. Ma József napja van.
Kormányunk az egyetlen az EU-ban, aki a török megtorlás mellé állt
2016-08-25 05:34:11
Kormányunk az egyetlen az EU-ban, aki a török megtorlás mellé állt

Kormányunk az egyetlen az EU-ban, aki a török megtorlás mellé állt

"Magyarország hozzáállása a július 15-i puccskísérlethez példa kell, hogy legyen az Európai Unió többi országa számára" - mondta Binali Yildirim török kormányfő kedden, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése során Ankarában. A török miniszterelnök elismerő szavai a demokraták szemében a magyar külpolitika legkeményebb bírálatával érnek fel.


Szijjártó Péter az EU tagállamok közül az első külügyi vezető, aki hivatalos látogatást tett a július 15-i puccskísérletet követően Törökországban. Mint ismeretes, a török vezetés a puccskísérlet leverését követően különösen durva és brutális bosszúhadjáfatot hírdetett a rendszer ellenfeleivel szemben, immáron 30 ezer embert tartóztattak le, köztük számos bírát és ügyészt, újságírót, ellenzéki politikust és civil aktivistát.


Felmondták az ország nemzetközi emberei jogi kötelezettségeit és a halálbüntetés bevezetésével fenyegetőznek.


A törökországi leszámolásokat elítélte minden jelentős európai vezető és egységesen követelték a jogállam helyreállítását. A magyar kormány az egyedüli az EU-ban, amelyik maradéktalanul a török vezetés mellé állt és azt feltétlen támogatásáról biztosította.


A Liberálisok már többször felszólították a kormányt, hogy ítélje el a török kormány durva megtorló intézkedéseit és a jogállamiság helyreállításáig függessze fel a magas szintű látogatásokat. Ez fokozottan vonatkozik Orbán Viktor tervezett ankarai látogatására is.


A Liberálisok emlékeztetnek arra, hogy Magyarország az EU és a nyugati értékközösség elkötelezett tagja, ezért nem viselkedhet úgy, mintha Erdogan és Putyin elnyomó rendszerének csatlósa lenne. - tudatta a Magyar Liberális Párt.


Szijjártó Péter Törökországban járt, hogy előkészítse a terepet Orbán Viktor szeptemberi tanulmányútjára. Bár semmilyen esemény sem adhat okot az alapvető emberi jogok felfüggesztésére, a magyar külügyminiszter a bebörtönzött újságírók, ügyészek és bírák országáról korábban azt találta mondani, hogy "nem látja a jelét annak, hogy Törökországban antidemokratikus folyamatok mennének végbe".


Az Orbán-kormány eddig az egyetlen olyan kormányzat a világon, amely nyíltan az illiberális diktatúra vezetése mellé állt, megtagadva minden egyetemes emberi és európai értéket. A halálbüntetés visszaállítását pedzegető török diktátor cserébe szeretettel várja Orbán Viktort szeptemberben az illiberális továbbképzésre. Sokat elmond a Fidesz elvtelenségéről, hogy a tízezreket politikai börtönökben tartó zsarnoki hatalom egyből "igaz barátnak" nevezte a magyar kormányt.


A Demokratikus Koalíció szerint Szijjártó Péter Orbán Viktor illiberális tanulmányútját készítette elő Törökországban. A DK szerint szégyen, hogy a rendszerváltás után 26 évvel a magyar kormány nyíltan kiáll egy illiberális diktatúra mellett, a magyar miniszterelnök pedig korunk "sztárjának" tartja azt a Törökországot, ahol állampárti módszerekkel félemlítenek meg embereket és börtönöznek be tízezreket a véleményük miatt. - tette hozzá Ara-Kovács Attila, a DK külügyi kabinetjének vezetője.


OS

Utoljára frissítve: 2016-08-25 05:47:40

További híreink
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Tarlós a honvédelmi miniszter feleségét szeretné főpolgármesternek
A volt főpolgármester szerint Vitézy Dávid semmihez sem ért a közlekedésen kívül, Szentkirályi Alexandra – akit valamikor ő talált ki – viszont ismeri az önkormányzati m...
2024-03-17 11:51:59, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Míg Orbánnak alig van pénze, az apja uradalma egyre csak hízik
Az Orbán család már hosszú évek óta építgeti, szépítgeti a hatvanpusztai luxusmajorságot, József nádor egykori birtokát.
2024-03-17 11:51:57, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az evangélikus püspök a Kossuth Rádióban szólt az áldozatokhoz és kért bocsánatot tőlük.
Bővebben >>