. Ma Paszkál napja van.
Amikor feltétlenül szakértő segítsége kell: az önsértést mindig komolyan kell venni!
2022-01-12 18:18:19
Amikor feltétlenül szakértő segítsége kell: az önsértést mindig komolyan kell venni!

Amikor feltétlenül szakértő segítsége kell: az önsértést mindig komolyan kell venni!

Az önsértés egyenlő az öngyilkosság vágyával?

 

Az önsértés nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ettől a kóros állapottól szenvedő személy vágyna a saját halála után. A vagdosás, esetleg másfajta önsértés hátterében nem az élet vége iránti elkeseredett vágyakozás, hanem egy másfajta élet után való sóvárgás rejtőzik. 

 

Jellemzően ez egy igen rossz “megoldási próbálkozás”, amely azonban nagyon komoly veszélyeket rejt magában, ezért sosem vehetjük félvállról. Amennyiben egyre komolyabbá válik a helyzet, úgy idővel sajnos az ezzel a problémával küzdő egyén életét is veszélyeztetheti ez a tevékenység.

 

Az Onlinepszichológus.net pszichológus szakemberei hatékony segítséget nyújtanak az ilyen nehéz helyzetekben is.

 

Van gyakori időszaka az önsértések megjelenésének?

 

Leggyakrabban az amúgy is érzékeny kamaszkorban alakul ki, de sajnos korábban és később is problémákat okozhat, jelentkezhet. A nemek között nem egyenlő arányú az előfordulása, jellemzően a lányok jóval nagyobb mértékben válnak érintetté. 

 

Nemi különbségek vannak abban is, hogy konkrétan milyen bántásban manifesztálódik a dolog, mégpedig a fiúk esetében leginkább önütlegelés, illetve égetés fordul elő, míg ezzel szemben a lányoknál a vagdosás, valamint a karmolás a gyakoribb jelenség.

 

Hol kereshetjük és találhatjuk meg az önsértés okait?

 

Az egyik leggyakoribb okozó az, hogy a serdülő nem rendelkezik hatékony megküzdési módszerekkel, amelyekkel szembe tudna nézni a frusztrációival. Ez azért is nagyon fontos, mivel a különböző megküzdési módok tanulhatóak is. 

 

Gyakran érzik az önsértéssel élő személyek, hogy csak ezen a módon, saját maguk bántásával tudnak elmenekülni a depressziójukból, ami természetesen szintén gyógyítható, kezelhető állapot lenne. Ráadásul más pszichiátriai zavarok tünete is lehet, amelyekkel szintén külön foglalkozni szükséges.

 

Az önsértés csökkenti a fájdalmat, a bűntudatot, és megteremti a kontroll illúzióját.

 

Hogyan ismerhetjük fel a problémát?

 

A legegyértelműbb jelek maguk a sérülések, amelyeket az önsértés során okozott tevékenységek hoznak létre. Ennek egyenes következménye az is, hogy a hegek elrejtésének érdekében megváltozik az addigi ruházkodás, öltözködési stílus is.

 

A teljesítmény erősen visszazuhan, és a viselkedést sem hagyja érintetlenül ez a probléma, például visszahúzódik a társas kapcsolatoktól, valamint a düh is meghatározóvá válhat a mindennapokban. 

 

Hogyan segíthetünk azoknak, akik rászorulnak?

 

Elsősorban azzal tudunk segíteni, ha olyan hozzáértő szakembert keresünk, aki valóban hatékony segítséget nyújthat. A hibáztatás és felelősségre vonás ebben az esetben sem fog segíteni. 

 

A pozitív attitűd, a bíztatás lehet az, ami megfelelő támogatást nyújthat. Ami a legfontosabb, hogy ne hagyjuk őket magukra, és mihamarabb forduljunk szakemberhez!

További híreink
Kényeztetés mesterfokon
Ha örömszerzésről van szó, érdemes magasra tenni a lécet. Akár egyedül, akár párban vágsz bele a kalandba, a luxuseszközökben nem fogsz csalódni. Ezekből mutatunk be most...
2022-05-16 11:11:15, Hírek, Fókuszban Bővebben
A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
A Pestisracok.hu főszerkesztője a Fidesz és a média kapcsolatával ironizált közösségi oldalán, majd azt írta, a Pestisracok.hu finanszírozása is bizonytalanná vált.
2022-05-12 18:53:04, Hírek, Fókuszban Bővebben
Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése
A Tungsram Operations Kft. hitelező partnere, az Eximbank Zrt. törvény biztosította jogával élve ma inkasszót nyújtott be a vállalat bankszámláira. Ez azt jelenti, hogy a...
2022-05-12 18:53:01, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az ellenzéki pártszövetség országos listájának 14. helyén feltüntetett DK-s politikus ezért lemond alpolgármes...
Bővebben >>