. Ma Móric napja van.
Nyílt levél Magyarország orosz befolyásoltságáról
2016-12-01 04:53:04
Nyílt levél Magyarország orosz befolyásoltságáról

Nyílt levél Magyarország orosz befolyásoltságáról

Tisztelt Orbán Miniszterelnök Úr, Molnár Elnök Úr, Vona Elnök Úr!


Az elmúlt időszakban Európa-szerte nyugtalanító módon szaporodtak meg azok a híradások, amelyek az orosz állam és az orosz államhoz köthető szervek fokozódó befolyásszerzési kísérleteiről szólnak. A baljós trendek alól nem képez kivételt hazánk sem, ahol mind a kormányon belül, mind az ellenzéki oldalon olyan botrányok robbantak ki, amelyek súlyosan megrázták a közvéleményt.


Fontos emlékezni Kiss Szilárd egykori moszkvai agrárattasé ügyére, amelyben egy külügyminisztériumi alkalmazott követett el pozíciójával visszaélve sorozatos törvénysértéseket, miközben Oroszországban jogerősen elítélték, hazánkban pedig a nemzetbiztonsági átvilágításon több ízben is elbukott. Újabban arra derült fény, hogy Rogán Antalhoz közel álló körök állami szerepkörbe tartozó feladatok ellátása kapcsán, láthatóan itthoni üzleti érdekeik előmozdítása érdekében üzletelnek azzal a Roszatommal, amely a Paksi Atomerőmű bővítésénél nemcsak fővállalkozóként, hanem generálkivitelezőként is szerepel, ezzel már önmagában is komoly korrupciós és nemzetbiztonsági kockázatokat felvetve.


Nem volt hiány ugyanakkor azokból a beszámolókból sem, amelyek a Jobbik oroszországi kapcsolatairól adtak számot. A korábbi finanszírozási híresztelésektől kezdve, Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő leleplezésén át a jobbikos csúcsvezetők a Putyin elnök jobbkezeként ismert Vlagyiszlav Szurkov által személyesen intézett vízumkérelméig egyértelmű jelek utalnak arra, hogy az orosz államhoz és az orosz titkosszolgálatokhoz köthető szereplők hatékonyan szivároghattak be az ellenzéki párt döntéshozatalába, ahol komoly befolyásra tehettek szert.


A hazai botrányok közepette azonban nem szabad megfeledkezni a regionális, illetve a globális tendenciákról sem, hiszen ezek tovább erősítik az orosz befolyásszerzéssel kapcsolatos félelmeket. Ezen a helyen elég az oroszok külföldi országokban kifejtett dezinformációs hadviselésére, a külföldi pártokkal való finanszírozási összefonódásokra, és a bizonyítható módon oroszok által elkövetett kiberbűncselekményekre gondolni, amelyek az amerikai elnökválasztás végkimenetelét is befolyásolhatták.


A Lehet Más a Politika álláspontja a fentiek fényében az, hogy Magyarország biztonságára és szuverenitására a legkomolyabb külföldi fenyegetést jelenleg az orosz befolyásszerzési kísérletek jelentik.


Tekintettel arra, hogy ezekben az orosz erőfeszítésekben komoly szerepet játszanak mindezidáig szisztematikusan fel nem térképezett, újszerű módszerek, az LMP kiemelten fontosnak tartja, hogy még azelőtt minél többet megtudjunk az orosz befolyásszerzési kísérletekről, mielőtt azok súlyos károkat okoznának Magyarország függetlenségének és jogos érdekeinek.


Az ország szuverenitását nem elég a szavak szintjén megvédeni, sürgős lépésekre van szükség annak érdekében, hogy soha többet ne válhassunk egy agresszív nagyhatalom kiszolgáltatottjává, hogy Magyarország lakosságát, illetve politikai és gazdasági érdekeit megvédhessük.


A Lehet Más a Politika ennek érdekében kezdeményezi az Országgyűlésben az orosz befolyásszerzés felderítésére irányuló eseti bizottság felállítását, amelyhez számítunk az Önök pártjainak támogatására is.


Üdvözlettel:


Szél Bernadett, az LMP társelnöke
Ungár Péter Károly, az LMP elnökségének tagja, külpolitikai szakszóvivő

OS

Fotó: origo

További híreink
Orbán már csak olasz fasiszták fórumán ünnepeltetheti magát
A szélsőséges Olasz Testvérek nevű párt elnökének meghívására Rómába utazik Orbán Viktor, aki szombaton egy jobboldali rendezvényen mond majd beszédet.
2019-09-20 12:13:51, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Tarlós bebukta a patkányozást – elmeszelte a bíróság
Hatályon kívül helyezte ugyanis a Fővárosi Törvényszék a Közbeszerzési Döntőbizottság budapesti patkánytenderben hozott határozatát, és új eljárásra kötelezte őket a közb...
2019-09-20 12:13:47, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Feszültségek a kecskeméti Fideszben, gyengülést mutat a mérésük
Bár a cím csak a Fideszt említi, ugyanúgy igaz ez a kisebbik kormánypártra is. Az országot irányító két párt eddig viszonylag jól tartotta a nagy közös száját, és alig jö...
2019-09-18 11:32:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bár a cím csak a Fideszt említi, ugyanúgy igaz ez a kisebbik kormánypártra is. Az országot irányító két párt e...
Bővebben >>