. Ma Ervin napja van.
Rákot okozhat a virsli, a sült krumpli, a grillezés és a fánk
2014-12-18 09:36:49
Rákot okozhat a virsli, a sült krumpli, a grillezés és a fánk

Rákot okozhat a virsli, a sült krumpli, a grillezés és a fánk

Karácsonykor, Szilveszterkor sokan hajlamosak az étkezési mérték határait feszegetni, ami egészségünk rovására mehet. A bevitt élelmiszerek nagyon nagy hatással lehetnek szervezetünkre, immunrendszerünkre. A világon a rák a második leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri betegségek után. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több mint nyolcmillió ember halálát okozza. Német kutatók arra jutottak, hogy országukban a rákos megbetegedések mintegy 35 százaléka a helytelen táplálkozás számlájára írható - írja a német Focus Online.

 

Különösen veszélyesek a szénhidrátban gazdag és a zsírban sült ételek, de maradjunk a konkrétumoknál, és álljanak itt azok, amelyeket mindenképpen kerüljünk.

 

Hot-dog. Szinte elképzelhetetlen nélküle egy balatoni nyaralás, pedig a benne lévő virsli nitrátokat tartalmaz, ezek az adalékanyagok jellemzően színezékek és tartósító anyagok. A nitrát önmagában veszélytelen anyag, de ha aminokkal keveredik, nitrózaminokat alkotnak. Ez könnyen megtörténhet, mondjuk savas közegben, és itt elég, ha csak a gyomorsavra gondolunk. Állatkísérletek pedig kimutatták, hogy a nitrózaminok rákot okozhatnak, elsősorban gyomor- és béldaganatokat. Ugyanilyen veszélyes lehet a pácolt hús, vagy a szalonna.

 

Sült krumpli. Az élelmiszerek sütésekor vagy grillezésekor egy úgynevezett akrilamid nevű anyag keletkezik, amely bizonyítottan rákot okoz az állatoknál, de szakértők szerint az emberre is veszélyes lehet, nagy dózisban pedig a kísérletek szerint károsítja az idegeket is. Márpedig az akrilamid minden olyan szénhidráttartalmú ételben megtalálható, amit magas hőmérsékletre hevítettek. A szervezet igyekszik ugyan lebontani a káros anyagokat, de a mutálódott sejtek növelik a daganat kialakulásának esélyét.

 

De nem az akrilamid az egyetlen veszély, ami a sült krumpliban leselkedik ránk. Az élelmiszeriparban ugyanis gyakran használnak transzzsírsavakat vagy azokat tartalmazó zsiradékokat, amelyek ugyan nem közvetlenül, de növelik a rák kockázatát. Akár úgy is, hogy mivel a test sosem érez jóllakottságot, az eredmény súlygyarapodás lesz.

 

Fánk. Az édes, kör alakú fánkoknál ugyanez a helyzet, ezért áll fenn az akrilamidok és a transzzsírok veszélye, ahogy sült krumplinál is. Arról nem beszélve, hogy mindeközben hatalmas mennyiségű cukrot és zsírt viszünk be a szervezetbe, ami az elhízás melegágya.

 

Grillezett húsok. A megégett zsír a grillezést is egészségügyi kockázattá teszi. A húsokról a parázsra csöpögő zsír benzpirént tartalmaz, ami a füstbe kerülve szennyezheti a húst. Ez az anyag pedig a gyomorrák egyik fő okozója. Tökéletes megoldás a problémára nincs, de érdemes egy fóliát a húsok és a parázs közé tenni.

 

Ez a veszély ugyanakkor nem csak a grillezett húsoknál áll fenn, hiszen például a pizzán lévő megégett szalámi is tartalmazhat ilyen módon veszélyes szénhidrogéneket.

 

Penész. Nagyon komoly veszélyforrás, bármilyen ételen, a penészgombák ugyanis bizonyíthatóan növelik a rák kialakulásának kockázatát. Az úgynevezett mikotoxinok ugyanis az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak, melyek nemcsak rákkeltőek, de károsíthatják az idegrendszert. Ezért nemcsak táplálkozási szakértők, de orvosok is azt tanácsolják, hogy azonnal dobjuk ki penészes ételeinket. Ne morfondírozzunk azon, hogy mennyi része menthető, mert a spórák gyorsan terjednek.

 

Forrás: házipatika.com

 

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>