. Ma Ervin napja van.
Mérgek a Hortobágyon
2015-03-11 04:32:11
Mérgek a Hortobágyon

Mérgek a Hortobágyon

A Greenpeace mérései megerősítették, amit az LMP régóta valószínűsít: veszélyes vegyi anyagok kerültek ki a környezetbe a Hortobágyon évtizedek óta illegálisan tárolt lerakatból. A párt azonnali kárelhárítást, vizsgálatot és felelősségre vonást sürget: az ország egyik legértékesebb természeti területe nem válhat veszélyeshulladék-temetővé.

 

A Greenpeace friss vizsgálatai szerint cink, nikkel és króm határérték fölötti jelenléte mutatható ki a hortobágyi veszélyeshulladék-tároló területén kívül a környezetben. A mintavételezést és a mérést a környezetvédő szervezet megrendelésére egy független laboratórium végezte el február végén.

 

Maga a környezetet veszélyeztető tevékenység – vagyis az, hogy három évtizede vegyi hulladékot tárolnak szétkorhadt hordókban a Hortobágyon – régóta ismert. Az LMP kérdést is intézett az illetékes minisztériumhoz annak érdekében, hogy a kormányt cselekvésre bírja – mindeddig hiába.

 

A párt egy költségvetési módosító javaslatot is beadott, hogy biztosítani lehessen a kárelhárítás fedezetét, de a kormányoldal ezt is leszavazta.

 

A kiszivárgó vegyi anyagok immár a talajban és a Hortobágy folyóban is megjelentek. A galvániszapra jellemző komponensek súlyos környezeti kockázatot jelentenek. Ezért az LMP a kármentesítés azonnali megkezdésére, valamint az ügy kivizsgálására és a felelősségi viszonyok tisztázására szólítja fel a kormányt.

 

A Hortobágy a legértékesebb természeti kincseink egyike: akkor sem válhat hulladéktemetővé, ha a magyar kormányt – ahogyan ezt a mostani eset is megmutatja – egyáltalán nem érdekli a környezetvédelem.

 



Sallai R. Benedek a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke - MTI

Fotó: 444.hu

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>