. Ma Ákos, Bátor napja van.
NEM - a fővárosi forrásmegosztásra
2017-01-17 07:13:49
NEM - a fővárosi forrásmegosztásra

NEM - a fővárosi forrásmegosztásra

A képviselő-testület véleményezte a fővárosi forrásmegosztás tervezetét és mert azt elfogadhatatlannak tartotta, az alábbi álláspontot küldi meg a Fővárosi Közgyűlés felé:

 

„A forrásmegosztási törvény alapján összeállított rendelet-tervezet alkalmatlan a megosztott források feladatarányos elosztására, mert a kerületek közötti megosztás továbbra is a 2012. évi arányszámokkal történik, ami teljességgel indokolatlan:

a törvény által „konzervált” helyzet a kerületek folyamatosan változó feladatai, adottságai miatt évről-évre egyre elfogadhatatlanabb,

a költségvetési törvényben alkalmazott „beszámítás” miatt az önkormányzati feladatok jelentős részének forrása az iparűzési adó (hivatal működtetése, zöldterületek, közutak fenntartása, szociális segélyezés), emiatt nem lehet változatlan formában elosztani a bevételt,

a Forrásmegosztási törvény 2015. év végi módosításával bebizonyosodott, hogy a rögzített megosztási arányok tarthatatlanok,

elfogadhatatlan az a gyakorlat, mely szerint a Forrásmegosztási törvény módosulhat a kerületek pozíciójának romlását okozva (fővárosi közösségi közlekedés finanszírozása), míg ellenkező esetben nem történik módosítás (a 2017-től fizetendő szolidaritási hozzájárulás csak a kerületeket terheli, a Fővárosi Önkormányzatot nem).


A Fővárosi Önkormányzat forrásmegosztási rendelet-tervezete – bár megfelel a hatályos Forrásmegosztási törvény előírásainak – nem forrásmegosztási számításokon alapul, ezért a kerületi önkormányzatok véleményezési joga formális.

 

Továbbra is javasoljuk a lakosságszám szerinti megosztást, mely egyszerű, objektív számítási mód, és a jelenleginél igazságosabb, az ellátott feladatokhoz jobban közelítő eredményt ad.”

 

A bevételek megosztása a főváros és a kerületek között 2016-ig 51% – 49%-ban történt. 2016-ban és 2017-ben a kerületek részesedési aránya az előző évhez képest 1,5-1,5%-kal (összesen 3%-kal) csökkent, a főváros részesedése a közösségi közlekedés finanszírozása érdekében ugyanennyivel nőtt. A módosítás első évben 3,5 milliárd Ft, 2017-től évi 7 milliárd Ft forrás kerületektől fővároshoz történő átcsoportosítását eredményezte. A kerületünkre jutó részesedés 2017-ben összesen 6,7 milliárd forint.

 

Az évről-évre következetlenül módosuló forrásszabályozás miatt a feladatok 2017-es költségvetési évben történt jelentős változása (iskolaműködtetés elvétele) a kerületi önkormányzatoknál szolidaritási hozzájárulás formájában ismételt támogatáscsökkenéssel jár, míg a Fővárosi Önkormányzat ez alól a teher alól mentesül. A megosztási arányokat ezzel együtt nem korrigálták annak ellenére sem, hogy a helyi adókról szóló törvény a helyi iparűzési adót továbbra is az önkormányzati szociális ellátások forrásaként jelöli meg. A kerületi önkormányzatok az adóerő-képesség nagyságrendje miatt nem kapnak központi forrást szociális segélyezési feladataik ellátásához.

További híreink
Nem fogjuk meg Péterfy művésznő s@ggét
Nem fogjuk meg Péterfy művésznő seggét. Mondom magamnak, miközben Péterfy művésznő a fejem felett kalimpál a lábaival és ha nem fognák meg páran a megfogható részeken, a...
2019-09-22 10:18:26, Hírek, Környezetünk Bővebben
Mészáros moteljében monokinizve sokkol az erdélyi tornászmúltú énekesnő
Új szintet lépett a fidesznyik kultúrmunkások hűségnyilatkozata – kár, hogy már 50 fölött. De azért, hej...
2019-07-26 11:35:40, Hírek, Környezetünk Bővebben
Emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80 éves Karel Gott tiszteletére
Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80. születésnapját ünneplő Karel Gott tiszteletére.
2019-07-23 11:40:12, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A hét végén pénteken kell megjelennie Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselőnek a Pesti Központi Kerületi...
Bővebben >>