XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Újlipótváros fejlesztéséről

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.06.25.
 Kedd
Ma Vilmos napja van.
Holnap János napja lesz.
   EUR árfolyam
   324,06 Ft
   CHF árfolyam
   291,49 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 08. 10:49     


Újlipótváros fejlesztéséről
Az önkormányzat város építészei párbeszéddel tervezik meg a jövõt. Ezért senki ne hagyja magát alaptalan félelmektõl becsapni, inkább támogassák Újlipótváros fejlesztését!

Az emberemlékezet a rosszat hajlamos hamar elfeledni: már alig emlékszünk rá, de a Cézár Ház helyén nem is oly régen egy villamosipari telep hangos, csúf üzemtömbje állt, hívatlanul beékelve magát Újlipótváros családias, kisvárosias környezetébe.

 

Ám ma a városrész egyik ékessége emelkedik a helyén, a környékbeliek örömére is. A szürke múltra csak a lakótömb klasszicista stílusú, timpanonos fõbejárata emlékeztet, modern éjszakai megvilágítással. Ugyan ez a változás kerületszerte jellemzõ, ami jól szemlélteti, hogy az önkormányzat körültekintõen vezeti át a városrészt a múltból a jövõbe, a fejlesztések egyszerre humanizálják és dinamizálják a lakókörnyezetet. Nem véletlen, hogy e törekvését 2012-ben a legrangosabb szakmai elismeréssel, a Magyar Urbanisztikai Társaság Hild János-díjával ismerte el a budapesti kerületek közül másodikként.

 

Az indoklás szerint elõrelátó, igényes tervek és széles körû szakmai-társadalmi egyeztetések alapján hosszú évek óta színvonalas épületek és közterületek valósulnak meg a városrészben.

 

Hasonló minõségi fejlesztést tesz lehetõvé a kerület a Bessenyei utca–Pannónia utca metszésében fekvõ, a Tutaj utca és a Hegedûs Gyula utca által is határolt félhektáros önkormányzati telken is – valamikor a jövõben, megõrizve azt a városképi szellemiséget, melyet a szomszédos, eredeti szépségében felújított Pannónia Általános Iskola és a szomszédos virágszirmot formázó RaM harmóniája ötvöz. A területre elkészített Kerületi Szabályozási Terv (KSZT) tekintettel van a tömb környezetére, azaz bármilyen  befektetõ is vásárolja majd meg a telket, arra csak igen szigorú elõírások, zöldfelületi mutatók alapján emelhet házat. Konkrét építési szándék nem ismert, a várhatóan több év múlva elkészülõ engedélyezési tervekrõl a kerület idõben tájékoztatást ad.

 

 

A tömböt egyébként a Fõvárosi Közgyûlés már 1999. január 1-jé tõl intézmény területté nyilvánította, s ezt a besorolást vette át a Kerületi Építési Szabályzat is; ez lakó-, iroda-, szálloda-, kereskedelmi és szolgáltatási funkciót egyaránt lehetõvé tesz. A KSZT is így készült el, konkrét garanciákkal: csak lapos tetõs épületek tervezhetõk – a Pannónia és Bessenyei utcák felé nyíló árkádsorral. A KSZT jóváhagyásának elõkészítését az építésügyi törvény határozza meg. A kerület a tervrõl a több hetes államigazgatási eljárás során egyeztetett a kormányhivatal közlekedési, örökségvédelmi, népesség ügyi részlegeivel, a zöldhatósággal, a közmûcégekkel, a fõvárossal és a Levegõ Munka csoporttal, majd beszerezte a kormányhivatal állami fõépítészének álláspontját az anyag törvényességérõl. A PORTA TERV Kft. által ki dolgozott színvonalas terv urbanisztikai és törvényességi szempontból egyaránt alkalmas a jóváhagyásra. A jogszabálytervezet az önkormányzat honlapján is olvasható, a nyilvános terv bemutatásra ugyanott és a Hírnök szeptember 19-ei számában is felhívták a figyelmet.

 

Az önkormányzat város építészei párbeszéddel tervezik meg a jövõt. Ezért senki ne hagyja magát alaptalan félelmektõl becsapni, inkább támogassák Újlipótváros fejlesztését! Látható, hogy a terv nem egy vaktában lövöldözés eredménye. A Bessenyei-tömb leendõ építménye nem lóg hat majd ki a kör nyezetébõl: legalább négy szinttel alacsonyabbnak kell lennie, mint a Cézár Házé; a beépítési konfiguráció a Cézár Ház tükörképe lesz – az U alakú forma tetõkertes udvara pedig a Cézár Ház felé nyitott. A KSZT gondol a parkosításra is: a Hegedûs Gyula utcai és a Tutaj utcai vonalon öt-öt méteres szélesítést, ugyan ott elõkertet és fasor telepítését írja elõ.

 

Szintén a zöldfelület érdekében az épületszárnyak közti tetõ kert minimális mérete 1400 négyzetméteres, ami a teljes tömb egy negyede. A Tutaj utca dísz burkolatot kap, elõnyt biztosítva a gyalogosoknak. A szabályozás figyelembe vette, hogy a Bessenyei-tömb 200 méter sugarú körében bölcsõde, óvoda, általános iskola, mûvelõdési ház.

 

 


További hírek

  Budapest sorsa marad, hogy együtt éljen a bűnnel és az alvilággal...?
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Egy tonna kukoricát nyerhet az a gazda, akinél a legtöbb füsti fecske fészkel
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Még hogy nem szereti a sajtót a kormány: 4 csillagos szállodában 3 napig masszírozta a kiválasztottakat
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc már rég fente rá a fogát - eladják a Gellért Szállót
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu
  Szijjártó revizionista partjait már trieszti magyar kikötő mossa
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu
  Emberkereskedelem elleni küzdelméért magyar baptista vezető kapott rangos kitüntetést Washingtonban
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu
  Szeptembertől jelentősen változik a Pilis-völgyben a buszközlekedés
2018. 08. 30. 13:00 hirhatar.hu
  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport