. Ma Ervin napja van.
Könyöradomány helyett béremelést a szociális szférában!
2015-05-23 14:54:21
Könyöradomány helyett béremelést a szociális szférában!

Könyöradomány helyett béremelést a szociális szférában!

Balog Zoltán egy héttel a dolgozók demonstrációja előtt hirtelen bejelentette, hogy júliustól bérkiegészítést kapnak a szociális dolgozók. A döntéssel kapcsolatban számos kérdőjel van még, de az biztos, hogy ez sem lesz valódi béremelés. Kiszámítható életpálya helyett egy egyszeri kiegészítés lesz, amelyből a dolgozók 30 százaléka kimarad.

 

Az LMP azt várja, hogy a kormány teljesítse az ágazat követeléseit. A 2016-os költségvetés hemzseg a felesleges kiadásoktól, úgyhogy forráshiányra a kormány nem hivatkozhat.

 

Az elmúlt hetekben úgy tűnt, végleg lekerült a szociális dolgozók ügye a kormány napirendjéről, hiszen a jövő évi költségvetésben nincs meg a fedezete a béremelésnek. A váratlanul bejelentett bérkiegészítés sem béremelés, azaz a kormány továbbra sem teljesíti a szociális dolgozóknak tett ígéretét: a bérkiegészítés sem épül be a bérbe, csupán a szakdolgozókra vonatkozik, és a kiszámítható életpálya helyett egy egyszeri kiegészítés jelent.

 

Az LMP az eredeti ígéretek teljesítését várja a kormánytól: az egészségügyi bérfejlesztéssel megegyező, mindenkire vonatkozó, valódi béremelést, és a szociális partnerekkel kialakított életpálya januári bevezetését.

 

Emlékeztetjük a kormányt arra, hogy a szociális szféra átlagbére a létminimum alatt van, a 93 ezer dolgozó háromnegyede keres minimálbért vagy garantált bérminimumot, és 7 éve nem volt béremelés.

 

A Fidesz-KDNP korábban konkrét ígéretet tett arra, hogy még idén 15 milliárdos béremelést kapnak a dolgozók, jövő januárban pedig elindul a szociális életpálya.

 

 

Szél Bernadett az LMP társelnöke

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő - MTI

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>