XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Gondolatok a kötelező drogteszt körül

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.08.13.
 Szombat
Ma Ipoly napja van.
Holnap Marcell napja lesz.
   EUR árfolyam
   393,04 Ft
   CHF árfolyam
   405,48 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 12. 11. 11:26     


Gondolatok a kötelező drogteszt körül
Azaz: ha még sosem hallott a drogokról, most majd fog.

Olvasom a Fidesz bejelentést követő véleményeket, és minden vélemény arrafelé mutat: a kormány megzavarodott. Egyetlen olyan írás sem látott napvilágot, amely dicséret áradattal jellemezné a legújabb kormányjavaslatot. Ha viszont egy javaslat még csak tervezetként is közfelháborodást kelt, nem-e volna szükséges elgondolkodnia eme tényálláson a jogalkotónak? Hiszen demokratikus jogállamban élünk, nemde?

 

Igen. Hatalmas probléma, ha a gyermek droghoz nyúl. De kérdem én, és joggal: annak a gyermeknek, aki droghasználattal éli túl a mindennapjait, rendben van-e a családi háttere? Boldog-e otthon? Szeretetben nevelik-e? Szociális biztonságban él-e a családja? Hiszen a felnőtt sem akkor válik alkoholistává, amikor biztos családi háttérben, szeretettel körülölelve, anyagi biztonságban éli mindennapjait, hanem pont ennek hiánya az, ami az alkohol felé kezdi taszítani, majd alkoholistává teszi őt.

 

Valahogy így van ez a gyermekeknél is.

 

Tegyük fel, a szülő nem ad engedélyt arra, hogy gyermekén drogtesztet végezzenek. A többiek azonnal gyanakodva kezdik szemlélni, mert akkor már biztosan drogos, hiszen valamit titkol, ha nem engedi. Ha viszont bebizonyosodik, hogy használ drogot – nos, akkor mi lesz? …

 

Hogyan rendeli majd büntetni (Figyelem! Nem kezelni, hanem BÜNTETNI!) e jeles törvény azt a 12 évest, akinek a drogtesztje pozitív eredményt produkál? Felelősségre vonják-e majd e gyermek szülőjét? Hiszen pénz nélkül nem tud drogot vásárolni, tehát valakitől pénzt kap erre. Ha egy gyermek zsebpénze egy hónap alatt több (mert többnek kell lennie, ha drogra költi), mint egy közmunkás havi munkabére, akkor felelős-e azért a szülő, mert szeretet helyett pénzt ad a gyermekének? Ha kiváltja, ezzel megveszi azt a gyermekétől, hogy képtelen szeretni őt? Hiszen érzelemsivár környezetből jövő gyermekek fordulnak a szenvedélybetegségek felé, enyhítésért, lelki fájdalmaikra. Ha pedig egy gyermek érzelemsivár környezetben nő fel, azért nem a gyermek, hanem a szülő a felelős, minden esetben, kivétel nélkül.

 

Ha a gyermek drogtesztje pozitívvá válik, első körben a szülőket volna szükséges vizsgálat alá vetni tehát, akik az érzelmeik helyett pénzt adnak a gyermeknek, de arra sem figyelnek oda, hogy a gyermek mikor ér haza az iskolából. Hiszen nagy a valószínűsége annak, hogy ha a gyermek drogot használ, azt nem otthon teszi, a szülők teljes egyetértésével. Az iskolában sem teheti meg. Tehát vagy az iskolába menet, vagy az iskolából elindulva, de még haza nem érve próbálja ki a droghasználatot. Ez otthonról való korai elindulással, illetve az otthonról való késéssel jár. Első lépésként a szülő a felelős azért, ha nem tűnik fel neki a gyermeke korábbi elindulása, illetve késői hazaérkezése.

 

Második lépésként szintén a szülő felelőssége, ha nem tűnik fel neki a gyermek étvágyának ilyen, vagy olyan irányú változása. Mert a drogot használó gyermek étvágya bizony nem ugyanolyan, mint egy drogot nem használó gyermeké. Mint ahogyan a figyelme, és figyelmének lankadása, ezek ütemének változása, a gyermek alvása, vagy éppen alvás hiánya sem. S ha ezek nem tűnnek fel a szülőnek otthon, akkor miért a gyermeket kell majd a droghasználatért büntetni, és nem azt a szülőt, aki ehhez a kezébe adta az eszközt (a zsebpénz mértékét), akinek nem tűnik fel gyermeke szokásainak megváltozása, kései hazaérkezése, stb. Miért nem azt a szülőt büntetik, aki olyannyira nem figyel oda a gyermekére, hogy nem veszi észre gyermeke droghasználatát?

 

A droghoz való fordulás minden esetben a gyermek segélykiáltása. Valami nincs rendben az életében, valami nincs rendben az ő kis érzelemvilágában. Mégis őt alázza a kormány még tovább azzal, hogy kötelező jelleggel drogtesztre küldi.

 

Kérdem én, és joggal: ha egy olyan gyermeket kényszerít a kormány drogtesztre, aki sosem használta még, aki nem is hallott róla, és akit nem is érdekel a pótszerek alkalmazása, mert jól érzi magát, érzelmileg és anyagilag is biztonságos családi körülmények között él, nekik miért kell bemutatni ezt a tesztet? Hiszen, egy gyermeknek bele kell, hogy egyezzen az orvosi vizsgálatba. Legalábbis nagyon remélem, hogy nem fizikai kényszerrel fogják elvégeztetni ezt a vizsgálatot. Meg kell neki magyarázni, miért van erre szüksége, és miért jó ez neki – annak érdekében, hogy, ha már kötelező, legalább beleegyezzen.

 

Azaz: ha még sosem hallott a drogokról, most majd fog.

 

És ha pontosan emiatt kezdi el érdekelni őt? Hiszen a gyermeki jellem alapvetően kíváncsi, mindent megfog, megérint, szájába vesz, kipróbál, megtapasztal, ahhoz, hogy megértse. Akkor kit fog majd büntetni a kormány, ha a törvényének következményeként kezd el a gyermek ismerkedni a drogokkal? …

 

Második körben: felelőssé teszik-e a pedagógust azért, mert nem veszi észre azonnali észleléssel, hogy a gyermek másként viselkedik, más tanulmányi eredményt produkál, mint ami tőle megszokott, és elvárható? Ha igen, melyik pedagógust fogják felelőssé tenni? A drog hatása jön, tombol, és múlik. Tehát több szaktanár is észrevehetné a gyermek viselkedésének változásait, de a kollektív felelősség mégis az osztályfőnöké. Akivel egy rangban felelős az igazgató is. Hiszen, ha a szaktanár nem tud, vagy nem akar kommunikálni az osztályfőnökkel, akkor jeleznie kell észrevételét az igazgató felé. Alapelv a pedagógusok számára, hogy a gyermek érdeke mindenekelőtt és mindenek felett. Ha nem érkezik pedagógiai jelzés sem a szülő, sem az osztályfőnök, sem az igazgató felé, akkor ki a felelős azért, mert egy gyermek rászokott a drogra a behunyt szemű iskolában?

 

A kormányunk kötelező jelleggel bevezette az iskolarendőrséget. Felelőssé teszi-e majd ez a törvény az iskolarendőrt azért, mert az iskola körül drogot árusítókkal szemben nem lép fel elég hatékonyan? Felelős lesz-e azért, hogy nem szúrja ki a szünetekben drogot árusító gyermeket?

 

… És a kérdések folytathatóak. Most még azt sem tudni, hogyan akarják megbüntetni azt a gyermeket, akinél pozitív eredményt mutat a drogteszt. Mit fog kezdeni a kormányunk egy gyermek pozitív drogteszt eredményével? Bevonja a gyámhivatalt? Elveszi a családi pótlékot? Kiemeli a gyermeket a családból?

 

Vagy esetleg elkezdi gyógyíttatni a gyermeket az addiktológián? Bár, az Alaptörvényben nem szerepel a gyermekek egészséghez való jogának az állam általi biztosítása csakúgy, mint a társadalombiztosításhoz való joguk sem. Régen volt egy börtön az adósok számára, elkülönítetten. Most majd stadionok helyett elhanyagoló szülők, tanárok és iskolarendőrök börtönét kezdik építeni? …. S ha bevonják a gyámügyet a pozitív eredmény láttán, a védelembe vételen kívül ad-e más lehetőséget a gyámhivatal kezébe ez a most készülő törvény annak érdekében, hogy a gyámhivatal a gyermekkel együtt a gyermek családját is megmenthesse?

 

Hozzá kell tenni: ha a kormány nem azon volna, hogy a családokat túlélésre kényszerítse a szociális ellátások teljes mértékű megvonásával, a minimálbérek létminimum alatt tartásával, a munkahelyek fenntartását ellehetetlenítő adótörvényekkel, az élelmiszerek árának plafon fölé emelésével, akkor a szülők nem arra koncentrálnának, hogy túléljék az orbáni rendszert, hanem a gyermekeikkel foglalkozhatnának.

 

Tehát, végső soron azt mondhatjuk, a jogalkotó vastagon sáros abban, ha a szülő nem tud a gyermekére odafigyelni, a rá záporozó, őt sanyargató, új törvények közvetett hatásaként. Ez pedig azt jelenti: ha hagynák, hogy a szülők annyit keressenek, amennyiből meg tudnak élni, ha hagynák, hogy a család nyakát ne törje el a fizetőeszközünk nagymértékű elértéktelenedése, akkor a szülők nem a túlélésre játszanának, hanem egész figyelmükkel a gyermekük felé tudnának fordulni, megadva számára azt a biztonságot, amelyre szüksége van. Ha a gyermek biztonságban érzi magát, akkor nem fordul pótszerek felé.

 

Igen, lehet azt mondani, hogy a drog megvásárlásához pénz kell. Nem minden esetben. Hiszen a beetetés formációja a dílerek bevált gyakorlata. Csak próbáld ki – mondják -, és mond el, mit tapasztalsz. …

 

Még valami eszembe jutott: a daganatos megbetegedéssel, illetve krónikus fájdalmakkal élő gyermekek esetében bizton állítható, hogy a drogteszt pozitív lesz. Hiszen ők olyan fájdalomcsillapítókkal élnek, melyekben kisebb, vagy nagyobb részben kábítószernek minősülő szerek vannak, és hatásukat így fejtik ki.

 

Őket hogyan szeretné megbüntetni majd Kocsis Máté, a pozitív drogtesztjükért?

 

 

Doody

Fotó: origo


További hírek

  Valótlanul vádolták a DK-s politikust – kíméletlen helyreigazítást kellett közölnie a 168.hu portálnak
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Az ész megáll – kis közéleti színes hír
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  A gyerekeik jövője miatt aggódnak – már 50 000-en bejelentkezek a Kossuth téri tüntetésre
2022. 08. 10. 17:08 hirhatar.hu
  Mire figyelj, miután sikerült megszerezned a jogosítványod?
2022. 08. 10. 13:01 13keruleti-hirhatar.hu
  Különleges motorok kezdő és haladó makettezőknek
2022. 08. 10. 12:57 13keruleti-hirhatar.hu
  Az élet mégis szép, kezdődik a Sziget!
2022. 08. 09. 19:33 hirhatar.hu
  Legnagyobb terület – legkedvezőbb áron – 2.
2022. 08. 08. 10:22 hirhatar.hu
  Diktatúrában nem táncikálunk
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Jóléti vízfelületként bevezették a Balatont a jegybank balatonakarattyai konferenciaközpontjához
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu
  Schiffer András kibukott a kormány fairtós jogszabály-módosításától
2022. 08. 07. 13:25 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport