. Ma Ervin napja van.
Az ellenzék és a civilek zúgolódnak - fizetős lesz az M0?
2014-12-14 09:04:07
Az ellenzék és a civilek zúgolódnak - fizetős lesz az M0?

Az ellenzék és a civilek zúgolódnak - fizetős lesz az M0?

Az ellenzék, de a civilek körében is, erős felháborodást keltett az a legújabb, kormányzati tervezet, hogy díjfizetésre kötelezzék az M0, és az autópályák fővárosi bevezető szakaszait.


Jávor Benedek EP képviselő úgy véli: A budapesti körgyűrű bevonása a fizetős rendszerbe, a miniszterelnök állításával szemben, rossz a magyaroknak, ez igenis az agglomeráció megadóztatása, súlyos károkat okoz a budapestieknek és a környékbeli településeken élőknek. A miniszterelnök mondataival ellentétben nem hogy nem uniós kötelezettségekből fakad, de éppen hogy ellentétes az európai elvárásokkal. Egyetlen célja a pénzszerzés.


Magyarországgal szemben az EU jelenleg is kötelezettségszegési eljárást folytat, mert, a főváros levegőminősége évek óta rosszabb az uniós elvárásoknál – évente több ezren halnak meg idő előtt. A helyzet javítását célozná a már megígért belvárosi behajtási díj, amit a városvezetés évek óta szabotál. Ehelyett vezetik be a káros, értelmetlen, a budapestieket és az agglomerációt sarcoló útdíjat. Az emberek egészségét veszélyeztető, felesleges, pusztán a rémült pénzszerzést célzó vergődés helyett átgondolt, felelős kormányzásra lenne szükség. Ez Orbán Viktornak szemmel láthatólag nem megy, ideje abbahagyni az egészet.”


A DK felháborodásával a fővárosi közgyűléshez fordult, ennek összehívását követeli. Álláspontjuk szerint, ha ezek az utak nem használhatóak szabadon, fizetés nélkül, az egész főváros megbénulhat, hiszen a városon belüli közlekedés ezek nélkül az utak nélkül elképzelhetetlen.

 

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara közleményt adott ki annak okán, hogy a tervezett döntés hatásaival kapcsolatos szakmai anyagok nem ismertek, ezzel együtt, szakmai fórumokon megvitatásra sem kerültek. Az sem ismeretes, hogy a tervezett intézkedés milyen támogatási aránycsökkentést okoz különböző útügyi fejlesztésekre fordított uniós források felhasználásánál. Az intézkedés alapvetően ellentétes a városokat tehermentesítő elkerülő utak építésének céljával. Az elkerülő és a bevezető autópálya szakaszok fizetőssé tétele döntően a városi és város környéki forgalmakat érinti, súlyos változásokat okozhat a városok és agglomerációjuk forgalmában, különösen pedig Budapest és az M0 autóút környezetének közlekedésében.

 

A város körüli gyűrűk feladata elsősorban a városi belső úthálózat tehermentesítése a forgalomtól és a környezeti károktól. Ennek fizetőssé tétele az alsóbbrendű úthálózat indokolatlan (és szükségtelen) többlet terheléséhez vezethet, melynek az nem tud eleget tenni. Amennyiben a díjfizetés bevezetésének kompenzálására kerül a megyei matricák bevezetése, úgy a megnevezett cél elérése (a bevételek 39 Mrd forinttal történő növelése) kétséges és lehetséges, hogy az intézkedés az összességében beszedett díjak csökkenéséhez vezethet.

 

A Mérnöki Kamara javasolja az intézkedés hatásainak részletes forgalmi-, gazdasági-, környezetvédelmi-, közlekedésszakmai vizsgálatát és társadalmi megvitatását valamint a bevezetés elhalasztását az eredmények megismeréséig, különös tekintettel a Főváros esetében a közeljövőben várhatóan bevezetésre kerülő "dugódíj"-ra. A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara és az MMK Közlekedési Tagozata minden szakmai előkészítő munkához felajánlja segítségét és együttműködését a kormány számára.

 

 

 

Forrás: MTI

Fotó: Atv

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>