. Ma Ervin napja van.
A XIII. kerület felkészült a kezdődő tanévre
2014-09-02 08:43:14
A XIII. kerület felkészült a kezdődő tanévre

A XIII. kerület felkészült a kezdődő tanévre

Az önkormányzat az ez évi kerületi Tanévnyitó Ünnepséget „Alma-partyval” egybekötve 2014. augusztus 29-én rendezte meg az „Örökös zöld óvoda” címet elnyert Zöld Ág Tagóvodában. A kicsinyek Mákvirág, Szívecske és Méhecske csoportjainak műsorát követően dr. Tóth József az ünnepi beszéde végén bejelentette a nevelési év megnyitását.

 

A polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta az önkormányzat az itt élők közül kiemelt figyelmet fordít a gyermekekre, fontosnak tartja a bölcsődei és óvodai hálózat fejlesztését, az intézmények szolgáltatásainak minőségi színvonalát, amelyet bizonyít, hogy sokan szeretnék kerületen kívülről is idehozni gyermeküket. Összegezve az elmúlt időszak teljesítményét kiemelte, hogy 2007. az Egyesített Óvoda megalakítása óta: 3,5 milliárd forintot költött felújításra és beruházásra az önkormányzat.

 

A kerület fejlődésének eredményeként értékeljük a növekvő lakosságszámot és a születések számának növekedését is. A közintézményeinket igénybe vevő gyermekek száma folyamatosan nő. A felmerülő igényekhez igazítjuk ellátórendszerünket. Az Egyesített Óvoda felkészült az új nevelési évre. Szeptember 1-jétől biztosítjuk az óvodákban is minden speciális étkezési igényű gyermek részére a déli meleg főétkezés mellett a két további étkezést is.

 

Korszerű, jól felszerelt bölcsődéinkben több mint 1 000 kisgyermek napközbeni ellátásáról gondoskodunk 1029 férőhelyen. A közelmúltban fejeződött be a Boribon Bölcsőde (Pannónia u.) – teljes belső felújítása (550 millió Ft). 2014-ben a Tátra utcában 21 férőhely (családi napközi) kialakítására, a Hajdú u. 21-ben bölcsődei férőhely bővítésére kerül sor.

 

A 2014/2015-ös nevelési évet a fenntartásunkban lévő óvodákban 890 gyermek kezdi meg. A fokozódó igényeknek megfelelően növeltük az elmúlt években az óvodai férőhelyek számát is. A 2009-es 2 746 férőhelyről, a 2014/2015. nevelési év kezdetére a férőhelyek száma 3 459-re bővült. Tavasszal befejeződött a Napraforgó Tagóvoda (Petneházy u.) felújítása, rövidesen a gyermekek birtokba vehetik az újjávarázsolt Pöttyös Tagóvodát (Jász u.). A nyár folyamán megkezdődött a Meséskert Tagóvoda (Kassák L. u. 17.) bővítése, felújítása. Egy év múlva 8 újabb óvodai csoport beindítására lesz lehetőségünk a bővítés eredményeként.

 

 

Az idei tanévben 10.120 gyermekről: 3.300 óvodásról, 5.150 általános iskolásról és 1.670 gimnazistáról gondoskodunk a jogszabályokban előírtaknak megfelelően. Az óvodákban fenntartóként a teljes ellátás megszervezésért vagyunk felelősek, míg az iskolákban a működtetés, a komfortérzetet biztosító háttér kialakítása, a gyermekétkeztetés szervezése a feladatunk. Az elmúlt években, mint fenntartó jelentős többletforrást fordítottunk az esélyegyenlőség megteremtésére, a tehetséggondozásra, a kulcskompetenciák fejlesztésére, a kötelező tanórákon túli szabadidő értékteremtő módon történő eltöltésére.

 

A képviselő-testület 2013-ban döntött arról, hogy továbbra is: köszöntjük a kerületünkben lakó és tanuló, kitűnően érettségizett diákokat és a 18. évüket betöltő fiatalokat; folytatjuk „A XIII. kerületért” tanulmányi versenyt.; megrendezzük a tanulmányi versenyen győztes gyermekek köszöntésére a Győztesek Gáláját és az Éneklő Ifjúság hangversenyt; megszervezzük a testvérvárosi idegen-nyelvi tábort Velencén; folytatjuk az egészségmegőrző szűrőprogramot; működtetjük az iskolák hétvégi nyitva tartása programot, támogatjuk a Diákolimpiai versenyek szervezését; köszöntjük a jó tanuló, jó sportoló gyermekeket, támogatjuk az iskolák diákönkormányzati tevékenységét.

 

A tagóvoda-vezetők órakedvezményét (7 státusz), a 15 fő fejlesztőpedagógust, a 18 dajkát és 1 fő szabadidő-szervezőt a kötelező létszámon felül, önkormányzati forrásból biztosítjuk óvodáinkban. A kismamák részére bölcsődei, illetve Tücsöktanyai gyermekfelügyelettel angol és ECDL Start számítástechnikai tanfolyamot hirdettünk meg. A lakossági angol nyelvtanfolyamot kezdő és haladó szinten négy helyszínen.

 

Az óvodákban, iskolákban havonta átlagosan 8.100 gyermek étkezett. Kedvezményben 3.035 gyermek az étkezők 37,5%-a részesült. A legrászorultabbaknak térítésmentesen biztosítjuk az étkezést. 7. éve meleg ételt biztosítunk a nyári szünidőben. A nyári táborozást, a cseretáborokat támogattuk. Biztosítottuk a Margitszigeten a napközis táborban való részvételt.

 

Az iskolákban nem történtek felújítási munkálatok, mivel ebben az évben sem jelent meg erre vonatkozó pályázat. A karbantartási feladatok során különös gondot fordítottak a balesetveszély elhárítására, a tűz, munka és villámvédelmi felülvizsgálat által feltárt hiányosságok megszüntetésére, az egészségügyi, tisztasági festésre.

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>