. Ma Ervin napja van.
A kormány a szociális dolgozóknak csak ígérni tud
2015-11-25 04:30:34
A kormány a szociális dolgozóknak csak ígérni tud

A kormány a szociális dolgozóknak csak ígérni tud

A kormány ismét úgy döntött, hogy nem kapnak béremelést a szociális dolgozók. Jövőre nyolcadik éve ugyanazt az alapbért fogják kapni a nemzetgazdaság legrosszabbul fizetett dolgozói, akiknek háromnegyede keres a létminimum alatt. Az LMP szerint ez a dolgozók sokadik arcul csapása. Ha jövőre sem emelkednek a bérek, akkor megállíthatatlanná válik az elvándorlás és a pályaelhagyás.


Nemrég a Szociális Munka Napján nyilatkozta azt a Fidesz, hogy "A szociális dolgozóknak ígérgetni bárki tud, teljesíteni kevesen." Egyedül a kormány lett volna abban a pozícióban, hogy erre rácáfoljon, és beváltsa a szociális dolgozóknak tett ígéreteit, de az ígéretek teljesítése ezúttal is elmarad. A kormány döntése értelmében jövőre is maradnak a nyolcadik éve nem emelt és agyonpótlékolt bérek.


Holott nyilvánvaló: a pótlékok legfeljebb tűzoltásra jók. A 2014-ben bevezetett ágazati bérpótlék átlagosan nettó 5700 forint pluszt jelentett hat év után. A 2015-ös újabb bérkiegészítésből már az ágazat legrosszabbul kereső egyharmada kimaradt. A pótlékok nem képezik a mozgóbérek és az egyéb pótlékok számítási alapját, a nyugdíjba nem számítanak bele, és bizonytalanságban tartják a dolgozókat, hiszen bármikor megvonhatók.


Az LMP szerint elképesztő, hogy a kormány 2016-ban sem váltja be a szociális dolgozóknak a bérrendezésre és a szociális életpálya bevezetésére tett ígéretét. Mindenkire kiterjedő, valódi béremelésre van szükség, első lépésben az egészségügyi bérfejlesztésnek megfelelő mértékben. Emellett az összes bölcsődei szakdolgozóra ki kell terjeszteni a pedagógus-életpályát.


Szél Bernadett, az LMP társelnöke - OS

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>