. Ma Mária napja van.
Hogyan segít felépülni az alkoholizmusból a közösség támogató ereje?
2023-05-15 20:57:44
Hogyan segít felépülni az alkoholizmusból a közösség támogató ereje?

Hogyan segít felépülni az alkoholizmusból a közösség támogató ereje?

Egyes statisztikák szerint azok közül, akik orvoshoz fordulnak, csak minden harmadik páciensnek sikerül tartósan józan életet élnie. A felépülés esélye viszont nagymértékben megnő, ha a beteg intenzív, bentlakásos terápián vesz részt, például a Swan Lake Központ alkoholbetegeket kezelő programjában. 

 

Valamint az is kulcsfontosságú, hogy a rehabilitáció után is aktív tagja legyen valamilyen önsegítő csoportnak.

 

Egy világszinten ismert közösség

 

Az AA, azaz Anonim Alkoholisták egy önsegítő közösség, melynek legfőbb célja, hogy a tagok támogassák egymást az ital elleni küzdelemben. 

 

Az első ilyen csoportot még 1935-ben, Amerikában alapította két alkoholista, akik a józan életvitelre törekedtek. Mozgalmuk azóta az egész világon elterjedt, az 1980-as évektől már Magyarországon is szerveződnek AA csoportok, ma pedig már szinte minden nagyobb városban megtalálhatóak ezek a közösségek.

 

Fontos tudni, hogy az AA nem része semmilyen egyháznak vagy szervezetnek, egy teljes mértékben függetlenül működő, önirányító és önszervező közösség, aki tagjainak anonimitást biztosít. Csak olyan emberek csatlakozhatnak, akik maguk is alkoholbetegséggel küzdenek vagy küzdöttek, az érintettek családtagjait pedig a Al-Anon várja, mely célzottan a hozzátartozóknak nyújt segítséget. 

 

Az AA alapelve

 

Az Anonim Alkoholisták szerint az alkoholizmus lényegében egy gyógyíthatatlan betegség, tehát aki egyszer függő lett, az élete végéig az marad. Ha azonban sikerül legyőznie az ital iránti vágyat és megőrizni a józanságát, akkor végeredményben kiegyensúlyozott, teljes életet élhet. Ám ettől még nem hívják magukat gyógyult alkoholistának. 

 

Az AA-hoz bárki csatlakozhat, aki úgy érzi, hogy problémái vannak az itallal, és szeretne egy támogató közösség tagja lenni. Ám nagyon fontos, hogy az illetőben meglegyen a késztetés arra, hogy szembeszálljon a függőségével, és felhagyjon az alkoholfogyasztással. Ez a csatlakozás legfontosabb feltétele. 

 

A gyűléseken való részvétel ingyenes, szeretettel várnak minden olyan új tagot, aki szeretne új életet kezdeni, immár állandó italmámor nélkül.

 

Tizenkét lépésben az új élet felé

 

Az AA-nak van egy remekül kidolgozott, 12 lépéses programja, amit a felépülés során alkalmaznak. Ebben az egyik fő cél az alkoholtól való megszabadulás, emellett a személyiség átalakítására, megújulására is nagy hangsúlyt fektet.

 

A gyűléseken érdemes minél gyakrabban részt venni, hiszen így ismerhetjük meg igazán, micsoda erő is rejlik egy támogató közösségben. Részesítsük előnyben a személyes megjelenést, de ha ez nem megoldható, akkor az online tartott gyűlésekre is becsatlakozhatunk. További híreink
A kormánymédia túltolta a valóságon Koltai Semmelweis-filmjét
Az újságcikkek címei azt sugallják, hogy nagy nemzetközi sikert ért el hétvégén a Koltai Lajos rendezte, 2,3 milliárdból készült Semmelweis-film, és a nagy torontói feszt...
2023-12-05 17:49:04, Hírek, Fókuszban Bővebben
CBD olajjal a mellrák kezelésének mellékhatás-csökkentése érdekében
Nagyon sok nőt érint a mellrák, amelynek korai felismerése akár teljes gyógyuláshoz is vezethet. Fontos felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatokra, valamint az önvizsgálat...
2023-11-27 17:01:07, Hírek, Fókuszban Bővebben
Miért hasznos szerszám a nyomatékkulcs?
Ezeket az eszközöket olyankor vetik be, amikor feltétlenül szükséges az, hogy éppen a megfelelő mértékben legyenek megszorítva a csavaranyák. Mivel a precizitás érdekében...
2023-11-27 16:55:06, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ezeket az eszközöket olyankor vetik be, amikor feltétlenül szükséges az, hogy éppen a megfelelő mértékben legy...
Bővebben >>