. Ma Ákos, Bátor napja van.
Egyedülálló bérlakásépítés kerületünkben - Valamennyi passzívház lesz
2017-01-13 00:48:18
Egyedülálló bérlakásépítés kerületünkben - Valamennyi passzívház lesz

Egyedülálló bérlakásépítés kerületünkben - Valamennyi passzívház lesz

A képviselő-testület módosította a Kartács utca 14. szám alatti 23 lakásos bérház építésére vonatkozó célokmányt. A Jász utca 72. szám alatti önkormányzati ingatlanon 34 lakásból álló lakóépületet építtet és jóváhagyta a jelenlegi épület szanálását. Tudomásul vette, hogy a Kartács utca 20. szám alatti ingatlanra tervezett beruházás megvalósítását az azóta megszűnt Örökségvédelmi Hivatal megakadályozta.

 

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2002. óta folytatja egyedülálló bérlakás építési programját. Eddig 9 helyszínen, összesen 576 lakást épített, közte a több nemzetközi díjjal is kitüntetett 100 lakásos passzívházat. Az önkormányzat a „Lendületben a XIII. kerület” című programban 2015 – 2019 között újabb 50 bérlakással segíti a lakáshoz jutás esélyeit.

 

A Kartács utca 14. alatti ingatlanra 23 lakásos lakóépületet épít. A beruházás során 100 %-ban önkormányzati tulajdonú, 23 lakásos lakóépület pince, földszint és 5 emelet kialakítású lesz. A lakásszámnak megfelelő 23 gépkocsit a teremgarázsban és a földszinten helyezik el. Az 1 és 2 szobás lakások alapterülete 40-50 m2. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki. Az épület az önkormányzat korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében megfelel a passzívház kritériumoknak.

 

A lakások közműfogyasztása egyedi méréssel tervezett. Az épületben épületfelügyeleti (távriasztás) és épületautomatikai rendszer fog működni. A lakóház építésére rendelkezésre álló mintegy 1 milliárd forint nyújt fedezetet, befejezése 2017. év végére várható. Továbbá a Klapka Szolgáltatóházhoz kapcsolódóan 33 bérlakást éptünk.

 

A képviselő-testület korábban döntött Kartács u. 20. alatti 48 lakásos lakóépület építéséről és az önkormányzati tulajdonú telken található négylakásos lakóépület lebontásáról. Az építési engedélyt Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Hivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya örökségvédelmi kikötés nélkül megadta. A meglévő épület bontására az engedélyt az eljáró építési hatóságtól az önkormányzat megkapta.

 

Az építési engedély kiadását követően a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ hivatalból kezdeményezte az épület műemléki értékként történő nyilvántartásba vételét, figyelmen kívül hagyva a kerület érdekeit, jogerős engedélyeket és az épület műszaki, statikai állapotát. A határozat ellen fellebbezést nyújtottunk be, amelyet elutasítottak. A jogerős közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránt peres eljárást kezdeményeztünk.

 

A Jász utca 72-ben 34 lakás épülhet. Az önkormányzat megvizsgálta a Kartács utca 20. alatti ingatlanra tervezett beruházás más helyszínen történő megvalósításának lehetőségét.

 

A Jász utcai telek, 100%-ban önkormányzati tulajdonú, területe 1250 m2. Az épület leromlott állapotú, kis alapterületű, alacsony komfortfokozatú lakásokból áll. A telken pince, földszint + 4 emeletes 1875 m2 hasznos területen, 34 átlagosan 55 m2-es lakás helyezhető el, 470 m2 közlekedő és kiszolgáló területtel. A pince szinten a szükséges 34 db gépkocsi tároló biztosítható.

További híreink
Nem fogjuk meg Péterfy művésznő s@ggét
Nem fogjuk meg Péterfy művésznő seggét. Mondom magamnak, miközben Péterfy művésznő a fejem felett kalimpál a lábaival és ha nem fognák meg páran a megfogható részeken, a...
2019-09-22 10:18:26, Hírek, Környezetünk Bővebben
Mészáros moteljében monokinizve sokkol az erdélyi tornászmúltú énekesnő
Új szintet lépett a fidesznyik kultúrmunkások hűségnyilatkozata – kár, hogy már 50 fölött. De azért, hej...
2019-07-26 11:35:40, Hírek, Környezetünk Bővebben
Emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80 éves Karel Gott tiszteletére
Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban a 80. születésnapját ünneplő Karel Gott tiszteletére.
2019-07-23 11:40:12, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kásler miniszter pénteken mutatta be az országnak az újrafércelt Nemzeti alaptantervet – amint az a kormány ré...
Bővebben >>