. Ma Vazul napja van.
A takarítás legfontosabb íratlan szabályai
2020-09-17 21:52:24
A takarítás legfontosabb íratlan szabályai

A takarítás legfontosabb íratlan szabályai

Szám szerint három íratlan szabályról lesz tehát szó a takarítással kapcsolatban, amelyek a hatékonyságon túl a biztonságos körülmények között kivitelezett munkát is szolgálják.


Haladjunk mindig fentről lefelé

 

A fizika törvényeit alapul véve nehéz vitatkozni ennek a tanácsnak a hasznosságával. A gravitációnak köszönhetően a kosz, a por és az egyéb szennyeződések is lefelé szállnak. Ennek megfelelően a szekrények, polcok, csillárok és a mennyezet takarítása akaratlanul is a kosz aláhullásával fog együtt járni. Ha a lenti részekkel kezdünk, azzal csak dupla munkát csinálunk magunknak. A felső rétegek takarítását célszerű ugyanis elvégezni elsőkörben. Így a menet közben aláhulló koszt egy szusszal el tudjuk majd tüntetni a munkálatok utolsó fázisában.


A koszosabb részekkel kezdjünk, majd haladjunk a kevésbé koszos felületek irányába

 

Amikor az erőteljesen szennyezett, koszos bútorok és felületek takarításába fogunk, azzal akaratlanul is fel fogjuk verni a port. Vagyis a munka melléktermékeként szanaszét fog szállni a levegőben a kosz, ami észrevétlenül rakódik le minden tárgyra és felületre.

 

Ennélfogva teljesen felesleges előzetesen bajlódnunk a kevésbé koszos részek tisztításával. Vágjunk mindjárt a közepébe, tisztítsuk meg elsőkörben a leginkább bajosnak tűnő részeket, így nem fogunk saját magunknak extra feladatot generálni. Amikor ugyanis megvagyunk az erőteljesen szennyezett részek tisztításával, akkor rákanyarodhatunk a kevésbé extrém felületekre. Vagyis egyszer kell csak letörölgetnünk és megtisztítanunk őket, így hamarabb végzünk, és kevésbé is fáradunk majd el.


Amikor a magasabban fekvő részek eléréséről van szó

 

A takarítás egyfajta harmadik íratlan szabályának is tekinthető, hogy a magasabban fekvő felületek tisztítása közben ne veszélyeztessük a saját testi épségünket. Vagyis ne akarjunk ingatag és összetákolt építményeken egyensúlyozva manőverezni.

 

Kockázatos megoldásokat választva ugyanis elég egy rossz mozdulat, és máris csúnyán megüthetjük magunkat. Jobb esetben ez nem kis riadalommal fog együtt járni, de ha elkerül minket a szerencse, akár a végtagtörés sincs kizárva. Mindezt könnyen elkerülhetjük, ha stabil és megbízható létrát vagy fellépőt használunk. Ennek köszönhetően nemcsak kényelmesebb, hanem egyben stabilabb és biztosabb is lehet a takarítás közben elfoglalt pozíciónk.

 

Vagyis nyugodtan koncentrálhatunk a magasabban elhelyezkedő polcok, sarkok és szekrények alapos tisztítására anélkül, hogy bármelyik pillanatban a baleset veszélye leselkedne ránk.

További híreink
Italkülönlegesség az idei nyárra – a Chandon Garden Spritz
Ennek a bejegyzésnek a középpontjában a Chandon Garden Spritz fog szerepelni, amely tökéletes választást jelenthet a kellemes nyári italozások apropójaként. A cikk tehát ...
2021-06-12 10:36:52, Hírek, Fókuszban Bővebben
A hajdan kommunista munkásőrből keresztény-konzervatív szélsőségessé érett Bencsik támadja Ferenc pápát
Ferenc pápa meg akarta alázni Magyarországot azzal, hogy csak három órás tartózkodást tervez hazánkban – jelentette ki a kormánypárti Hír TV Sajtóklub című műsorában a De...
2021-06-11 19:25:36, Hírek, Fókuszban Bővebben
A DK nyílt levele a Fidesz propagandistáihoz
Mivel az Ómolnár Miklós vezette Ripost újabb szintet süllyedt a kormánypropaganda mocsarában, miután címlapon hozta az általuk vélt hasonlóságot Dobrev Klára és Elena Ce...
2021-05-21 16:19:06, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Milyen meglepő, hogy ezen most csodálkoznak a kormányban, meg az egész Fidesz-KDNP galeriban, hiszen így nem t...
Bővebben >>