. Ma Ervin napja van.
Külföldön regisztrált cég működésére is alkalmazható a magyar jog
2015-10-04 07:01:27
Külföldön regisztrált cég működésére is alkalmazható a magyar jog

Külföldön regisztrált cég működésére is alkalmazható a magyar jog

Az Európai Unió Bírósága az internet felhasználók védelme szempontjából kiemelkedő döntést hozott a héten, amelyben kimondta, hogy egy külföldi államban regisztrált cég tevékenységére is alkalmazható a magyar jog, amennyiben tevékenysége magyarországi felhasználókra irányul.


A döntés jelentősége abban is megnyilvánul, hogy a formális letelepedés nem nehezítheti meg az adatalanyok jogainak érvényesítését. A NAIH üdvözli a döntést.

Az ítélet szerint a Szlovákiában bejegyzett Weltimmo társaság olyan weboldalt üzemeltet, amelyen magyarországi ingatlanok hirdetései jelennek meg. Ennek keretében kezeli a hirdetők személyes adatait. A hirdetések egy hónapig ingyenesek, majd ezt követően a hirdetésért díjat kell fizetni. Számos hirdető az ingyenes időszakot követő időszakra nézve elektronikus levélben kérte hirdetése és egyben a rá vonatkozó személyes adatok törlését.


Az ítélet rámutat, hogy a Weltimmo nem törölte ezeket az adatokat, és kiszámlázta az érintetteknek szolgáltatásainak díjait. A cég vitatta a szlovák cégbejegyzésre tekintettel a magyar jog alkalmazhatóságát, és a magyar adatvédelmi hatóság joghatóságát.


A Bíróság hangsúlyozza az Európai Unió adatvédelmi irányelvének azon célját, hogy hatékony és teljes védelmet biztosítson a magánélethez való jognak, valamint elkerülje a nemzeti szabályozás megkerülését.


A Bíróság tehát elveti azt a formális megközelítést, amely szerint a vállalkozás kizárólag ott van letelepedve, ahol bejegyezték.


A Bíróság azt a következtetést vonta le, hogy a joghatóság és alkalmazandó jog megállapítása során figyelembe veendő, hogy az adatkezelés mely tagállam területén található ingatlanokra vonatkozik, e tagállam nyelvén megfogalmazott hirdetéseket megjelentető weboldalak üzemeltetéséből áll-e, és e tevékenység következésképpen főként, vagy akár teljes mértékben az említett tagállam felhasználóira irányul-e. 


Mérlegelendő az is, hogy az adatkezelő olyan képviselővel rendelkezik az említett tagállamban, aki az e tevékenységből eredő követelések behajtásával, valamint az adatok kezelésével kapcsolatos hatósági és bírósági eljárásokban az adatkezelő képviseletében eljár.


Amennyiben ezek a feltételek Magyarországra nézve érvényesülnek, úgy a másik tagállamban bejegyzett, és ott egyébként tényleges tevékenységet ki nem fejtő gazdasági társaság köteles a magyar jogot tiszteletben tartani, így a személyes adatok védelmét szolgáló rendelkezéseket is.


A Bíróság ítélete megerősíti az online szolgáltatók azon kötelezettségét, hogy betartsák annak az országnak a jogszabályait, ahova szolgáltatásuk irányul. Így biztosítható, hogy az uniós polgárok megfelelő védelemben részesüljenek, kibúvók nélkül.


OS

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>