XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Rendőrségi hírek - 2013.07.12.

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.04.16.
 Kedd
Ma Csongor napja van.
Holnap Rudolf napja lesz.
   EUR árfolyam
   393,05 Ft
   CHF árfolyam
   404,04 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 07. 12. 15:10     


Rendőrségi hírek - 2013.07.12.
2013. májusában egy XIII. kerület Róbert Károly körúton lévő lakásban kábítószert – metamfetamint – állított elő egy 28 éves férfi....

KÁBÍTÓSZER ELŐÁLLÍTÁSA  A LAKÁSBAN

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya előállítással elkövetett kábítószer birtoklás vétségének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a 28 éves S.Emőd román állampolgár és két társa, a 26 éves Sz. Gábor és M. Viktória Dóra 22 éves budapesti lakosok ellen.

 

A 28 éves férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2013. májusában megjelent a másik két személy által lakott Budapest XIII. kerület Róbert Károly körúton lévő lakásban és ott kábítószert – metamfetamint – állított elő. A lakásban lakóknak a lakás használatáért cserébe metamfetamint adott, illetve az előállított anyagból további mennyiséget ígért.

 

A XIII. kerületi rendőrök 2013.07.04. napon 23.00 óra körüli időben megjelentek a fenti lakásban. A rendőri intézkedés megkezdése után a három személy a már előállított kábítószert a lakásban lévő mosdó és WC lefolyókba öntötte.

 

A rendőrök mindhárom személyt előállították a rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként kerültek kihallgatásra. Ellenük a büntetőeljárás jelenleg is folyik.

 

 

TRÜKKÖS LOPÁSOK, ÚJABB MÓDSZEREK, ÖZVEGYI TANÁCSADÁS

Az utóbbi időben újabb módszerekkel próbálkoznak a trükkös tolvajok. Az elmúlt hónapokban több esetben előfordult, hogy a csalók özvegyi segítséget kértek.

Főként idős, egyedülálló embereket környékeztek meg, és arra hivatkozással, hogy nemrég elhunyt egy hozzátartozójuk, tanácsot kértek, hogy az örökölt pénzt hogyan tárolják, hová dugják el, illetve, hogy a „tanácsadó” az értékeit hol tárolja.

Az elkövetők minden esetben nevén szólították a sértetteket, és az utcán – főleg nagy áruházak és a piacok környékén – a bizalmukba férkőzve elérték, hogy a lakásukra felmenjenek.

Az idősek jóindulatát, gyászát kihasználva, figyelmüket elterelve több helyről ékszereket, készpénzt tulajdonítottak el.

 

A csalók egyre több esetben telefonon hívják fel a károsultakat, közeli hozzátartozónak, távoli családtagnak, vagy valamelyik rokon nagyon jó barátjának adják ki magukat, és főként azzal az indokkal, hogy az a bizonyos családtag bajban van, segítségként pénzt, ékszereket egyéb értékeket csalnak ki. Nem egy esetben előfordult, hogy a kicsalt összegért taxit küldtek a sértettek otthonához. 

 

Más esetben az elkövető banki alkalmazottnak adta ki magát, és a 81 éves hölgy részére, az előző nap kézbesített nyugdíj meglétét ellenőrizte. Meggyőződött arról is, hogy a sértett lakásán van-e arany ékszer, melynek helyét és „meglétét” a sértett készségesen megmutatta. Ezt követően az ismeretlen a bemutatott pénzt egy mappába tette, az ékszereket és az azokat tartalmazó ékszerdobozt a kezében fogva a sértettet megkérte, hogy főzzön egy kávét. A sértett a helyiséget elhagyta, és míg a kávé főtt, az ismeretlen az értékekkel együtt távozott.

 

Egyre gyakrabban előfordul, hogy a csalók a szomszéd ismerősének adják ki magukat. Kifigyelik, hogy mikor nincs otthon, majd becsöngetnek a mellette lakóhoz. Kérik, hogy ismerősüket had várják meg náluk vagy éppen papírt és tollat kérnek, hogy üzenetet hagyjanak részére. Ilyen módon elterelve a sértettek figyelmét megszerzik értékeiket (pénztárca, mobiltelefon) és a lakásból távoznak

 

A hasonló jellegű bűncselekmények elkövetői magukat sok esetben valamely szolgáltató dolgozójának kiadva villanyóra leolvasás, árkompenzáció, túlfizetés vagy éppen konnektor és bojler ellenőrzés ürügyén a lakásokba bejutnak. Általában idős emberek otthonába kérnek bebocsátást, ahol az esetleges kedvezményre való jogosultság igazolására a nyugdíjszelvényeket kérik el, így megtudják, hogy hol tartják értékeiket, majd a sértett figyelmét elterelik és értékeiket, pénzüket eltulajdonítják.

 

Az elkövetők egy része önkormányzati munkatársnak adja ki magát, kihasználva a sértett rászorultságát. Azzal hitegeti, hogy pénzt kap vissza, vagy valamely elhunyt családtagja után valamilyen juttatás jár. Azt, hogy mennyi pénzt kaphat, a nyugdíjszelvényen szereplő összeg nagyságától teszik függővé. Több esetben előfordult, hogy a megbeszélés alatt a vezetékes telefon csörgött, és míg a lakó a telefonhoz ment, értékeit ellopták.

 

Több esetben előfordult, hogy korábbi bűncselekményekre vagy éppen a környéken kószáló gyanús alakokra hivatkozva álrendőrök jutottak be idős emberek lakásába azzal az indokkal, hogy ellenőrizzék, a sértett megfelelően biztonságba helyezte-e az értékeit, majd a sértett figyelmét elterelték és értékeit eltulajdonították. Az elkövetők hamis rendőrigazolvánnyal és jelvénnyel igazolják magukat, melyeken legtöbb esetben csak a POLICE felirat látható, azonosító szám nem.

 

A trükkös lopások megelőzésének egyik lehetősége az idegenekkel szembeni bizalmatlanság. A lakásba csak úgy engedjenek be bárkit is, ha az a személy kétséget kizáróan igazolta személyazonosságát, a lakásba való bebocsátás jogosultságát. Ha bármi kétségük támad afelől, hogy a bejutni kívánó személy nem az, akinek mondja magát, kérjék meg,  hogy jöjjön vissza a közös képviselővel, esetleg gondnokkal együtt vagy akkor, ha hozzátartozójuk is otthon van.

 

A rendőröktől minden esetben kérjék el a nevüket és azt az 5 jegyű jelvényszámot, amely egyedi azonosításukra alkalmas. A rendőrök kilétét a 107-s, ingyenesen hívható segélyhívószámon ellenőrizhetik.

 

Amennyiben az önkormányzat dolgozójának adják ki magukat, a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal ingyenesen hívható 06 80/200-306-os zöld számán kérdezzenek rá kilétükre, és jogosultságukra.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy sem a rendőrség sem pedig az önkormányzati intézmények munkatársai nem ellenőrzik, hogy Önök hol tartják értékeiket, azokról fényképet nem készítenek. Az önkormányzatnál pedig – információink szerint - a fentiekben leírt támogatási programok nem működnek, és az önkormányzat a jövőben sem tervezi ilyen jellegű juttatások folyósítását.

 

Kérjük Önöket, hogy olyan személyt, aki nem tudja magát hitelt érdemlően igazolni, ne engedjék be a lakásukba. Amennyiben családtag nevében kérnek bármit Önöktől, hívják fel az érintettet, és kérdezzék meg, hogy valóban így van-e, amennyiben nem, úgy értesítsék a rendőrséget.

 

VAKÁCIÓ

A diákok számára befejeződött az iskola, beköszöntött a nyár, és a szabadság. A szünidő ideje alatt előkerül a bicikli, a görkorcsolya, a gördeszka, sokan vízparton töltik az időt.

A szórakozásban is azonban legyenek óvatosak. Figyeljenek egymásra, a kisgyerekre, a nagy hőségben az idősekre, sőt még a háziállatokra is.

 

Ha nyaralni mennek, legyenek körültekintőek, és ne csak a közlekedésben. A közösségi oldalakon ne dicsekedjenek azzal, hogy mikor, mennyi időre és hová utaznak el, így adva tippet a betörőknek. Lakásukat zárják le, és amennyiben lehetséges kérjenek meg egy szomszédot vagy egy rokont, hogy amíg távol vannak, rendszeresen nézzen be, ürítse ki a postaládákat.

A nyaralás ideje alatt is figyeljenek értékeikre, a strandon azokat – mobiltelefon, PDA, Mp3 lejátszó - ne hagyják őrizetlenül, vagy ha lehet ne is vigyék ki magukkal.

Utazásuk során csomagjaikat ne hagyják őrizetlenül.

 

Egy kis odafigyeléssel sok bosszúságtól, és még nagyobb anyagi kártól kímélhetik meg magukat. Legyen nagyon szép nyaruk.

 

TÁJÉKOZTATÓ


2010. februárjában a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Irodát nyitott a Duna Plaza Bevásárlóközpont 1. emeletén, ahol minden héten, kedden és csütörtökön 15 és 18 óra között áldozatvédelemmel, bűncselekményekkel, kábítószer problémákkal, családon belüli erőszakkal (azok jogi hátterével, megelőzési lehetőségeivel) kapcsolatos tanácsadással várják az érdeklődő látogatókat.

Az irodában lehetőség nyílik arra is, hogy vagyonvédelmi és biztonságtechnikai kérdésekkel forduljanak a speciális képzettséggel rendelkező vagyonvédelmi szakemberekhez, például biztonsági ajtók, rácsok, speciális zárak-, zárrendszerek és riasztóberendezések beszerelésével, kiépítésével kapcsolatosan.

Mindezek mellett számos szórólappal és tájékoztató kiadvánnyal próbálnak az állampolgárok segítségére lenni.

Az iroda szolgáltatásai ingyenesek.

Konkrét bűncselekmény esetén kérjük továbbra is forduljanak a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitánysághoz a 061/236-2800-as telefonszámon, vagy személyesen a 1135 Budapest, Szabolcs u. 36. szám alatti címen.


További hírek

  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
2024. 04. 09. 19:37 13keruleti-hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu
  Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
2024. 03. 28. 21:01 hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport