. Ma Ervin napja van.
A dolgozó magyarok bére az egyik legrosszabb az EU-ban
2015-08-20 03:58:54
A dolgozó magyarok bére az egyik legrosszabb az EU-ban

A dolgozó magyarok bére az egyik legrosszabb az EU-ban

A kormány nem teljesítette a szociális dolgozóknak tett ígéretét, így saját magának köszönheti majd, ha sor kerül a szociális sztrájkra. Az LMP szerint valódi bérrendezésre, az alapbérek emelésére, az egészségügyi bértábla szociális dolgozókra való kiterjesztésére és szociális életpályamodellre van szükség.


Jelenleg a kormány legfeljebb könyöradományokban gondolkodik, miközben tétlenül nézi, hogy a dolgozó magyarok bére az egyik legrosszabb az EU-ban és egyre több magyar keres más országban boldogulást. A hazai elszegényedésnek és a kivándorlásnak tragikus következményei lesznek hazánkra, ezért az LMP felszólítja a kormányt, hogy mellébeszélés helyett végre cselekedjen.


Czibere Károly szerint a szociális bérkiegészítésnek köszönhetően az ágazat dolgozói "kézzel fogható bizonyságát tapasztalhatják meg annak, hogy a kormány teljesítette ígéretét." A szociális államtitkár állítása szerint a kiegészítő pótlék a munkatapasztalat és a végzettség megbecsülését célozza. Az államtitkár egyetlen szava sem igaz. Egyrészt továbbra sem beszélhetünk bérrendezésről, mert az
alapbérek nem emelkednek, a dolgozók legrosszabbul kereső egyharmada teljesen kimarad a bérkiegészítésből és szociális életpályamodell sem lesz.


Másrészt csökken a végzettség és a munkatapasztalat megbecsülése: a fizetési osztályok összevonásával a magasabb végzettségű, szakvizsgával rendelkezők járnak rosszul és a munkában eltöltött idő elismerése is csökken. A dolgozók az eddigi három helyett négy évenként lépnek majd magasabb fizetési fokozatba. Mindössze öten vannak, akik az államtitkár által sokat emlegetett bruttó 68 ezres kiegészítést kapják 49 év munka után, de a fizetésük még így is alig haladja meg a nettó 200 ezer forintot.


tarthatatlan bérhelyzetet mi sem mutatja jobban, mint hogy az alapfokú végzettségű dolgozók alapbére 49 év ledolgozott munka után is a minimálbér szintjén marad, és kiegészítő pótlékkal együtt sem éri el a létminimumot. Egy 10 éve a pályán lévő szakmunkás gyermekfelügyelő bére a nettó 1200 forintos kiegészítéssel is a létminimum alatt marad. A felsőfokú szakképesítéssel rendelkezők kevesebbet kapnak, ha szakvizsgájuk is van. A főiskolai végzettségű családgondozók fizetése 45 év után éri csak el az átlagbér szintjét, egyetemi végzettségűeknél ehhez 25 év kell.


Mivel a kormány nem teljesítette a szociális dolgozóknak tett ígéreteit, a Fidesz-KDNP felelőssége lesz, ha a becsapott emberek sztrájkba kezdenek. Hasonlóan a kormány hibája, hogy továbbra is az Unió egyik legrosszabb béreiért dolgoznak a magyarok a hazájukban, így folyamatos a kivándorlás, aminek viszont tragikus következményei lesznek. Az LMP mellébeszélés és könyöradományok helyett érdemi cselekvést, béremelést, a korábbi ígéreteik teljesítését várja a kormánytól.


Szél Bernadett, az LMP társelnöke - MTI

Fotó: Vs.hu

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>