizetbe vette, a bíróság pedig házi őrizetüket rendelte el.


GÁZROBBANÁS

201303.08. napon délelőtt 10 óra előtt néhány perccel gázrobbanás történt a Budapest XIII. Victor Hugo utcában lévő egyik társasház földszinti lakásában.

A helyszínre kiérkező tűzoltók az áram és gázszolgáltatás kikapcsolását követően az egyik udvar felé néző ablakon keresztül jutottak be a lakásba, és hozták ki a lakásban lakó 50 éves férfit, aki a robbanás következtében életét vesztette.

Az elsődleges adatok alapján a detonáció a lakás fürdőszobájában következett be egy öngyújtó töltő palack meghibásodása vagy nem megfelelő használata, tárolása miatt.

A társasházat a robbanást követően statikus is megvizsgálta, a robbanástól a lakóház szerkezetében nem keletkezett olyan mérvű elváltozás, amely a lakók kitelepítését indokolta volna.

 

A XIII. kerületi Rendőrkapitányság az ügyben közveszélyokozás bűntett megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

 

TRÜKKÖS LOPÁSOK, ÚJABB MÓDSZEREK, ÖZVEGYI TANÁCSADÁS

Az utóbbi időben újabb módszerekkel próbálkoznak a trükkös tolvajok. Az elmúlt hónapokban több esetben előfordult, hogy a csalók özvegyi segítséget kértek.

Főként idős, egyedülálló embereket környékeztek meg, és arra hivatkozással, hogy nemrég elhunyt egy hozzátartozójuk, tanácsot kértek, hogy az örökölt pénzt hogyan tárolják, hová dugják, illetve, hogy a „tanácsadó” az értékeit hol tárolja.

Az elkövetők minden esetben nevén szólították a sértettet, és az utcán – főleg nagy áruházak és a piacok környékén -  szólították le, majd bizalmába férkőzve elérték, hogy a lakására menjenek.

Az idősek jóindulatát – és gyászát – kihasználva, figyelmüket elterelve több helyről ékszereket, készpénzt tulajdonítottak el.

 

A csalók egyre több esetben – telefonban - közeli hozzátartozónak, távoli családtagnak, személyesen valamelyik rokon nagyon jó barátjának adják ki magukat – és főként azzal az indokkal, hogy az a bizonyos családtag bajban van, segítségként pénzt, ékszereket egyéb értékeket csalnak ki. Nem egy esetben előfordult, hogy kicsalt összegért taxit küldtek. 

 

Más esetben az elkövető banki alkalmazottnak adta ki magát, és 81 éves hölgy részére az előző nap kézbesített nyugdíj meglétét ellenőrizte. Meggyőződött arról is, hogy a sértett lakásán van-e aranyékszer, melynek helyét és „meglétét” a sértett készségesen megmutatta. Ezt követően az ismeretlen a bemutatott pénz egy mappába tette, az ékszereket és az azokat tartalmazó ékszerdobozt a kezében fogva a sértettet megkérte, hogy főzzön egy kávét. A sértett a helyiséget elhagyta, és míg a kávé főtt az ismeretlen – az értékekkel együtt – távozott.

 

Egyre gyakrabban előfordul, hogy a csalók a szomszéd ismerősének adják ki magukat. Kifigyelik, hogy mikor nincs otthon, majd becsöngetnek a mellette lakóhoz. Kérik, hogy ismerősüket had várják meg náluk vagy éppen papírt és tollat kérnek, hogy üzenetet hagyjanak részére. Ilyen módon elterelve a sértettek figyelmét megszerzik értékeiket (pénztárca, mobiltelefon) és a lakásból távoznak

 

A hasonló jellegű bűncselekmények elkövetői magukat sok esetben valamely szolgáltató dolgozójának kiadva villanyóra leolvasás, árkompenzáció, túlfizetés vagy éppen konnektor és bojler ellenőrzés ürügyén a lakásokba bejutnak. Általában idős emberek otthonába mennek be, ahol az esetleges kedvezményre való jogosultság igazolására a nyugdíjszelvényeket kérik el, így megtudják, hogy hol tartják értékeiket, majd a sértett figyelmét elterelik és értékeiket, pénzüket eltulajdonítják.

 

Az elkövetők egy része az önkormányzat munkatársának adja ki magát, kihasználva a sértett rászorultságát. Azzal hitegeti, hogy pénzt kap vissza, vagy valamely elhunyt családtagja után valamilyen juttatást jár. Azt, hogy mennyi pénzt kapjanak a nyugdíjszelvényen szereplő összeg nagyságától teszik függővé. Több esetben előfordult, hogy a megbeszélés alatt a vezetékes telefon csörgött, és míg a lakó a telefonhoz megy, értékeit ellopják.

 

Több esetben előfordult, hogy korábbi bűncselekményekre vagy éppen a környéken kószáló gyanús alakokra hivatkozva álrendőrök jutottak be idős emberek lakásába azzal az indokkal, hogy ellenőrizzék, hogy a sértett megfelelően biztonságba helyezte-e az értékeit, majd a sértett figyelmét elterelték  és értékeit eltulajdonították. Az elkövetők hamis rendőrigazolvánnyal és jelvénnyel igazolják magukat, melyeken legtöbb esetben a POLICE felirat látható.

 

A trükkös lopások megelőzésének egyik lehetősége az idegenekkel szembeni bizalmatlanság. A lakásba csak úgy engedjenek be bárkit is, ha az a személy kétséget kizáróan igazolta személyazonosságát, a lakásba való bemenetel jogosultságát. Ha bármi kétségük támad afelől, hogy a bejutni kívánó személy nem az, akinek mondja magát kérjék meg,  hogy jöjjenek vissza a közös képviselővel esetleg gondokkal együtt vagy akkor, ha hozzátartozójuk is otthon van.

 

A rendőröktől minden esetben kérjék el a nevüket és azt az 5 jegyű jelvényszámot, amely egyedi azonosításukra alkalmas, a rendőrök kilétét a 107-s ingyenes segélyhívószámon ellenőrizhetik.

 

Amennyiben az önkormányzat dolgozójának adják ki magukat a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal ingyenesen hívható 06 80/200-306-os zöld számán kérdezzenek rá kilétükre, és jogosultságukra.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy sem a rendőrség sem pedig az önkormányzati intézmények nem ellenőrzik, hogy Önök hol tartják értékeiket, azokról fényképet egyik sem készít. Az önkormányzatnál pedig – információink szerint - a fentiekben leírt támogatási programok nem működnek, és az önkormányzat a jövőben sem tervezi ilyen jellegű juttatások folyósítását.

 

Kérjük Önöket, hogy olyan személyt, aki nem tudja magát hitelt érdemlően bizonyítani, ne engedjék be a lakásukba. Amennyiben családtag nevében kérnek bármit Önöktől, hívják fel az érintettet, és kérdezzék meg, hogy valóban így van-e, amennyiben nem, úgy értesítsék a rendőrséget.

 

GÉPJÁRMŰ FELTÖRÉS

Országszerte, de főként a fővárosban, így a XIII. kerületben is magas a személygépjármű feltörések száma. Az elkövetők főként a zár felfeszítésével, ablakbetörés módszerével illetve ritkább esetben az autó riasztókulcsának lekövetésével, újabban pedig a távirányítók blokkolásával szerzik meg az autóban őrizetlenül hagyott értékeket.

 

Legtöbb esetben az utastérben látható helyen hagyott értékeket, GPS készüléket, autós rádiómagnót, bennfelejtett mobiltelefont és a jó fogás reményében –tartalmától függetlenül -  táskákat  visznek el a tolvajok.

 

Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésének legfőbb módja a körültekintés. Értékeiket lehetőleg a csomagtartóban helyezzék el. Amennyiben kiszállnak az autóból, ne hagyjanak benne értéket, vegyék ki az indítókulcsot még akkor is, ha csak pár percre vagy néhány méterre távolodnak el a gépjárműtől. Ha elhagyják az autót minden esetben zárják be, ha többen utaznak a gépjárművel – és lehetséges – valamelyikük maradjon az autónál.

 

Személyes irataikat, útlevelüket, mobiltelefonjukat lehetőleg mindig tartsák testi őrizetükben, a látható és mozgatható értéktárgyakat : GPS, annak tartója, rádiómagnó  - amennyiben lehet – ne hagyjanak az utastérben, szereljék le, vigyék magukkal.

 

 Sok esetben előfordul, hogy a távirányító jelének másolásával vagy elterelésével jutnak be a gépjárműbe, és tulajdonítják el a benn hagyott értékeket. Bizonyos esetekben blokkolják a távirányító jeleit, így az autó nyitva marad, az értékek pedig könnyen megszerezhetők. A távirányítóval történő zárás esetén lépjenek vissza, és ellenőrizzék, hogy a központi zár lezárt-e.

 

Egy kis odafigyeléssel nem kevés bosszúságtól, és főként jelentős anyagi kártól kímélhetik meg magukat.

 

TÁJÉKOZTATÓ

2010. februárjában a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Irodát nyitott a Duna Plaza Bevásárlóközpont 1.emeletén, ahol minden héten kedden és csütörtökön 15 és 18 óra között áldozatvédelemmel, bűncselekményekkel, kábítószer problémákkal, családon belüli erőszakkal (azok jogi hátterével, megelőzési lehetőségeivel) kapcsolatos tanácsadással  várják az érdeklődő látogatókat.

Az irodában lehetőség nyílik arra is, hogy vagyonvédelmi és biztonságtechnikai kérdésekkel forduljanak a speciális képzettséggel rendelkező vagyonvédelmi szakemberekhez például biztonsági ajtók, rácsok, speciális zárak-zárrendszerek és riasztóberendezések beszerelésével, kiépítésével kapcsolatosan.

Mindezek mellett számos szórólappal és tájékoztató kiadvánnyal próbálnak az állampolgárok segítségére lenni.

Az iroda szolgáltatásai ingyenesek.

Konkrét bűncselekmény esetén kérjük továbbra is forduljanak a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitánysághoz a 06 1/236-2800-as telefonszámon, vagy személyesen a 1135 Budapest, Szabolcs u. 36. szám alatti címen.


További hírek

  A barokk tapéták – az időtlen elegancia megtestesítői
2024. 07. 18. 13:13 13keruleti-hirhatar.hu
  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu
  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 hirhatar.hu
  Milyen kerítést építsünk, ami megakadályozza a kutya szökését?
2024. 07. 12. 14:20 13keruleti-hirhatar.hu
  Hogyan viselkedsz menyasszonyként? A horoszkópod elárulja!
2024. 07. 09. 12:45 13keruleti-hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport