. Ma Zita napja van.
Orbán veje elleni büntető feljelentés
2014-12-22 09:54:27
Orbán veje elleni büntető feljelentés

Orbán veje elleni büntető feljelentés

Feljelentést tesz az LMP ismeretlen tettes ellen négy közbeszerzési pályázat ügyében, amiken Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje tulajdonában álló cég nyert - mondta Schiffer András, az LMP társelnöke az MTI-nek.

Schiffer András az átlátszó.hu szombaton megjelent cikkére hivatkozva elmondta: az Elios Innovatív Zrt., illetve annak jogelődje, aminek jelenleg Tiborcz István tulajdonosa, összesen 1,2 milliárd forint értékben nyert közbeszerzési pályázatokon úgy, hogy a pályázati dokumentáció elkészítésében részt vett a Sistrade Kft. Ez az a cég, aminek Hamar Endre a tulajdonosa, akitől Tiborcz István az idén vásárolta vissza az Eliosban meglévő részesedését.

Schiffer András szerint négy olyan pályázatról van szó, amik műszaki tartalmát a Sistrade bevonásával határozták meg, és a pályázatokat részben akkor írták ki, amikor még meg sem történt a tulajdonosváltás. Egyben elképesztőnek nevezte, hogy tulajdonosi összefüggés lehessen bármilyen önkormányzati, állami pályázaton induló cég, illetve a pályázat műszaki tartalmát meghatározó, illetve annak elkészítésében részt vevő vállalkozás között.

A konkrét ügyben az LMP hétfőn feljelentést fog tenni - közölte. A párt négy olyan pályázat ügyében tesz feljelentést ismeretlen tettes ellen, amiknél a "Tiborcz-Hamar érdekeltség egyaránt megtalálható", három büntetőjogi tényállás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és gazdasági csalás gyanúja miatt. A legfőbb ügyészhez fordulnak.

A párt társelnöke bejelentette, hogy az LMP ugyancsak hétfőn benyújtja a közbeszerzési törvény és a büntetőtörvénykönyv módosítását. A hatályos közbeszerzési szabályozást meglehetősen szellősnek nevezte, és jelezte: a párt kemény összeférhetetlenségi szabályokat követel a pályázati tanácsadásban, a pályázat műszaki tartalmának összeállításában részt vevő vállalkozások, illetve a pályázaton részt vevő vállalkozások között.

Semmiféle, akár közvetett tulajdonosi kapcsolat se állhasson fent a pályázat elkészítésében részt vevő vállalkozások, illetve a pályázaton induló vállalkozások között - szögezte le Schiffer András.

Egy olyan módosítást is benyújtanak, amelynek lényege, hogy ha önkormányzat írja ki a pályázatot, akkor a polgármester, közeli hozzátartozói, és az ő közvetett tulajdonosi érdekeltségeik se vehessenek részt pályázaton, illetve, ha állami kiíró van, akkor a kiíró szerv vezetője, illetve a felette álló valamennyi szerv vezetője, illetve közeli hozzátartozói, és közvetlen vagy közvetett érdekeltségei sem indulhassanak közbeszerzési pályázaton.

A büntetőtörvénykönyvet két oldalról kívánják kiegészíteni. Egyrészt pályázói oldalról a költségvetési csalás mintájára bevezetnék a közbeszerzési csalás tényállását, kiírói, ajánlatkérői oldalról pedig "az állami pályázatok tisztaságának megsértésére egy keretjellegű tényállás elfogadását kérik". Ez azt jelenti - fejtette ki -, hogy az, aki hivatali beosztásánál fogva részt vesz bármilyen közpénzre, közvagyonra vonatkozó pályázat kiírásában, büntetőjogi felelősséggel tartozik, amennyiben a pályázat eredményét bármilyen módon manipulálja.

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>