. Ma Hella napja van.
A XIII. kerület példát ad átláthatóságból is
2014-02-20 19:09:12
A XIII. kerület példát ad átláthatóságból is

A XIII. kerület példát ad átláthatóságból is

2014. február 17-18-án az „Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen” címmel konferencia zajlott kerületünkben. A Transparency International Magyarország szervezésében példaként mutatták be – egy Ózd városi projekttel együtt – a XIII. kerületi Boribon Bölcsőde (Pannónia u.) közbeszerzési projektjét. A tizenkét országból érkezett mintegy 50 fő ismerkedhetett meg kerületi önkormányzat által kötött Integritási Megállapodással.

 

Mint elhangzott nagyon fontos a közbeszerzési korrupció megelőzése, mert az elmúlt évben 1300 milliárd forintnyi feladat volt közbeszerzésre kiírva, melyből a szakemberek szerint 20-25%-ot lehetett volna megtakarítani. Dr. Szloboda Alíz a Transparency International Magyarország Közszektor Programok vezetője azt is megemlítette, hogy az elmúlt két évi közbeszerzések mintegy 50%-ában csak egy induló pályázott. Kifejtette, hogy a közbeszerzési pályázatok közül minél többnek nyílt pályázatnak kellene lennie, ennek ellenére egyre több a titkosított pályázat.

 

Borszéki Gyula alpolgármester „házigazdaként” is üdvözölte a résztvevőket (a tanácskozás az egyik kerületi szállodában volt) elmondta, hogy a kerületi önkormányzat költségvetésének évente 15-25 %-át fordítja az önkormányzat fejlesztésre, mintegy 3 milliárd forint értékben. Meggyőződéseként említette, hogy a kerület szabályosan és átlátható módon folytatja a közbeszerzési eljárásokat, de időnként nem árt tükröt tartani egy-egy konkrét program végrehajtása során. Az önkormányzat eddig is sok tapasztalatot szerzett az Integritási Megállapodás nyújtotta lehetőségből, és mint mondta biztos benne, hogy saját magunknak és tágabb környezetünknek is hasznára válik az önkormányzat példaértékű gyakorlata. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a konkrét pályázat tendereztetése során hatan pályáztak és valamennyi jelentkező kinyilvánította, hogy amennyiben nyernek, a program minden fázisában megvalósítják az átláthatóságot.

 

A programra meghívást kapott dr. Bácsi Zoltán közbeszerzési szakértő aki a kerekasztal beszélgetés során mondhatta el az Integritási Megállapodás alkalmazásának tapasztalatait, lehetőséget adva a kerületi program áttekintésére és a tanulságok levonására a nemzetközi szakértők számára.

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-06-18 06:06:47

További híreink
Elég volt – távozik a kormány célkeresztjéből az idősotthon igazgatója
A hónap végétől nyugdíjazását kérte a Pesti úti Idősek Otthonának igazgatója, Skultéti József - írta meg a hvg.hu.
2020-05-22 15:50:58, Hírek, Fókuszban Bővebben
A LED világításban rejlő lehetőségek beltéren
A LED világítás kapcsán gyakran emlegetjük a költséghatékony működést, a hosszabb élettartamot, a bennük rejlő egyéb lehetőségekről azonban már lényegesen kevesebb szó esik.
2020-02-22 12:58:36, Hírek, Fókuszban Bővebben
Négymilliárdot szán a kormány „szurkolói programra”
2020-ban a foci-EB egyik helyszíne, 2027-ben pedig újra vizes világbajnokság házigazdája lesz Magyarország, az előkészületeket pedig már meg is kezdte a kormány.
2020-02-17 21:08:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hétfőn nulla órától lesznek hatályosak az Orbán Viktor miniszterelnök által a koronavírus-járvány elleni védek...
Bővebben >>