. Ma Ervin napja van.
Venczel Vera 65 éves!
2011-03-09 20:57:08
Venczel Vera  65  éves!

Venczel Vera 65 éves!

A művésznő telefonja kikapcsolva, kit tudja merre jár. Talán próbál? Mégsem, mert hamar megtalálom  a rajongók által készített honlapját, ahol  látom, hogy miért is nem fogadta a hívásomat.

 

2011. 03. 08   10:34
Varázsdoboz - irodalom gyerekeknek


A szerencse és az áldás

Magyar népmese Benedek Elek gyűjtéséből
Felolvassa: Venczel Vera
Szerkesztő: E. Román Kata

Mióta rádiózik a művésznő és mióta mesél ebben a műsorban?

 

Főiskolás korom óta rádiózom, csak megjegyzem: annak idején erre nagyon sok lehetőség volt. Ez  a műsor, amiben most mesélek a gyerekeknek néhány éve megy a Katolikus Rádióban. 


Utóbbi választ ma  kaptam meg, mert  a művésznőt lehetetlen volt  utolérni  az elmúlt két napban, ki sem látott a sok munkából, és már csak nyolc nap van a legközelebbi premierig!

 

Esténként a nagyszínpadon Eszenyi Enikő rendezéseiben a  Tévedések vígjátékában Emíliát alakítja, a Hegedűs a háztetőn musicalban pedig Mótel szabó anyja, Sandel  a szerepe, valamint Szőcs Artur egyetemi hallgató ”Period”  című darabjában láthatjuk még.

Venczel Vera, Jászai díjas közkedvelt művésznő, tucatnyi korábbi díjat követően, egy éve kapta meg a rangos elismerést jelentő Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjat miután  2008-ban a közönségszavazatok alapján a Hallhatatlanok Társulatának Örökös Tagja lett.

 

 (Az örökös tagok lábnyomát a Nagymező utcában őrzik az utókornak )

 

Számos film és tévéjáték főszereplőjeként Vencel Verát már fiatalon is szívébe fogadta a közönség, most pedig  65. születésnapján köszönthetjük a népszerű művészt, aki mindig is a Vígszínház tagja volt.

 

Boldog születésnapot! Hogy van ezen a szép napon? Lesz ideje egy kicsit ünnepelni?

 

Természetesen reggel a férjem köszöntött elsőként. A délelőtti próbán folytatódott  az ünneplés, és nagyon sok kedves ember, kolléga köszöntött fel, még a Szepes Mária Alapítványtól  is meglátogattak, ami nagyon jól esett! 

 

Beleolvasva Venczel Vera  honlapján talált  interjúiba, az ember úgy érzi, hogy Szepes Mária A Vörös Oroszlán című misztikus regényének monodráma változatát egyenesen a művésznőnek találták ki.

„Hiszel abban, hogy valaki irányít, Istenben hiszel?

- A Teremtésben hiszek. Van valami, ami nálam - nálunk, embereknél nagyobb erő. Nehéz ezt megfogalmazni, egyrészt mert annyira intimszféra, másrészt, mikor kimondom, mindent közhelynek érzek. Van, aki azt mondja Teremtő, Isten, Sors. Én elhittem azt, hogy ami az én dolgom, amit nekem kell eljátszani, ami az én feladatom, azt megcsinálhatom.

A Hallhatatlanok Társulatának örökös tagja lettél. Hiszel a halálon túli életben?
- Szepes Mária  négy évszázadot átfogó reinkarnációs regénye: A Vörös Oroszlán egykor nagy vihart kavart. Ebből a könyvből készül éppen most számomra egy monodráma. A reinkarnáció iránt - mely során a lélek életeken keresztül vándorol egyik testből a másikba - tele voltam és vagyok kíváncsisággal, hiszen erről sok mindent hallunk, és közben mégis csupa-csupa titok. Szepes Mária szerint, az élet örök".

 

Az 1946-ban megjelent Szepes Máriaì regény mint veszedelmes, felforgató irodalom, néhány hónap után zúzdába került. Néhány kimentett példány járt évtizedeken át kézről kézre az olvasóknál, és azok, akik  hozzájuthattak tiltott gyümölcsként élvezték minden sorát  a kultuszregénnyé vált remekműnek.

 

Kinek jutott eszébe, hogy ezt a szerepet Venczel Verának kell eljátszania?

 

Eszenyi Enikő színházigazgató, amikor nekem való feladatot keresett, több író művei közül válogatott és végül így találta meg Szepes Mária izgalmas, misztikus regényét, a Vörös Oroszlánt. A vígszínházi előadás színpadi változatát a rendező, Bodor Böbe, és a drámaíró-dramaturg, Lőrinczy Attila készítette el.

 

A könyv alaptémája egy elixír, maga a Prima Materia, amely halhatatlanná tesz. A történet 1535-ben indul, és háromszáz évvel később ér véget. Újabb és újabb életeken és halálokon át követhetjük végig egy nyughatatlan lélek reinkarnációs fejlődéstörténetét.

 

A Szepes Mária regényéből készült monodrámát Venczel Vera előadásában, Bodor Böbe rendezésében március 18-án mutatják be a Vígszínház Házi Színpadán.

 

Volt olyan szerep a sok százból, amit talán a legkedvesebbnek tart, volt esetleg olyan szerepálma ami nem teljesült?

 

Én, olyan szerencsés voltam, hogy nagyon-nagyon sok kedves szerep megtalált a múltban, így  most egyet nem is tudnék megjelölni, csak többet. A jelenben,  amit most próbálok, a Vörös Oroszlán  a legkedvesebb számomra!

 

Boldog születésnapot és további sikereket szeretnék kívánni Önnek a Hírhatár Lapcsoport össze munkatársának nevében!

 

 Szepes Mária

(1908 – 2007) “Az a mániám, vagy szent őrületem, hogy amit írok, azt érdekesen írjam. Nincs jogom untatni sem tudománnyal, sem művészettel senkit. Százötven könyvem jelent meg eddig, de kétszáz lesz azután, ha én már levetem a testemet…”


Exkluzív riportunkat: Mayer Aranka, a 13.KERÜLETI-HÍRHATÁR szerkesztője készítette.

 


További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>