. Ma Ervin napja van.
47ezer? Csak apró?
2014-07-15 17:14:50
47ezer? Csak apró?

47ezer? Csak apró?

Nemrégiben jelent meg egy írásunk, amiben azt elemeztük, hogy hogyan nem lehet megélni 47.500 Ft - közmunkáért járó - fizetésből havonta. Azóta fény derült egy „apró” kulisszatitokra. Ennek fényében érdemes újra gondolnunk a megélhetésről szóló vitát.

 

Találkoztam egy szimpatikus hölggyel a buszon, szóba elegyedtünk. Elmesélte, hogy egy bio- boltja van Budapesten, ahova gyakran betér egy kormánypárti politikus. Az ő véleménye szerint meg lehet élni a közmunkási fizetésből, havi 47.500 forintból. A férfi egyébként havonta többször is vásárol ebben az üzletben és egy-egy alkalommal 20, de akár 40 ezer forintokat is ott hagy. Egészséges teákat, szuper krémeket és egyéb ott kapható, felsőkategóriás termékeket vásárol.

 

Mivel van itt a gond? Örülünk, ha valaki a saját és a családja egészségre is odafigyel és igyekszik a legtöbbet megtenni azokért, akiket szeret. Az ilyen emberre szoktuk mondani, hogy tisztes családapa. Ugyanakkor, ha igaz, amit a hölgy mondott és politikusunk havonta - ebben az egy üzletben - több tízezer forintot hagy ott csak a fent felsorolt luxuscikkekre, miközben azt hangoztatja, hogy meg lehet élni havi 47.500 forintból, nos, ez meglehetősen álszent.

 

Persze ki lehet jönni valahogy 47.500 forintból is, ha nyomorgunk, kölcsönkérünk, nem fizetjük be a számláink egy részét, de az emberek boldogságban szeretnének élni. Abban reménykedni, hogy holnaptól nyugati bérek lesznek Magyarországon és alacsonyabb árak, hiábavalónak tűnik. Éppen ezért, az emberek durva kihasználása a magyar közmunka program.

A normális megélhetéshez (amibe a luxus termékeket nem számítjuk bele) több pénzre van szükség, mint 47.500 forint.

 

Az index.hu ezzel kapcsolatban, júliusban ezt írta:

 

„Egy ember 87.510 forintból tudott tavaly megélni Magyarországon.” - írja a Központi Statisztikai Hivatal Létminimum című kiadványa. „A létminimum az az összeg, amely biztosítja a magánháztartásokban élők számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény – a társadalom adott fejlettségi szintjén hagyományosan alapvetőnek minősülő – szükségletek kielégítését. Egy négyszemélyes családnak (2 gyerek és 2 felnőtt) a létminimum 253.779 forint, két nyugdíjasnak pedig összesen 135.641 forintra van szüksége a megélhetéshez.”


Ebből látszik, hogy a közmunkára kapott pénz kicsivel több, mint a fele annak, mint ami a - KSH adatai szerinti - megélhetéshez szükséges. Majdnem a fele összeg tehát hiányzik… Miért csodálkozunk ezek után azon, hogy magas a bűnözési ráta az országban?

           

P.D.F.

További híreink
Tudnivalók a helyes fogmosásról, nem csak gyerekeknek
Sokan úgy gondolják, hogy szájhigiénés oktatásra csak a gyerekeknek van szüksége, azonban a fogorvosok tapasztalatai alapján felnőttek számára sem árt az ismétlés. A hely...
2024-04-26 11:40:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ó, azok a fránya hormonok!
A hölgyek a hónap piros betűs napjain tapasztalhatják, hogy a hormonok játszadoznak velük. 40 éves kor felett a menstruáció rendszertelenné válhat, a tünetek erősödhetnek...
2024-04-26 11:38:45, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Fókuszban Bővebben
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>