. Ma Ervin napja van.
Célegyenesben a végrehajtói kamara átvilágítása
2015-03-03 14:05:02
Célegyenesben a végrehajtói kamara átvilágítása

Célegyenesben a végrehajtói kamara átvilágítása

Tavasszal a Kormány elé kerül az a koncepció, amely alapján kiépül a transzparens módon, gazdálkodásában felelősen, a jogszabályoknak, továbbá az általános etikai szabályoknak megfelelő módon, erkölcsösen és közhitelesen működő szervezet.

 

Az Igazságügyi Minisztérium az igazságszolgáltatásba vetett közbizalom erősítése érdekében 2014-ben megkezdte a bírósági végrehajtói rendszer felülvizsgálatát. Ennek érdekében olyan – azóta hatályba is lépett – törvénymódosítás és kormányrendelet elfogadását kezdeményezte, amely az első lépés a hatékony, tisztességes és átlátható végrehajtás megteremtése felé vezető úton.

 

Az elmúlt időszakban ugyanis mind a végrehajtást kérők, mind a végrehajtást elszenvedők számos kifogást emeltek és panaszt tettek.

 

Az Igazságügyi Minisztérium felügyeleti jogkörében eljárva miniszteri biztost nevezett ki a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé, valamint az elfogadott törvény és kormányrendelet alapján az önálló bírósági végrehajtók ügyvitelének, hivatali működésének és magatartásának rendszeres ellenőrzése, továbbá a végrehajtókkal, kapcsolatos panaszügyek intézésének a felügyelete 2015. március elsejétől az Igazságügyi Hivatal feladata.

 

Az igazságügyi kormányzat célja, hogy a Kamara transzparens módon, gazdálkodásában felelősen, a jogszabályoknak és az általános etikai szabályoknak megfelelő módon, erkölcsösen és közhitelesen működjön.

 

A fenti cél érdekében az igazságügyi tárca három megbízást adott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara jogi, gazdasági és informatikai átvilágítására. A jelentések elkészültek.

 

Az informatikai átvilágításra megbízást kapott gazdasági társaság kezdeményezte a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetését, amelyet az Igazságügyi Minisztérium – a megszerzett üzleti titkok megtartásának a kötelezettségével – tudomásul vett. Az informatikai auditra a tárca – az erre vonatkozó eljárásrend keretei között – új megbízást fog kiadni.

 

A három terület átvilágításáról készített jelentéseket az Igazságügyi Minisztérium kiértékeli. A kiértékelést követően kerülhet sor csak a jelentésekben foglaltak alapján a további lépések megtételére és a közvélemény tájékoztatására.

 

 

MTI

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>