. Ma Ervin napja van.
Munkahelyteremtő beruházások indulnak Európában
2015-04-22 07:33:13
Munkahelyteremtő beruházások indulnak Európában

Munkahelyteremtő beruházások indulnak Európában



 

"Hosszú és tartalmas vita előzte meg a hétfői szavazást, melynek szociális szempontból az az elsődleges eredménye, hogy végre a társadalmi hasznosságot a pusztán gazdasági megfontolások elé helyezte!"- véli Szanyi Tibor. Az EP-képviselő szerint a beruházás-ösztönzés és munkahelyteremtés új mérföldkövet jelent, melynek szocialista gyökere megkérdőjelezhetetlen. Az összeg maga nem elegendő minden probléma megoldására, azonban a megközelítés egy jó eszköz lehet a korábbi megszorító politikával ellentétben- hangsúlyozta Szanyi.

A Gazdasági és Monetáris (ECON), valamint a Költségvetési Bizottságok (BUDG) közös jelentéséről több parlamenti szakbizottság is véleményt formált. Az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága (AGRI) részéről Szanyi Tibor EP-képviselő kapta azt a feladatot, hogy a szocialisták- és demokraták frakciója javaslatait összehangolja. Az elkészült véleményt a mezőgazdasági szakbizottság nagy többséggel szavazta meg múlt heti ülésén.

 

A vélemény kialakítása során a mezőgazdaság- és a vidékfejlesztéssel kapcsolatos elemek beemelése volt az elsődleges cél, ezzel biztosítva növekedést és munkahelyteremtést a vidéki térségekben is.

 

A tárgyalások során a Szocialisták- és Demokraták frakciója (S&D) javaslatai: mint például a krízis negatív hatásainak ellensúlyozása vidéki térségekben, a kockázatos projektek szélesebb körű lehetősége, a szélessávú internettel kapcsolatos beruházások és a regionális projektek ügye mind elfogadásra kerültek az európai parlament frakcióinak többsége által.

 

A képviselő javaslatára rehabilitálásra kerülhetnek a falu-, illetve szociális szövetkezetek, mely eszközök segítségével a vidéki térségek élete újjáéleszthetővé válik. "Mindezeket úgy kell megvalósítani, hogy a közösségi- és magán beruházások között egészséges egyensúlyt teremtünk, és hogy az adminisztratív terheket nem növeljük. Alapvető cél, hogy munkahelyeket őrizzünk meg, emellett minőségi- és hosszútávon fenntartható munkahelyeket teremtsünk ezekkel az eszközökkel. Az említett folyamatokba a vidéki közösségeket is aktívan be tudjuk majd vonni."- véli Szanyi Tibor.

 

Az Európai Bizottsági javaslatával ellentétben az Európai Parlament illetékes szakbizottságai úgy vélik, hogy a Horizon2020 és az Európai Összekapcsolódási Eszközből nem szabad forrásokat elvonni. A Szocialisták és Demokraták Frakciója szerint az Európai Beruházási Bank kulcsszerepet játszik ebben az új megközelítés kivitelezésében, mely által olyan magas hozzáadott értékű projektek lesznek elérhetőek, mint például a szélessávú internet- vagy az energiahatékonyság növelését célzó beruházások.

 

A sikeres végrehajtásához az Európai Bizottságnak egy beruházási útmutatót kell készítenie a legjobb projektek azonosíthatósága érdekében. "Döntsd a tőkét! Humán projektekbe! A nehéz sorsú térségekbe!" - Szanyi szerint ez a szándék körvonalazódik az Európai Parlament véleményében.

 

 

MTI

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>