. Ma Ervin napja van.
Új zsinagóga épül Újlipótvárosban
2016-05-26 02:18:53
Új zsinagóga épül Újlipótvárosban

Új zsinagóga épül Újlipótvárosban

A Margit híd pesti hídfőjénél lévő egyik Palatinus ház földszinti területén az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) az újlipótvárosi zsidó közösségi élet fontos színhelyét tervezi kialakítani.


A patinás Duna-parti ingatlan felújítása és átalakítása után a tervek szerint zsinagóga, zsidó kulturális központ, kóser étterem és cukrászda, illetve oktatási központ is helyet kap majd. A zsinagóga várható átadására 2017-ben kerül majd sor, jelenleg tervezési fázisban van.


Szimbolikus értéke van annak, hogy az új zsinagógát éppen azon a napon jelentették be, amelyen hosszas egyeztetéseket követően zsidó szertartás szerinti végtisztességet kaptak a központtól nem messze fellelt zsidó áldozatok. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija kifejtette:


„Örömteli, hogy épp akkor jelenthetjük be ezt a nagyszabású tervünket, amikor a Margit híd lábánál mártírhalált halt zsidó honfitársaink hosszas egyeztetés után végül zsidó szertartás szerint kapnak végtisztességet a Kozma utcai temetőben. Ezért is kap különös aktualitást az, hogy éppen itt, az Újlipótvárosban, a Margit híd mellett, a Duna-parton tudunk egy virágzó közösségi teret zsinagógával, étteremmel, oktatási központtal létrehozni.


A több mint 70 évvel ezelőtt mártírhalált halt zsidók közül is sokan származtak az Újlipótvárosból, így fontosnak tartom kiemelni, hogy előttük is tisztelgünk az új intézményünkkel. A hagyományok ápolása, a történelmünk ismerete lét-fontosságú, ugyanakkor meggyőződésem, hogy gyászbeszédeken túl a tetteknek még nagyobb ereje van: a zsidó hagyományok ápolásával és megismertetésével, újabb és újabb zsinagógák és közösségi terek, oktatási intézmények létrehozásával tudjuk a legemelkedettebben kegyeletünket is leróni a mártírok előtt, az EMIH pedig évek óta elkötelezetten jár ezen az úton. Fontos, hogy a temetés mellett a zsinagóga nyitásával az élet üzenetét is eljuttassuk az emberek felé.”


A tervek szerint az EMIH új létesítménye az egyik Palatinus ház földszinti részlegén, megközelítőleg 2000 négyzetméteren kap majd helyet. Kulturális központ, étterem, cukrászda, oktatási tér, és egy új zsinagóga is kialakításra kerül a komplexumban. Ennek jelentőségét az is jól jelzi, hogy közel 11 éve adtak át utoljára Budapesten zsinagógát: 2005-ben az EMIH, a Károly körúti Keren-Or központban alakított ki imahelyet hívei számára. Hasonló méretű zsinagóga pedig a második világháború óta nem létesült Magyarországon.


Média13.hu

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándék...
Bővebben >>