. Ma Piroska napja van.
Amikor feltétlenül szakértő segítsége kell: az önsértést mindig komolyan kell venni!
2022-01-12 18:18:19
Amikor feltétlenül szakértő segítsége kell: az önsértést mindig komolyan kell venni!

Amikor feltétlenül szakértő segítsége kell: az önsértést mindig komolyan kell venni!

Az önsértés egyenlő az öngyilkosság vágyával?

 

Az önsértés nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ettől a kóros állapottól szenvedő személy vágyna a saját halála után. A vagdosás, esetleg másfajta önsértés hátterében nem az élet vége iránti elkeseredett vágyakozás, hanem egy másfajta élet után való sóvárgás rejtőzik. 

 

Jellemzően ez egy igen rossz “megoldási próbálkozás”, amely azonban nagyon komoly veszélyeket rejt magában, ezért sosem vehetjük félvállról. Amennyiben egyre komolyabbá válik a helyzet, úgy idővel sajnos az ezzel a problémával küzdő egyén életét is veszélyeztetheti ez a tevékenység.

 

Az Onlinepszichológus.net pszichológus szakemberei hatékony segítséget nyújtanak az ilyen nehéz helyzetekben is.

 

Van gyakori időszaka az önsértések megjelenésének?

 

Leggyakrabban az amúgy is érzékeny kamaszkorban alakul ki, de sajnos korábban és később is problémákat okozhat, jelentkezhet. A nemek között nem egyenlő arányú az előfordulása, jellemzően a lányok jóval nagyobb mértékben válnak érintetté. 

 

Nemi különbségek vannak abban is, hogy konkrétan milyen bántásban manifesztálódik a dolog, mégpedig a fiúk esetében leginkább önütlegelés, illetve égetés fordul elő, míg ezzel szemben a lányoknál a vagdosás, valamint a karmolás a gyakoribb jelenség.

 

Hol kereshetjük és találhatjuk meg az önsértés okait?

 

Az egyik leggyakoribb okozó az, hogy a serdülő nem rendelkezik hatékony megküzdési módszerekkel, amelyekkel szembe tudna nézni a frusztrációival. Ez azért is nagyon fontos, mivel a különböző megküzdési módok tanulhatóak is. 

 

Gyakran érzik az önsértéssel élő személyek, hogy csak ezen a módon, saját maguk bántásával tudnak elmenekülni a depressziójukból, ami természetesen szintén gyógyítható, kezelhető állapot lenne. Ráadásul más pszichiátriai zavarok tünete is lehet, amelyekkel szintén külön foglalkozni szükséges.

 

Az önsértés csökkenti a fájdalmat, a bűntudatot, és megteremti a kontroll illúzióját.

 

Hogyan ismerhetjük fel a problémát?

 

A legegyértelműbb jelek maguk a sérülések, amelyeket az önsértés során okozott tevékenységek hoznak létre. Ennek egyenes következménye az is, hogy a hegek elrejtésének érdekében megváltozik az addigi ruházkodás, öltözködési stílus is.

 

A teljesítmény erősen visszazuhan, és a viselkedést sem hagyja érintetlenül ez a probléma, például visszahúzódik a társas kapcsolatoktól, valamint a düh is meghatározóvá válhat a mindennapokban. 

 

Hogyan segíthetünk azoknak, akik rászorulnak?

 

Elsősorban azzal tudunk segíteni, ha olyan hozzáértő szakembert keresünk, aki valóban hatékony segítséget nyújthat. A hibáztatás és felelősségre vonás ebben az esetben sem fog segíteni. 

 

A pozitív attitűd, a bíztatás lehet az, ami megfelelő támogatást nyújthat. Ami a legfontosabb, hogy ne hagyjuk őket magukra, és mihamarabb forduljunk szakemberhez!

További híreink
Április 3-án lesz az országgyűlési választás és a gyermekvédelmi népszavazás
Áder János köztársasági elnök április 3-ára kiírta az országgyűlési választásokat. A gyermekvédelmi népszavazást ugyanerre a napra tűzte ki az államfő.
2022-01-11 19:28:42, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mekkora legyen a karikagyűrű, avagy a méret a lényeg?
A karikagyűrű kiválasztása soha nem egyszerű, főleg abban az esetben nem, ha meglepetés lesz, vagy ha magunk sem tudjuk, hogy mit akarunk. Az egyik leginkább sarkalatos p...
2021-12-13 14:31:12, Hírek, Fókuszban Bővebben
Márki-Zay Péter megkérte Gyurcsány Ferencet, hogy húzódjon hátrébb
Szombat reggel hivatalos Facebook-oldalán tette közzé a hírt Gyurcsány Ferenc, hogy találkozott Márki-Zay Péterrel. A bejegyzésből kiderül, hogy nem fog kampányolni a DK ...
2021-12-11 14:56:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önsértés az a folyamat, amikor az egyén saját magának okoz szándékosan sérüléseket. A köztudatban vagdosásn...
Bővebben >>