. Ma Ervin napja van.
Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a TAO pénzek titkosítása miatt
2016-10-25 03:06:13
Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a TAO pénzek titkosítása miatt

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a TAO pénzek titkosítása miatt

Az LMP megküldte az ellenzéki pártoknak azt a beadványt, mely az Alkotmánybíróságon támadná meg azt a törvénymódosítást, amely végképp titkosítaná az adókedvezmény formájában osztogatott állami pénzeket. A bíróság ugyanis egy LMP által indított perben néhány hete kimondta, hogy az adókedvezmény is közpénznek számít, így azok összegeit is kötelező kiadnia a kormánynak.     


A Fidesz ezt követően olyan törvénymódosítást fogadott el, ami a jogi környezetet megváltoztatva tenné végképp titkosíthatóvá az adókedvezmény formájában osztogatott pénzeket: az LMP szerint azonban ez – mint ahogy a bíróság is kimondta – közpénz, így csak alaptörvény-ellenes módon lehet titkosítani. A párt ezért beadvánnyal fordul az Alkotmánybírósághoz, és várja az ellenzéki pártok támogatását az elegendő aláírás összegyűjtéséhez.


Az LMP korábban azért fordult a bírósághoz, mert a kormány nem volt hajlandó kiadni, hogy az egyes stratégiai partnerek pontosan mekkora adókedvezményeket kapnak: mindez azért fontos információ, mert a stratégiai partnerek már ma is ötször-hatszor több pénzt kapnak munkahelyteremtésre, mint a hazai kkv-k, és ez az arány az adókedvezmények ismeretében vélhetően tovább romlana.


A bíróság az LMP-nek adott igazat, és kimondta, hogy az államkasszába be nem folyt adókedvezmények is közpénznek számítanak. A bíróság azóta végrehajtóval és feljelentés útján is próbált érvényt szerezni a döntésnek, de az NGM továbbra sem hajlandó az adatok kiadására.


A döntés értelmében ugyanakkor mostantól a TAO pénzeket sem lehet eltitkolni. A Fidesz a bírósági döntést követően régi szokásának megfelelően a törvény megváltoztatásával próbálta folytatni a titkolózást, de az LMP szerint ezt csak alaptörvény-ellenesen teheti meg, a párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordul.


Szél Bernadett, társelnök - OS

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett ...
Bővebben >>