. Ma Ervin napja van.
Orbán ne urizáljon a Budai vár átépítésével
2016-05-21 03:40:34
Orbán ne urizáljon a Budai vár átépítésével

Orbán ne urizáljon a Budai vár átépítésével

17 éve hozott egy határozatot az Orbán-kormány, hogy a miniszterelnöki irodát a várba kell költöztetni. Mint ismert, ez a 2002-es választások eredményének hatására akkor nem járt sikerrel. A normális emberek számára érthetetlen vonzalom a dunai erkélyhez nem múlt el Orbán Viktornál, de most már van hozzá jól kigondolt mese is.


Mese az országgyűlési határozat, amely elküldi a kormányt a parlamentből, és a Hauszmann-terv is, a budai vár idézőjeles helyreállítása. A mese része a lovarda és a főörségi épület visszaépítése is, amelyeknek most helyezik el az alapkövét. Az Együtt szerint szégyenteljes, amit Orbán Viktor tesz. A saját mániája miatt kárt okoz a budapestieknek, a magyar embereknek, szellemi-esztétikai és anyagi értelemben is.


A lovarda 1900-ban, a főörségi épület 1903-ban készült el. Kevesebb idő telt el ezek használatával, mint a lebontásuk és napjaink között. Funkciójuk nincs, ellenben ,különösen a főörségi épület, belezavarnak a palota látképébe. A fejlett világban kifejezetten kerülik, hogy hamis, álműemlék épületeket, építészeti Disneylandeket hozzanak létre.


Az L. Simon és Lázár államtitkár és miniszter urak által példaként mindig felhozott, a semmiből visszaépített berlini palotával kapcsolatban az az igazság, hogy három oldalon idézi az eredeti homlokzatot, a negyedik oldalon pedig kortárs lesz. A belseje teljesen modern lesz, hasznosítását tekintve pedig múzeum és könyvtár költözik bele. A budavári palotából ezzel szemben mint ismert ki akarják költöztetni a kulturális intézményeket.


A palota környezetével, az ásatási területekkel valóban érdemes kezdeni valamit. A kiemelt, az országban gyakorlatilag egyedi helyszín miatt akár évtizedes szakmai és társadalmi vitának is helye lenne. Ehelyett a miniszterelnök a maga rossz ízlését erőlteti Budapestre. Létrehoztak egy társadalmi testületet a Nemzeti Hauszmann Tervhez, de az is csak egy gátlástalan PR akció. A tagjait vagy meg sem kérdezik, és csak sajtóközleményekből értesülnek a kormányzati tervekről, vagy megkérdezik, de semmilyen módon nem befolyásolja a véleményük a szándékokat.


A Horthy-korszak ezen két kulisszájának a visszaépítése 5,6 milliárd forint. A miniszterelnök várba költöztetése közel 20 milliárd, a NGM-é 26 milliárd forint. Közben tudjuk, hogy ebben a ciklusban már nem épül új kórház Budapesten, pedig a Fidesz szerint is szükség lenne rá. Biztosan tudjuk, hogy ebben a ciklusban nem zárul be az M0-ás körgyűrű, pedig kormányhatározat is van róla. Fapados minőségben rekonstruálják az M3-as metrót, 40 éves orosz szerelvények felújításával.


És akkor még nem hagytuk el Budapestet.


Egy borsodi vagy ormánsági faluban, ahol nincs körzeti háziorvos, busszal pedig nem lehet bemenni munkakezdésre a legközelebbi városba, minden bizonnyal még gyalázatosabbnak tartják Orbán Viktor urizálását. Ennek az urizálásnak a része az is, ahogyan a nyilvánosságot kezelik. A miniszterelnökségi épület terveire és a kivitelezési szerződésre vonatkozó közérdekű adatkérésünket törvénysértő módon még nem teljesítették, miközben már 10 napja lejárt a határidő.
 
 Pataki Márton budapesti elnök, Együtt - OS

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>