. Ma Angéla napja van.
A kormány sokkal többet is tehetne a fagyhalál elkerüléséért
2017-01-10 06:27:23
A kormány sokkal többet is tehetne a fagyhalál elkerüléséért

A kormány sokkal többet is tehetne a fagyhalál elkerüléséért

Kötelezni kell az önkormányzatokat melegedő helyiségek megnyitására szélsőséges időjárási körülmények ideje alatt. Szibériai hideg köszöntött be pár napja Magyarországon, hőmérsékleti hidegrekordok dőlnek meg. A szélsőséges időjárás minden télen százával szedi áldozatait.


A különböző forrásból származó adatok szerint akár több százan is fagyhatnak meg ilyenkor. A kihűléses halálesetek kisebb része történik közterületen, nagyobb részében saját lakásában fagy meg az áldozat. Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a fagyhalál ilyen tömeges mértékeket ölt Magyarországon.


A jelenleg jogszabályok vagy belügyminisztériumi kérés a települések felé nem elegendő a veszélyeztetett emberek megvédésére. Tudunk olyan településről, ahol kérés ellenére sem nyitottak önkormányzati melegedőt a fűteni nem tudó lakosoknak.


Az LMP rövidtávú javaslata, hogy minden önkormányzat kötelezően biztosítson 0-24 órában melegedő helyiséget az arra rászoruló embereknek. Lehet ez a polgármesteri hivatal egyik szobája akár. Másik kezdeményezésünk, hogy hosszabbítsák meg a teljes fűtési szezonra az áram-, gáz-, és hőszolgáltatás kikapcsolási moratóriumát a lakossági fogyasztóknál.


Hosszabb távon pedig energiaszegénység elleni stratégiára, a lakásfenntartási támogatás visszaállítására és rezsi-hókuszpókusz helyett épület energetikai korszerűsítésekre lenne szükség.


Kanász-Nagy Máté, LMP szakszóvivő - OS

További híreink
Elég volt – távozik a kormány célkeresztjéből az idősotthon igazgatója
A hónap végétől nyugdíjazását kérte a Pesti úti Idősek Otthonának igazgatója, Skultéti József - írta meg a hvg.hu.
2020-05-22 15:50:58, Hírek, Fókuszban Bővebben
A LED világításban rejlő lehetőségek beltéren
A LED világítás kapcsán gyakran emlegetjük a költséghatékony működést, a hosszabb élettartamot, a bennük rejlő egyéb lehetőségekről azonban már lényegesen kevesebb szó esik.
2020-02-22 12:58:36, Hírek, Fókuszban Bővebben
Négymilliárdot szán a kormány „szurkolói programra”
2020-ban a foci-EB egyik helyszíne, 2027-ben pedig újra vizes világbajnokság házigazdája lesz Magyarország, az előkészületeket pedig már meg is kezdte a kormány.
2020-02-17 21:08:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A miniszterelnök szavai szerint mára vártuk a tetőzést. A számok, amelyekre a teljes (de, a teljes) járványstr...
Bővebben >>