. Ma Ervin napja van.
Határtalan összefogás értékeinkért - Magyarok Világtalálkozója
2016-05-06 06:20:04
Határtalan összefogás értékeinkért - Magyarok Világtalálkozója

Határtalan összefogás értékeinkért - Magyarok Világtalálkozója

Május 13-tól Budapest, Csenger, Aranyosapáti, Ópusztaszer és Szeged ad otthont a VI. Magyar Világtalálkozó tíznapos rendezvénysorozatának


– Díszvendégek: Latin-Amerika, Őrvidék, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - Ünnepség az Uránia Filmszínházban: George Pataki, New York állam volt kormányzója és Balázs Fecó „ A Világ Magyarságáért” a kitüntetettek között - Tiszteletbeli Magyar cím amerikai és perui állampolgároknak -  Védnök: dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter - Világfalu a Lurdy Rendezvényközpontban

 

 

Határtalan összefogás értékeinkért

 

Határtalan összefogás értékeinkért - e jelmondat szellemében indul útjára május 13-án immár a VI. Magyar Világtalálkozó eseménysorozata, amely tíz napon át tart Budapest számos helyszínén és több vidéki településen -, hangzott el szerdán az Uránia Nemzeti Filmszínház zsúfolásig megtöltött kávézójában tartott nemzetközi sajtótájékoztatón Joó Géza szóvivőtől, majd a Szervezőbizottság tagjai sorra nyújtották át a különféle események meghívóit. Minden műfajban, minden korosztály számára kínálnak programokat a világ számos részéből összesereglő magyarok fesztiválhangulatú találkozóján, amelyen a kultúra, a közélet, a tudomány, a művészet, a civilszféra, az üzleti világ, a hitélet, s és a sport szereplői mutatkoznak be.

 

 

 Három díszvendége is lesz a találkozónak: Latin-Amerika (a kontinentális), Őrvidék, (a határon túli) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a magyarországi. A rendezvénysorozat megszervezésében a több mint egy évtizedes múlttal rendelkező Panoráma Világklub öt kontinens mintegy 80 országát, államát átölelő 200 társklubja mellett számos civilszervezet, intézmény, cég közreműködik -  aSzervezőbizottság köszönetét fejezte ki valamennyi közreműködőnek az önzetlen segítségéért - hangsúlyozta köszöntőjében dr. Tanka László, a Magyar Világtalálkozó elnöke, s bejelentette, hogy a Világtalálkozó védnöke dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Szabolcs-Szatmár –Bereg megye országgyűlési képviselője.

 

Díszünnepség - gálaműsorral, elismerések átadása


Hazádnak rendületlenül légy híve!“ címmel, a Szózat vezérgondolatának szellemében a világ öt kontinenséről gyűlnek össze Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében a VI. Magyar Világtalálkozó résztvevői május 17-én, kedden este 18 órakor, mondta Nagyváradi-Kis Anna rendező. Huszonnégy  történelmi zászló érkezik majd a színpadra ugyanannyi nemzeti viseletbe öltözött zászlóvivővel,majd a  köszöntő beszédeket  követően „A Világ Magyarságáért” közéleti és művészeti elismerések átadására kerül sor, amelyet a Panoráma Világklub öt kontinens több mint nyolcvan országát átölelő 200 társklubja  és a világtalálkozó megrendezésében együttműködő tucatnyi  szervezet, intézmény ajánlása alapján ítél oda  szervezőbizottság. Ezt az elismerést azok vehetik át, akik az összmagyarság összefogásának erősítése érdekében az élet különböző területein kiemelkedő munkát végeznek, s hozzájárulnak a magyarság kulturális örökségének gyarapodásához, az országok közötti civilkapcsolatok elmélyítéséhez.

 

 

Az elmúlt években többek között olyan személyek  kapták meg, mint Kányádi Sándor, Sára Sándor, Jókai Anna, Böjte Csaba, Buzánszky Jenő, Duray Miklós,Farkas Bertalan, Kozma Imre, dr. Papp Lajos, Mága Zoltán, Józsa Judit, Pitti Katalin,Tamás Gábor,Rúzsa Magdolna, Varga Miklós, a Nemzeti Színház társulata, az Omega Együttes és még mások.

 

Idén „A Világ Magyarságáért” közéleti elismerést veszi át George Pataki, New York állam volt kormányzója, prof. dr. Raffay Ernő történész, volt honvédelmi államtitkár, Balogh Sándor, a Magyar Afrikai Társaság elnöke, dr. Tuzson Tibor, az Óbudai Egyetem docense.  A Világ Magyarságáért művészeti elismerést: Tímár Sándor, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas koreográfus, táncpedagógus és Tímár Böske táncművész, a Csillagszemű Táncegyüttes alapítói; Balázs Fecó, Kossuth-díjas dalszerző, előadóművész; s Délvidékről a Magyarkanizsai Udvari Színház társulata.


 A Tiszteletbeli Magyar címet azok a nem magyar származású személyek kapják, akik Magyarország és a magyarság javára hosszú idő óta végeznek értékes tevékenységet, Magyarország jó hírnevét erősítik. E díjat az idén a perui Dr. Isolina Ugarte-Quiróz de Herrmann, a Magyarországi Iberoamerikai Közösség vezetőjevalamint Michael Chenoweth és Pamela Pierce, amerikai házaspár, magyar gyermekek pártfogói érdemelték ki.

 

Az Összefogás a Magyarságért Díjat azoknak adományozzák, akik a Panoráma Világklub határokon átívelő kapcsolatteremtése és együttműködése érdekében tevékenykednek. Idén négyen vehetik át: Radda Mária és István, az Ausztriai Magyarok Kerekasztalának vezetői,  Fedor Aliz,  a Venezuelai Világklub vezetője; Harmath Ilona és Bősze Ferenc ausztráliai magyar közéleti vezetők, és  Nagyné Varga Mária nyírbátori kulturális menedzser.  Az elismerések átadását követő kulturális gálaműsorban fellépnek:   a Magyarkanizsai Udvari Színház művészei, a Csillagszemű Táncegyüttesifj. Andorai Péter énekes, Kovács Gábor muzsikus és a Bécsi Délibáb táncegyüttes.


Díszvendégek: Latin-Amerika, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Őrvidék

  

Az idei Világtalálkozó kontinentális díszvendégének, Latin-Amerikának programjait Fedor Aliz, Venezuelai Világklub-elnök ismertette. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, mint díszvendég meghívóját dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő és Tarpa polgármestere, Szécsi Szabolcs  nyújtotta át a sajtótájékoztató résztvevőinek. A szabolcsi  Nagygéc falu az  1970-es árvíz során csaknem teljesen elpusztult, lakosai elmenekültek, csak a református templom épülete maradt meg,- ezért nevezték el a Megmaradás Templomának –  az itteni ökumenikus Istentisztelettel kezdődik a szabolcsi programMajd az emlékparki séta után Csenger város Makovecz Imre által tervezett épületegyüttesét nézik meg a világtalálkozó résztvevői,  ezt követően pedig egy kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a régió, a város vezetői körében.


Délután  Aranyosapáti Aranyosszigetén folytatódik a program, ahol  a  Falvak Kultúrájáért Alapítvány egész napos programja már javában zajlik, de ekkor  kerül sor a  Felső - Tisza Völgye Minőségi Védjegyek átadására, a Települési Értéktár felavatására és a térségből elszármazottak emlékhelyének („Csónakos emlékoszlop”) felavatására, majd kulturális gálaműsorral ér véget a nap.

 

Művészet – kultúra- vallás - Ópusztaszer

 

 A művészeti programokat Hegedüs Tünde festőművész ismertette. Pünkösd első napján Szegeden,  a  Feketesas Szalonban kerül sor a Nívó VilágGaléria, több mint 200 alkotásából álló bemutatójára, majd  délután a Várkert Bazár kiállító termében a Teheránban élő és alkotó Varga Sínai Gizella festőművész, az Iráni Világklub elnöke életmű-kiállítása zárul.  A Világfaluban pedig látványos művészeti programra kerül sor: a festőművészek alkotásai a közönség szeme előtt  készülnek el, s az  értékesítésükből  befolyt összeget súlyosan beteg gyermekek gondozására fordítják.



 

Ezer torokból szólnak majd legszebb örökzöld táncdalaink május 21-én, délután a Lurdy Rendezvényközpont nagyszínpadán, miként azt Nemere László előadóművész ismertette, felkérve a jelenlévő  Csongrádi Kata művésznőt, a győztes dal –Szeressük egymást, gyerekek! – közös éneklésére.   

 

  

 

Május 15-én este a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában, Fischl főtitkár, evangélikus lelkész lesz a házigazdája a Vallások párbeszéde című programnak, amelynek keretében a különféle vallások civil polgárainak képviselői beszélgetnek vallásról, egyházról, személyes kötődéseikről, a különféle vallások közötti együttműködés szükségességéről és lehetőségeiről.

 

Két napon át fogadja vendégeit az Ópusztaszeri Történeti Emlékpark gazdag programsorozata a világtalálkozó közönségét - emelte ki mondandójában dr. Kiss Róbert Károly, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark  igazgató-helyettese. Az egyik kiemelt programnak május 16-án, 11 órától a nemrég átadott új központi épület nagyterme ad otthont. A Gyerehaza, várunk!” című konferencia a tavalyihoz hasonlóan egy közvetlen hangulatú beszélgetés lesz  hazai és külföldi résztvevőkkel arról, mit jelent a szülőföld számukra, kik, miért mennek el a hazájukból, s miért térnek vissza, hogyan építhető a népek, nemzetek közötti barátság?  Egész napos  gazdag programkínálat várja az érdeklődőket, a néphagyományok bemutatásától a művészeti bemutatókon át  a Pünkösdi Királyválasztásig számtalan eseményre kerül sor.

 

Közélet, tudomány, gazdaság – konferenciák

 

 A Magyar Világtalálkozó hagyományosan kiemelt közéleti rendezvénye a Társadalmi Párbeszéd Fórum az idén 15 éves Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) szervezésében zajlik – hangsúlyozta beszédében dr. Czeglédi József elnök.  A Fórum május 20-án „Merre tart Európa, ezen belül Közép-Európa?” címmel  Magyarország helyzetét is vizsgálja elismert szakemberek, vezetők részvételével.

 

 

Többek között: Prof. dr. Schöpflin György, az Európai Parlament képviselője:  dr. Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója; Prof. dr. Kovács Árpád, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Költségvetési Tanács elnöke;dr. Garaczi Imre a Pannon Egyetem docense. Dr. Czeglédi József, a KEP elnöke, egykori szabadságharcos pedig az 1956-os forradalom és szabadságharc 60.évfordulója kapcsán tart megemlékezést. 




Évek óta töretlen a népszerűsége a Báthory-Brassai konferenciának, amelyre az idén is több mint kétszáz előadó jelentkezett. Témakör: a Kárpát-medencei versenyképesség. A házigazda, mint minden évben az Óbudai Egyetem, s társszervezőként – a Világtalálkozó Szervezőbizottsága mellett a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Mikes-Jósika Alapítvány is közreműködik. A Szervezőbizottság elnöke az Óbudai Egyetem docense, dr. Tuzson Tibor, a háziasszony dr. Kőrösi Mária egyetemi tanár.  Rangos személyek, szervezetek a  konferencia védnökei, többek között Prof. dr. Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács, s a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke; Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke; Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke; Ducsai-Oláh Zsanett Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója.

 

 

Ismét az OKISZ-székház ad otthont, május 18-án, 14 órától a Gazdasági Fórum és Üzletember Találkozónak, amelyen a kapcsolatteremtés és együttműködés lehetőségeit veszik sorra rangos hazai és külföldi előadók – mutatta be a rendezvényt Bokor Balázs nagykövet, a Világklub Üzleti Fórumának elnöke. A konferencia szervezői célul tűzték ki az üzleti, gazdasági kapcsolatteremtés és együttműködés lehetőségét kínálni mindazok számára, akik készek elősegíteni a magyar értékek, termékek, szolgáltatások, találmányok, technológiák és teljesítmények, népszerűsítését, térhódítását és üzleti sikerét megvalósítani szerte a nagyvilágban.

 

Szépségverseny – A Világtalálkozó bora, pálinkája, ásványvize  - jótékonyságok

 

Nagy érdeklődés kíséri a VI. Magyar Világtalálkozó szépe rendezvényt, amelyre több mint ezren jelentkeztek, s közülük választották ki a 16 legszebb lányt, akik a május 22-i döntőn vesznek részt, néhányuk a sajtótájékoztatón is jelen volt. Joó Gézaversenyigazgató bemutatta a fővédnök Páll Kornélt, ciprusi magyar üzletembert és  Kristóf Maximilian társrendezőt.

 

 

Bemutatták a sajtótájékoztatón a Világtalálkozó  desszertborát, amelyet a csömöri Sápi borászat meggy gyümölcsbora érdemelt ki, és Sápi Csaba és leánya, Tímea mutatott be. A Világtalálkozó pálinkája címet a nemzetközi hírű Tarpa vitte el, a  Fonte Verdeásványvíz lett a Világtalálkozó ásványvize. Sokan megkóstolták a balatonlellei kézműves konyakmeggyet, s a mátészalkai és a kisvárdai Világklub által készített finom süteményeket.   Végezetül Farkas Elemér, a Csoki Múzeum tulajdonosa és Lőrincz Kálmán, a Házat-Hazát Alapítvány elnöke bejelentették, hogy a kárpátaljai Badalón építendő óvoda támogatására csoki-tallérokat készítettek, amelyet 100 forintos áron forgalmaznak, s az összeget az óvoda építésére fordítják.

 

A szervezők felhívták a médiumok figyelmet a Világtalálkozó záró rendezvényére, amelyre május 21-22-én, a Lurdy Rendezvényközpontban  felépítendő, úgynevezett Világfaluban kerül sor, ahol a kiállítókon kívül neves előadók és színes programok fogadják az érdeklődőket. Várhatóan sok ezren ellátogatnak ezekre a programokra, amelyek minden korosztálynak, minden műfajban nyújtanak kínálatot. 

 


A VI. Magyar Világtalálkozó részletes programja és érdekességei a www.vilagtalalkozo.hu honlapon  és www.facebook.com/vilagtalalkozo/ oldalakon olvashatóak.)




Ajánljuk figyelmükbe a Közéleti Gazdasági Krónikának a VI. Magyar Világtalálkozó sajtótájékoztatóján készített rövidfilmjeit (Budapest, Uránia, Nemzeti Filmszínház Kávézó – 2016, május 4.).

 

 

 

 

 

 Magyar Világtalálkozó

 

Utoljára frissítve: 2016-05-06 07:13:35

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>