. Ma Ervin napja van.
Csökken a magyar népesség száma Szerbiában
2015-07-30 06:23:18
Csökken a magyar népesség száma Szerbiában

Csökken a magyar népesség száma Szerbiában

A 2002-es és a 2011-es népszámlálások közötti időben 31 ezer fővel, 251 ezerre csökkent a magyar népesség lélekszáma Szerbiában. Az éves természetes népességfogyatkozás jelenleg valamivel 1 százalék fölött mozog, azonban az utóbbi három évben a magyarságot is érintő, rendkívüli kivándorlási hullám indult el Szerbiából.

 

A 30 ezresre tehető szabadkai magyar közösségből például, csupán az idei második negyedévben ötszáznál is többen költöztek külföldre.  Ha a folyamat nem fékeződik, a fiatalok távozása miatt a születések száma az eddigieknél is radikálisabban csökken majd, és megtörténhet, hogy a magyarságot 2050-ben már csak pár ezer, külföldről hazatért nyugdíjas képviseli a Vajdaságban.

 

A megmaradás csak a fiatalok megtartásával érhető el, ehhez azonban munkahelyek kellenek. Néhány, határon túli magyar tulajdonú cég is sokat tehetne a magyarság foglalkoztatottsági helyzetének javításáért, hiszen jelenleg a vajdasági szolgáltató egységeik többségében alig van magyarul beszélő alkalmazott.

 

Szabadkán a magyarok aránya a teljes lakosságban közel 40 százalék, a magyar leányvállalatok munkahelyein foglalkoztatottak körében azonban a 10 százalékot sem éri el.

 

A magyar-szerb gazdasági együttműködés élénkítését célzó kormányzati tervek, amelyekről Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt a XIII. Vajdasági Szabadegyetemen, reményt keltőek, de fontos lenne a turisztikai kapcsolatok erősítése is: az idegenforgalom növekedése rengeteg új munkahelyet teremthetne a térségben.

 

 

MTI

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándék...
Bővebben >>