. Ma József napja van.
Közös energiarendszer készül az Európai Unióban
2016-12-05 04:45:59
Közös energiarendszer készül az Európai Unióban

Közös energiarendszer készül az Európai Unióban

Egyre közelebb kerül az Európai Unió egy hatékony, közös energia rendszerhez, ami figyelembe veszi a klímaváltozás elleni küzdelem vállalásait is. Az Európai Bizottsági, illetve Európai Tanácsi közleményei előtt az Energia Unió irányítási rendszerével kapcsolatban 13 tagállam 26 képviselője konkrét javaslatokat fogalmazott meg.


"A tagállamok gyakran elfelejtik, hogy a szabad tagállami energia-mix kialakításának ma is van közös koncepciója, így az energiabiztonság, a szolidaritás, az energiahatékonyság, az energiatakarékosság, az energiahálózatok összekapcsolása, illetve az új és megújuló energiaforrások arányának növelését is szem előtt kell tartani. Az Energia Unióval válik viszont igazán hatékonnyá a rendszer." – emlékeztetett Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.


Nagy várakozás övezte az Európai Bizottság energiahatékonysággal, a megújuló energiával, bioenergiával, az elektromos piac és azok irányításával kapcsolatos előterjesztését. A képviselők felhívták a Bizottság figyelmét arra, hogy ennek a csomagnak arányosnak kell lennie a Párizsi klímaegyezmény által kijelölt úttal, és hogy az Európai Uniónak vezető szerepet kell betöltenie az alacsony széndioxid világgazdaságban.


"Levelünkben emlékeztettük a Bizottságot, hogy a jogilag kötelező klímacsúcs korrekt útmutatást ad a különböző szintű döntések meghozatalához, például, hogy el kell kerülni a költséges, magas szennyezéssel járó beruházásokat, míg biztonságot és kiszámíthatóságot kell biztosítani a fosszilis energiáktól mentes beruházásoknak. Ehhez viszont erős, rugalmas és demokratikus irányítási rendszerre van szükség.


Konkrét javaslatként megfogalmaztuk, hogy az Integrált Nemzeti Energia és Éghajlat terveknek tartalmazniuk kell a 2050-es célokat, sőt, hogy ezek mihamarabbi megvalósulását kell ösztönözni. Ennek megfelelően bíztatni kell a tagállamokat, hogy már a 2030-as célszámmal olyan terveket készítsenek, amik a befektetőknek hiteles, átláthatóbb képet adnak és ösztönző elemeket tartalmaznak a megújuló energiaforrások területén.


Fontosnak tartom, hogy az új irányítási rendszernek elsődleges célja legyen az energiahatékonyság, amit sajnos mai napig nem használunk ki teljesen." – összegezte a szocialista EP-képviselő.


OS

Fotó: Index

További híreink
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Míg Orbánnak alig van pénze, az apja uradalma egyre csak hízik
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.
2024-03-17 11:51:57, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Puskás Katalin nem mellesleg Novák Katalin rokona.
Bővebben >>