XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Semmis lehet az adósmentő törvény

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2017.01.19.
 Csütörtök
Ma Sára napja van.
Holnap Sebestyén napja lesz.
   EUR árfolyam
   308,09 Ft
   CHF árfolyam
   287,35 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 10. 11:36     


Semmis lehet az adósmentő törvény
Az Alkotmánybíróság visszafordíthatja a választások után az egész adósmentő törvényt. Könnyen meglehet, hogy mindez a Fidesz tervével egyező

Amennyiben a kormány eddigi működésének tendenciáit nézzük, akkor a forgatókönyv az önkormányzati választások után jelentős megszorításokat hoz. Ezek közé tartozhat, ha az Alkotmánybíróság egy alkotmányjogi panaszt a bank kérésének megfelelően fog elbírálni, ami azt jelentheti, hogy megállapíthatják, hogy a jogegységi határozat és az adósmentő törvény árfolyamréssel kapcsolatos passzusai sértik a jogállamiságot, a jogbiztonságot, ezért azt meg kell semmisíteni.

 

Újabb, az eddigiektől teljesen eltérő megközelítést használó beadványban támadta meg az egyik hazai pénzintézet az első adósmentő törvényt az Alkotmánybíróságon. A bank álláspontja szerint alkotmánysértő, hogy az árfolyamrésről szóló szerződéses kikötéseket a Kúria és a törvényhozás visszamenőleg semmisnek nyilvánította - írja a Magyar Nemzet.

A nevének elhallgatását kérő bank – az adatok szerint – a múlt héten kereste meg az Alkotmánybíróságot. Kérelme – alkotmányjogi panasza – teljesen újszerű, ilyen műfajú beadvány ugyanis a devizaügyben még nem érkezett az AB-hez. A pénzügyi intézmények a július 26-a óta hatályos első adósmentő csomag alapján csak az általános szerződési feltételekben szabályozott egyoldalú kamatemelések miatt fordulhattak a bírósághoz. Ezt jó néhányan meg is tették, az ilyen perek jelenleg is zajlanak. Sőt némelyik ügyben maga az eljáró bíró kért alkotmánybírósági vizsgálatot. Az AB négy kezdeményezés alapján soron kívül jár el, s napokon belül döntést hozhat.

A múlt héten benyújtott alkotmányjogi panasz az árfolyamrés témakörét érinti – ebben a törvényszéken nem volt lehetőség perindításra. Az Alkotmánybíróság vélhetőleg önálló eljárásban tárgyalja majd a témát. Az év közepén, június 16-án a Kúria jogegységi határozata állapította meg, hogy a devizaszerződésekben az árfolyamrés kikötése, alkalmazása tisztességtelen.

Az ítélkezés legfelső fóruma kifogásolta, hogy a pénzintézetek a folyósításkor legtöbbször vételi, a törlesztéskor pedig eladási árfolyamon számoltak. A Kúria szerint a semmisség következményeként az ilyen ügyekben a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamát kell alapul venni. A jogegységi határozat nyomán elfogadott adósmentő törvény előírta, hogy a pénzintézeteknek kilencven napon belül kell az átszámítást elvégezniük, majd – egy új jogszabály alapján – el kell számolniuk az adósokkal.

Az AB-t megkereső pénzintézet szerint a jogegységi határozat és az adósmentő törvény árfolyamréssel kapcsolatos passzusai sértik a jogállamiságot, a jogbiztonságot, érintett szabályaikat ezért meg kell semmisíteni. A bank állítja: a Kúria és az Országgyűlés úgy avatkozott be polgári jogi szerződésekbe, hogy a korábban létrejött hitelmegállapodásokból eredő jogokat és kötelezettségeket átrendezte. A visszaható hatályú szabályozás nem tett különbséget az egyes időpontokban felvett hosszabb távú kölcsönök között. Emellett az állam korábban már kezelte a helyzetet, amikor bevezette a végtörlesztés és az árfolyamgát lehetőségét.

Az alkotmányjogi panasz hivatkozik az Európai Bíróságnak arra a döntésére is, amit a luxembourgi fórum a Kásler házaspárnak az OTP Jelzálogbank ellen indított perében hozott meg. A hitelintézet úgy véli: a Kúria jogegységi határozata és a júliusi adósmentő törvény egyes rendelkezései sem az európai követelménynek, sem a hazai alaptörvénynek nem felelnek meg, de ellentétesek az AB idei, devizaügyi alkotmányértelmező határozatával is. Úgy tudjuk, az igazságügyi tárca és a Kúria eddig hivatalosan nem reagált a beadványra.

 


További hírek

  Kerületünkben is élnek utcán emberek
2017. 01. 18. 07:34 13keruleti-hirhatar.hu
  Sztárportréban - Laár András
2017. 01. 17. 07:17 13keruleti-hirhatar.hu
  NEM - a fővárosi forrásmegosztásra
2017. 01. 17. 07:13 13keruleti-hirhatar.hu
  Zielinsky Tibor kiállítása
2017. 01. 15. 03:03 13keruleti-hirhatar.hu
  Klímastratégia az élhetőbb kerületért
2017. 01. 14. 05:57 13keruleti-hirhatar.hu
  Egyedülálló bérlakásépítés kerületünkben - Valamennyi passzívház lesz
2017. 01. 13. 00:48 13keruleti-hirhatar.hu
  A közlekedésért felelős államtitkárnak repülnie kell
2017. 01. 12. 06:35 13keruleti-hirhatar.hu
  Haladéktalanul lépni kell a kéményseprés területén
2017. 01. 12. 06:31 13keruleti-hirhatar.hu
  Magyarország belezuhan a szegénységbe
2017. 01. 12. 06:28 13keruleti-hirhatar.hu
  Madárinfluenza megbetegedések a fogságban tartott vadmadaraknál
2017. 01. 12. 06:20 13keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport