. Ma Ervin napja van.
Piaci jövedelemből tudják megfizetni az emberek a piaci árakat
2016-05-20 05:49:34
Piaci jövedelemből tudják megfizetni az emberek a piaci árakat

Piaci jövedelemből tudják megfizetni az emberek a piaci árakat

Tagszervezetünk, a 25 éves Állampolgári Jogvédő Liga 1991. május 19-én az egyoldalú hitelszerződés-módosítása ellen fellépő Büntetőkamatot Ellenző Csoport (amely a lakáshitelkamat emelése ellen jött létre) felhívására alakult, a Havanna lakótelepi Művelődési Házban.

A Liga petícióval, fórumok százaival, perek ezreivel, és a Szociális Tanácsban alakított Hátrányos Helyzetűek szekciójával (amely az egyetlen, alulról kezdeményezett munkacsoport volt) végül is elérte, hogy a helyzet kezelhetővé váljon, s 1995-ben elültek a "büntetőkamat" családnyomorító hullámai.
 

A gazdasági válság következtében 2008 után azonban újra helyzetet teremtettek... na, kik is? Hát az állam biztosan, mert eltűrte a jegybanki alapkamat emelkedését, és az akkori pénzügyi felügyelet olyan banki "terméket" engedett a családokra, ami nem is volt hitel, ráadásul megengedte, hogy ezt a forintban kifizetett (majd törlesztett) pénzt "deviza-alapon" nyilvántartani.


Ráadásul a Bankszövetség még 2006-ban kinyilatkoztatta: "… a hosszabb lejáratú hitelt felvenni szándékozók nyugodtan választhatják a pénzintézet által kínált devizaalapú hitelkonstrukciókat is; a hitel futamideje alatt a hiteltörlesztés terhét JELENTŐSEN ÉS TARTÓSAN megnövelő ármozgás nem lesz…" Tehát a bankszektor is benne volt a jól kifundált "buliban", annyira, hogy hihetetlen kedvezményekkel kínálták a hitelnek mondott pénzeket.


A hitelpiacot elárasztották az adóstárs és kezes nélküli konstrukciók, s miután a hitel-kamat elég magas volt, a hitelfelvevők (civilben: gyanútlan állampolgárok…) elkezdtek érdeklődni e devizát soha nem látott, ám a forintalapúnál kétségtelenül kedvezőbb hitelkonstrukció iránt. Olyannyira, hogy 2008-ban már nem volt forintalapú hitel, csak a devizahiteles konstrukció létezett. Miután a bankok elegendő családot húztak csőbe -amit az elszámolásnál el is kellett ismerniük!-, jött a feketeleves, a családi eladósodás!


Ennek veszélyeire a Jogvédő Liga már az ezredforduló előtt felhívta a figyelmet, és az akkori illetékessel, Őry Csaba államtitkárral tartott fórumsorozaton igyekezett a megoldást megtalálni!


A megoldás akkor is, ma is azonos pályán mozgott: ha van az embereknek PIACI jövedelme, akkor döntő többségük ki tudja fizetni a PIACI árakat! Mert ha hazánban a munkavállalók feleannyit keresnek, mint Bécsben, akkor nem nevezhető piacinak a budapesti kétszeres távfűtési díj! Tehát munkahely kell, s piaci bérek! A bérharcra valók a szakszervezetek. Eszközük a tárgyalás és a sztrájk. Nem sztrájkocska, megmagyarázva, hogy miért csak annyi ember tüntet...


Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, kell egy olyan poltikai elit, amelyik tudja, hogy első a Nemzet Érdeke, s az csak a sokadik helyen áll, hogy ki van kormányon! A választópolgának biztosan. Nyilván a "slusszkulcsért vetélkedők" számára nagyon fontos a hatalom, de ne feledjék: csak akkor lesz övék a "helyzet kulcsa", ha a fő szabályt, a Nemzet Érdekét tekintik alapvetésnek.


Nyilván, hogy a 25 év elegendő a hatalomtechnikák elsajátításához. Ha ez így van, akkor sürgősen helyre kell hozni deviza-alapúnak mondott fogyasztóvédelmi nonszenszt!
 

A Liga a "büntetőkamat" tapasztalataira alapozva a tárgyalást ajánlja a Kormány-Ellenzék-Bankszövetség-Civil Érdekvédők részvételével. A társadalmi béke érdekében, hogy végetérjen a 25 éves "ki-kit vág át" korszak


Érdekvédelmi Tanácsadók Országos Szövetsége - OS

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg a...
Bővebben >>