. Ma Jenő napja van.
A XIII. kerület példát ad átláthatóságból is
2014-02-20 19:09:12
A XIII. kerület példát ad átláthatóságból is

A XIII. kerület példát ad átláthatóságból is

2014. február 17-18-án az „Integritási Megállapodás: Civil ellenőrzéssel az EU-s források kapcsán felmerülő közbeszerzési korrupció ellen” címmel konferencia zajlott kerületünkben. A Transparency International Magyarország szervezésében példaként mutatták be – egy Ózd városi projekttel együtt – a XIII. kerületi Boribon Bölcsőde (Pannónia u.) közbeszerzési projektjét. A tizenkét országból érkezett mintegy 50 fő ismerkedhetett meg kerületi önkormányzat által kötött Integritási Megállapodással.

 

Mint elhangzott nagyon fontos a közbeszerzési korrupció megelőzése, mert az elmúlt évben 1300 milliárd forintnyi feladat volt közbeszerzésre kiírva, melyből a szakemberek szerint 20-25%-ot lehetett volna megtakarítani. Dr. Szloboda Alíz a Transparency International Magyarország Közszektor Programok vezetője azt is megemlítette, hogy az elmúlt két évi közbeszerzések mintegy 50%-ában csak egy induló pályázott. Kifejtette, hogy a közbeszerzési pályázatok közül minél többnek nyílt pályázatnak kellene lennie, ennek ellenére egyre több a titkosított pályázat.

 

Borszéki Gyula alpolgármester „házigazdaként” is üdvözölte a résztvevőket (a tanácskozás az egyik kerületi szállodában volt) elmondta, hogy a kerületi önkormányzat költségvetésének évente 15-25 %-át fordítja az önkormányzat fejlesztésre, mintegy 3 milliárd forint értékben. Meggyőződéseként említette, hogy a kerület szabályosan és átlátható módon folytatja a közbeszerzési eljárásokat, de időnként nem árt tükröt tartani egy-egy konkrét program végrehajtása során. Az önkormányzat eddig is sok tapasztalatot szerzett az Integritási Megállapodás nyújtotta lehetőségből, és mint mondta biztos benne, hogy saját magunknak és tágabb környezetünknek is hasznára válik az önkormányzat példaértékű gyakorlata. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a konkrét pályázat tendereztetése során hatan pályáztak és valamennyi jelentkező kinyilvánította, hogy amennyiben nyernek, a program minden fázisában megvalósítják az átláthatóságot.

 

A programra meghívást kapott dr. Bácsi Zoltán közbeszerzési szakértő aki a kerekasztal beszélgetés során mondhatta el az Integritási Megállapodás alkalmazásának tapasztalatait, lehetőséget adva a kerületi program áttekintésére és a tanulságok levonására a nemzetközi szakértők számára.

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-06-18 06:06:47

További híreink
Minőségi arcápoló készítmények férfiaknak
A The Body Shop természetesen törődik a férfi vásárlóival is. Ennek megfelelően magas minőséget képviselő készítményeket biztosít az érdeklődők részére, legyen szó nyugta...
2019-10-17 15:14:22, Hírek, Fókuszban Bővebben
Háztartási ajándékok
Az emberek többsége kimerül az évek során az ajándék ötletekből. A rengeteg dísztárgy talán csak halmozódik a polcokon, és sokan feleslegesnek tartják ezeket.
2019-10-17 15:10:57, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ajándékozz puzzle-t!
Nem csak gyerekeknél okoz dilemmát az ajándék kérdése, hanem a kamaszoknál, felnőtteknél is. Éppen ezért ma bemutatunk egy igazi jolly jokert, amivel nem lehet mellélőni,...
2019-09-17 13:23:34, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Két nap múlva hivatalosan is átadják a Puskás Ferenc Stadiont, ami elvileg azt jelenti, hogy bő 60 000-es töme...
Bővebben >>