. Ma Ervin napja van.
Nem számíthatnak a kormányra a bántalmazott nők
2015-03-05 08:12:14
Nem számíthatnak a kormányra a bántalmazott nők

Nem számíthatnak a kormányra a bántalmazott nők

Tegnap a kormánypártok 129 nem szavazattal elutasították a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgető határozati javaslatot.

 

Korábban az LMP költségvetési módosító javaslatára is nemet mondtak, ami 8 milliárd forintot adott volna az Isztambuli Egyezmény megvalósítására. Ezekkel a lépésekkel a kormány világossá tette, hogy nem tekinti problémának a nők elleni erőszakot, a bántalmazott nőknek pedig azt üzeni: az erőszak magánügy.

Miközben a magyar nők negyede családon belüli erőszak elszenvedője és Magyarországon minden héten meghal egy nő a kapcsolati erőszak miatt, lassan ott tartunk, hogy a kormány még a probléma létezését is letagadja.

 

 

 

 

 

 

Tegnap szavazott az Országgyűlés az Isztambuli Egyezmény ratifikálását sürgető határozati javaslatról, amit a kormánypártok szó nélkül leszavaztak, a Jobbik pedig tartózkodott.

 

 

 

 

 

(Fotó: Mozaik Online)

 

Magyarország tavaly márciusban csatlakozott az egyezményhez, a ratifikálás, azaz az egyezmény magyar jogba ültetése egy éve késik.

Az LMP többször fordult az igazságügyi miniszterhez, akitől azt a választ kaptuk, hogy jogszabály-módosításokat követően 2015-ben kerülhet sor a ratifikációra. Az ENSZ CEDAW Bizottsága is sürgette a kormányt, hogy különösen a rendőrség képzése, a menedékhelyi kapacitás bővítése és a hatóság gyors fellépése terén azonnali intézkedésekre van szükség.

 

Az LMP szerint elfogadhatatlan a kormány tétlenkedése egy olyan kérdésben, ahol emberéletek forognak kockán. A nők elleni erőszak nem magánügy, hanem egy súlyos társadalmi probléma, és ha meg akarjuk előzni azt, hogy az erőszak további áldozatokat szedjen, most kell lépnünk.

 

Felszólítjuk a kormányt, hogy újra állítsa fel a Nőkkel Szembeni Erőszakkal Foglalkozó Munkacsoportot, és a civilek bevonásával készüljön egy menetrend az egyezmény átültetéséről.

 

 LMP parlamenti frakciója - MTI


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) így reagált: „A Fidesz-Jobbik-koalíció a társadalmi erőszak támogatása terén is olajozottan működik. A két jobboldali párt már a kétharmad lebontása előtt is kéz a kézben járt a nők elleni erőszak támogatása terén: képviselőik számos alkalommal szavakkal és tettekkel is biztosították a magyar embereket arról, mit is gondolnak a családon belüli bántalmazások elleni fellépésről. Sajnos azonban úgy tűnik, hogy a kormánypárt kétharmados hatalmának elvesztése még szorosabbra fűzte a Fidesz-Jobbik árnyékkoalíciót.

A két jobboldali frakció a tegnapi parlamenti szavazásnál sikeresen megakadályozta az Európa Tanács Isztambuli Egyezményének elfogadását. Az egyezmény a nők, gyerekek és idősek ellen elkövetett családon belüli erőszakos cselekmények elleni közös fellépést célozza. Szégyen, hogy a jobboldali pártok 2015-ben nem a társadalmi erőszak ellen, hanem az erőszak mellett lépnek fel a magyar parlamentben!"



(Fotó: Life.hu)


 

Az Igazságügyi Minisztérium kissé arrogáns, az MTI-hez eljuttatott közleménye, a történtek vonatkozásában: „Attól, hogy az Országgyűlés tegnap nem támogatta annak az országgyűlési határozat-tervezetnek a tárgysorozatba vételét, amely a az Isztambuli Egyezményhez történő csatlakozást írná elő, a kormányzat elvégzi az ezzel kapcsolatos feladatait. Ezt a munkát a kifejezetten erre a célra – tehát az egyezmény ratifikálásához szükséges jogi, intézményi és pénzügyi vonatkozások felmérésére, koordinálására – létrehozott, a Nőkkel Szembeni Erőszakkal Foglalkozó Munkacsoport végzi, amely 2015. február 18-án ülésezett legutóbb. A Kormány döntésétől függően az egyezmény kihirdetéséről szóló törvény tervezete még 2015 tavaszán az Országgyűlés elé kerülhet.”



Kapcsolódó írásunk:

Két nagypárt nem ismeri el a nők elleni erőszakot

 

 

Főkép: Letenye Média

 

Utoljára frissítve: 2015-03-05 10:27:58

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>