. Ma Ervin napja van.
Okosabb megközelítést a mezőgazdaságban
2017-01-05 03:47:04
Okosabb megközelítést a mezőgazdaságban

Okosabb megközelítést a mezőgazdaságban

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít a Közös Mezőgazdasági Politika (KAP) következő reformjával kapcsolatban. Szinte megszokottnak tekinthető a folyamatos korrekció, hisz az EU költségvetés legnagyobb tétele újabb és újabb kihívásokkal néz szembe.


"Még egy viszonylag jól működő rendszereknek is szüksége van kiigazításokra, főleg akkor, ha új kihívásokkal szembesülünk. A megszokott dilemmák mellett, masszív kérdések merülnek fel, úgy mint a BREXIT hatása a közös mezőgazdaságra, a tisztességes árú élelmiszer kérdése, a támogatás és a túlzott adóztatás ellentmondása, a termelő- és fogyasztócentrikusság erősítése, a klímaegyezmények kérdése a mezőgazdaságban, az új kereskedelmi megállapodások, illetve az embargók." – foglalta össze Szanyi Tibor Európai Parlamenti képviselő.


Mint minden EU szintű politika reformjának, a Közös Mezőgazdasági Politika (KAP) kiigazításának is akkor van értelme, ha a korszerűsítések egy irányba mutatnak. Az EU intézményei tehát - a tagállamokkal együttműködve -, az ún. "félidős felülvizsgálat" mellett új irányt is szabhatnak ennek a fontos politikának. Ennek most jött el az ideje.


"Ne öntsünk pénzt virtuális gazdák (oligarchák, ügyvédek, spekulánsok, haverok) zsebébe, hanem a valódi gazdákat támogassuk! Őket valóban érintik - például - a heves áringadozások, mivel a közvetlen, terület alapú kifizetések rég elszakadtak a mezőgazdasági termelés valóságától. A termelők mellett azonban a fogyasztókra és a vidéki közösségekre is fókuszálni fogunk, hisz a tisztességes árú élelmiszer időnkénti hiánya, illetve a vidék hanyatlása káros kihatással van az élelmiszertermelésre.


Európai parlamenti képviselői megbízatásom elején éppen ezek miatt javasoltam az Európai Bizottság figyelmébe az ún.  "okosfalu" kezdeményezésemet (Smart Eco Social Village), amely most már lassan megvalósítási fázisba jut. Alapvető problémát jelent ugyanis, hogy változatlanul közös agrárpolitikáról beszélünk, miközben a mezőgazdasági politika egyre kevésbé közös.


Egyes tagállamok részéről gyakorlattá vált, hogy az uniós források a valós igények helyett pártpolitikai érdekeket szolgálnak ki, és ez súlyos versenytorzulást okoz. Ezért azt is szorgalmazom, hogy módosítsunk a tagállami hatáskörök rendszerén. Egy okosabb, célzottabb és igazságosabb mezőgazdasági politikára van szükségünk, s az említett konzultáció során ezeket a pontokat javaslom Magyarország szemszögéből az Európai Bizottság számára." – zárta Szanyi Tibor képviselő.


OS

Fotó: Index

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>