. Ma Valter napja van.
A kormány sokkal többet is tehetne a fagyhalál elkerüléséért
2017-01-10 06:27:23
A kormány sokkal többet is tehetne a fagyhalál elkerüléséért

A kormány sokkal többet is tehetne a fagyhalál elkerüléséért

Kötelezni kell az önkormányzatokat melegedő helyiségek megnyitására szélsőséges időjárási körülmények ideje alatt. Szibériai hideg köszöntött be pár napja Magyarországon, hőmérsékleti hidegrekordok dőlnek meg. A szélsőséges időjárás minden télen százával szedi áldozatait.


A különböző forrásból származó adatok szerint akár több százan is fagyhatnak meg ilyenkor. A kihűléses halálesetek kisebb része történik közterületen, nagyobb részében saját lakásában fagy meg az áldozat. Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a fagyhalál ilyen tömeges mértékeket ölt Magyarországon.


A jelenleg jogszabályok vagy belügyminisztériumi kérés a települések felé nem elegendő a veszélyeztetett emberek megvédésére. Tudunk olyan településről, ahol kérés ellenére sem nyitottak önkormányzati melegedőt a fűteni nem tudó lakosoknak.


Az LMP rövidtávú javaslata, hogy minden önkormányzat kötelezően biztosítson 0-24 órában melegedő helyiséget az arra rászoruló embereknek. Lehet ez a polgármesteri hivatal egyik szobája akár. Másik kezdeményezésünk, hogy hosszabbítsák meg a teljes fűtési szezonra az áram-, gáz-, és hőszolgáltatás kikapcsolási moratóriumát a lakossági fogyasztóknál.


Hosszabb távon pedig energiaszegénység elleni stratégiára, a lakásfenntartási támogatás visszaállítására és rezsi-hókuszpókusz helyett épület energetikai korszerűsítésekre lenne szükség.


Kanász-Nagy Máté, LMP szakszóvivő - OS

További híreink
Sztárportré - Zoltán Erikával
Éhesen ne menjünk közértbe, mert sokkal több mindent vásárol az ember, mint amennyi kell! Ez nagy titok, de én sem tudom mindig alkalmazni.
2017-02-01 05:11:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
Sztárportré - Tabáni István
Szerintem az emberek többsége nem tud túllépni önmagán, vagy nem tud megbocsátani magának. Előfordul, hogy másoknak sem, de szerintem a legnehezebb dolog, hogy önmagunkna...
2017-01-26 04:09:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Sztárportré - Boros Lajos
Nagyon jó memória kell a hazugsághoz! Én nem tudok hazudni, mert lebuktatom magam állandóan, locsi-fecsi vagyok. Mondtam a családomnak is, hogy előttem ne mondjanak titko...
2017-01-25 04:05:57, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Fénylő Csillagunk pénteken hajnalban, a Kossuth rádióban elmondta, hogy kedves neje épp a nyári konyhában főzi...
Bővebben >>