XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Ünnepélyes névadó a Göncz Árpád Városközpontban

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.05.20.
 Péntek
Ma Bernát, Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,58 Ft
   CHF árfolyam
   373,74 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 09. 28. 04:39     


Ünnepélyes névadó a Göncz Árpád Városközpontban
Mint ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat előterjesztése alapján hozzájárulását adta ahhoz, hogy kerületünk a meglévő négy városrész mellett egy újabbat hozzon létre, amellyel a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő személyiségének, Göncz Árpád író, műfordító, a harmadik Magyar Köztársaság első elnökének állít emléket.

Mint ismeretes, a Fővárosi Közgyűlés Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat előterjesztése alapján hozzájárulását adta ahhoz, hogy kerületünk a meglévő négy városrész mellett egy újabbat hozzon létre, amellyel a XX. századi magyar demokratikus mozgalmak kiemelkedő személyiségének, Göncz Árpád író, műfordító, a harmadik Magyar Köztársaság első elnökének állít emléket.


A szeptember 27-én, az Árpád híd metróállomás észak-pesti kijáratánál megrendezett névadó ünnepségen a kerület országgyűlési képviselői mellett megjelentek  a fővárosi és a kerületi önkormányzat képviselői, Göncz Árpád családtagjai, a Göncz Árpád Alapítványnak, valamint a névadó egykori pályatársainak, barátainak és tisztelőinek, valamint a kerület lakosainak reprezentánsai is.

 

Az esemény alkalmából a kerületi önkormányzat képviseletében dr. Tóth József polgármester mondott névadó beszédet, amelyben Göncz Árpád alakját, és politikai hagyatékát méltatva – többek között – a következőket mondotta. – Göncz Árpád egész életében a közösség ügyét szolgálta, példát adva  a bibói elvek alkalmazhatóságára. Egyéniségének titkát a stílus és a személyiség egységében jelölhetjük meg.


Azért tudott hatni az emberekre, mert erkölcsi nagysága, kisugárzása vitathatatlan volt. Azok közé a kevesek közé tartozott, akiket nem vakított el a hatalom. A legmagasabb állami vezetőként is egyszerű közember tudott maradni. Hitt abban, hogy Magyarországon van esély a demokratikus jogállam és a jóléti társadalom létrehozására.


„Akit a nép a szívébe zár, nem hal meg soha” – idézte Váci Mihályt a polgármester, majd a következő szavakkal zárta beszédét. – Büszke vagyok arra a megtiszteltetésre, hogy én avathatom fel kerületünk új városrészét, amely sokunk példaképének nevét viseli az elkövetkező évtizedekben.  Biztos vagyok abban, hogy az Árpád híd pesti hídfőjének környezetében, sokmilliárdos beruházással hamarosan létrejövő új városmag és környezete méltó emléket állít a ma is köztiszteletnek és közszeretetnek örvendő alkotóművésznek, politikusnak és embernek, Göncz Árpádnak.


Kéri László politológus, a XIII. kerület díszpolgára  ünnepi beszédében emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy Göncz Árpád köztársasági elnökként is az egyszerű emberek szolgálatát állította tevékenységének középpontjába. A huszonhat éve tartó rendszerváltás folyamatának egyetlen olyan politikusa volt, aki élete végéig megőrizte népszerűségét, és aki 68 éves korában történt kinevezését követően rövid idő alatt Közép-Kelet-Európa egyik legtekintélyesebb politikai vezetőjévé vált. – Jól döntött a XIII. kerület, amikor új városrészt nevezett el Göncz Árpádról – jelentette ki Kéri László.


Dr. Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány elnöke a városrész névadóját méltatva hangsúlyozta: Göncz Árpád egész életútja során példát mutatott arra, hogy hogyan lehetünk magyarként európaiak, európai polgárokként magyarok.


Az esemény résztvevői megtekintettek egy részletet a Göncz Árpádról készült portréfilmből, majd egy korabeli tudósítást láthattak a köztársasági elnök beiktatását követő első beszédéről. Ekkor hangzott el máig gyakran idézett kijelentése: „Én azoknak a szolgája akarok lenni, akiknek nincs szolgájuk..” 


Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Eörsi István Göncz Árpádnak írott Még feljebb! című írását mondta el, majd a Fővárosi Önkormányzat főpolgármester-helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra lépett a mikrofonhoz,  elmondva, hogy ő éppen három éves volt, amikor Göncz Árpád elfoglalta a köztársasági elnöki széket. – Budapest fejet hajt a rendszerváltozásban meghatározó szerepet játsző államférfi emléke előtt – jelentette ki a főpolgármester-helyettes.


Az ünnepi beszédek elhangzását követően Göncz Árpád családtagjai és dr. Tóth József polgármester leleplezték a Göncz Árpád emlékkövet, amelynél ezt követően a jelenlévők elhelyezték az emlékezés és a tisztelet virágait.


Az esemény az esti órákban a Radnóti Miklós Művelődési Központban megrendezésre kerülő ünnepi rendezvénnyel folytatódik, ahol a  főváros és a kerület polgármestereinek beszédét követően a kerület díszpolgára, Koncz Zsuzsa ad ünnepi hangversenyt.


További hírek

  Kényeztetés mesterfokon
2022. 05. 16. 11:11 13keruleti-hirhatar.hu
  Rogán Antal új feleségével vett részt Novák Katalin beiktatásán – az aktuális Rogánné kicsit megváltozott
2022. 05. 15. 11:08 hirhatar.hu
  Fordítást kérünk: Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ködmön vagyunk
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  Rogán harcolhat a korrupció ellen – a nyakig sáros kecskére bízzák a káposztát
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Megvan a modern kapcsolatok gyilkosa
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Miért érdemes pszichológushoz fordulni?
2022. 05. 11. 14:05 13keruleti-hirhatar.hu
  Jelentősen továbbdrágult mától a taxi Budapesten
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Andi – nem az, a másik
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport