. Ma Ervin napja van.
A kormány sokkal többet is tehetne a fagyhalál elkerüléséért
2017-01-10 06:27:23
A kormány sokkal többet is tehetne a fagyhalál elkerüléséért

A kormány sokkal többet is tehetne a fagyhalál elkerüléséért

Kötelezni kell az önkormányzatokat melegedő helyiségek megnyitására szélsőséges időjárási körülmények ideje alatt. Szibériai hideg köszöntött be pár napja Magyarországon, hőmérsékleti hidegrekordok dőlnek meg. A szélsőséges időjárás minden télen százával szedi áldozatait.


A különböző forrásból származó adatok szerint akár több százan is fagyhatnak meg ilyenkor. A kihűléses halálesetek kisebb része történik közterületen, nagyobb részében saját lakásában fagy meg az áldozat. Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a fagyhalál ilyen tömeges mértékeket ölt Magyarországon.


A jelenleg jogszabályok vagy belügyminisztériumi kérés a települések felé nem elegendő a veszélyeztetett emberek megvédésére. Tudunk olyan településről, ahol kérés ellenére sem nyitottak önkormányzati melegedőt a fűteni nem tudó lakosoknak.


Az LMP rövidtávú javaslata, hogy minden önkormányzat kötelezően biztosítson 0-24 órában melegedő helyiséget az arra rászoruló embereknek. Lehet ez a polgármesteri hivatal egyik szobája akár. Másik kezdeményezésünk, hogy hosszabbítsák meg a teljes fűtési szezonra az áram-, gáz-, és hőszolgáltatás kikapcsolási moratóriumát a lakossági fogyasztóknál.


Hosszabb távon pedig energiaszegénység elleni stratégiára, a lakásfenntartási támogatás visszaállítására és rezsi-hókuszpókusz helyett épület energetikai korszerűsítésekre lenne szükség.


Kanász-Nagy Máté, LMP szakszóvivő - OS

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget...
Bővebben >>