XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Rendőrségi hírek - 2013.06.13.

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.09.22.
 Vasárnap
Ma Móric napja van.
Holnap Tekla napja lesz.
   EUR árfolyam
   332,50 Ft
   CHF árfolyam
   303,66 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 06. 13. 17:46     


Rendőrségi hírek - 2013.06.13.
Friss rendőrségi hírek, köztük a Jász utcai gyilkosság is...

EMBERÖLÉS

 

Emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás  M. Zoltán 32 éves budapesti lakos ellen, aki a rendelkezésre álló adatok alapján egy Budapest XIII., Jász utcai társasház melléképületében megölt egy 53 éves szintén budapesti férfit. A bűncselekményt követően értesítette édesapját majd elmenekült a helyszínről.

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja 8 óra körüli időben a Kerekes utcában gyalogos járőrszolgálata közben igazoltatta és elfogta M. Zoltánt, aki megalapozottan gyanúsítható a 2013. június 8-án hajnalban a Budapest XIII. kerületben elkövetett életellenes bűncselekmény elkövetésével.

A férfi őrizetbe vételére került sor, és gyanúsítotti kihallgatása során részletes beismerő vallomást tett, vele szemben a további eljárást  a BRFK Életvédelmi Osztálya folytatja le.

 

ÁRVÍZ

Az elmúlt napokban a Dunán levonuló árhullám a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapiátnyság állománya vonatkozásában is többletfeladatok elvégzését idézte elő.

A kitelepített területeken őrzés nélkül hagyott értékek, továbbá a védekezési munkálatok megkönnyítése, és biztosítása érdekében a XIII. kerületben bűnügyi portyaszolgálat megszervezésére került sor.

A rendelkezésre álló adatok alapján az árvíz ideje alatt a kerületben az árvízi munkálatokat megnehezítő, esetleg ellehetetlenítő cselekmény, a gátakon dolgozók munkaeszközeire vagy értékeire irányuló bűncselekmény nem történt, a védekezési munkálatok zavartalanok.

Az árvíz miatt a Dagály utca Népfürdő utca és Cserhalom utca közötti szakasza lezárásra került mind az autós, mind pedig a kerékpáros és gyalogos forgalom elől, tekintettel arra, hogy a Tahi patak megduzzadása miatt a patakpart talaja felázott, és a patakparton lévő fák kiborulásától kell tartani.

 

 

ÚJABB MÓDSZEREKKEL PRÓBÁLKOZNAK A CSALÓK

 

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányágra az elmúlt időszakban több bejelentés érkezett, miszerint ismeretlenek „gyógyszert” szállítanak bizonyos megrendelőknek. Az elkövetők egyes – létező, és valóban egészségüggyel összefüggésben dolgozó orvos és optikus - nevében hívták fel a sértetteket telefonon, hogy részükre futárral csomag érkezik, azonban azt elfoglaltságaik miatt nem tudják átvenni.

A kiszállított csomagért – minden esetben - 39 900.-Ft-ot kértek a sértettektől, akik miután a címzettet ismerték, az összeget jóhiszeműen átadták az állítólagos „futár” részére. Utólag derült ki, hogy a címzett valójában nem rendelt semmit.

 

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság a fentiek alapján vizsgálja, hogy az eddig ismeretlen elkövetők milyen hasonló jellegű bűncselekményt követtek el, illetve, hogy ugyanezen módszerrel esetlegesen hány másik személyt tévesztettek meg.

 

Kérjük Önöket, hogy aki sérelmére ugyanilyen vagy hasonló jellegű bűncselekményt követtek el, vagy az elkövetést csak megkísérelték azok a 06 1/236-2800-as telefonszámon vagy személyesen a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság 1135 Budapest, Szabolcs utca 36. szám alatt személyesen jelezzék a hatóság felé.

 

Továbbá kérjük Önöket, amennyiben hasonló kéréssel fordulnak Önökhöz, a károkozás elkerülése érdekében – még a csomag átvétele előtt a címzettel vegyék fel a kapcsolatot, és ellenőrizzék, hogy valóban ő a megrendelő.

Egy kevés odafigyeléssel és némi körültekintéssel nem kevés bosszúságtól és még nagyobb kártól kímélhetik meg magukat.

 

TRÜKKÖS LOPÁSOK, ÚJABB MÓDSZEREK, ÖZVEGYI TANÁCSADÁS

 

Az utóbbi időben újabb módszerekkel próbálkoznak a trükkös tolvajok. Az elmúlt hónapokban több esetben előfordult, hogy a csalók özvegyi segítséget kértek.

Főként idős, egyedülálló embereket környékeztek meg, és arra hivatkozással, hogy nemrég elhunyt egy hozzátartozójuk, tanácsot kértek, hogy az örökölt pénzt hogyan tárolják, hová dugják el, illetve, hogy a „tanácsadó” az értékeit hol tárolja.

Az elkövetők minden esetben nevén szólították a sértetteket, és az utcán – főleg nagy áruházak és a piacok környékén – a bizalmukba férkőzve elérték, hogy a lakásukra felmenjenek.

Az idősek jóindulatát, gyászát kihasználva, figyelmüket elterelve több helyről ékszereket, készpénzt tulajdonítottak el.

 

A csalók egyre több esetben telefonon hívják fel a károsultakat, közeli hozzátartozónak, távoli családtagnak, vagy valamelyik rokon nagyon jó barátjának adják ki magukat, és főként azzal az indokkal, hogy az a bizonyos családtag bajban van, segítségként pénzt, ékszereket egyéb értékeket csalnak ki. Nem egy esetben előfordult, hogy a kicsalt összegért taxit küldtek a sértettek otthonához. 

 

Más esetben az elkövető banki alkalmazottnak adta ki magát, és a 81 éves hölgy részére, az előző nap kézbesített nyugdíj meglétét ellenőrizte. Meggyőződött arról is, hogy a sértett lakásán van-e arany ékszer, melynek helyét és „meglétét” a sértett készségesen megmutatta. Ezt követően az ismeretlen a bemutatott pénzt egy mappába tette, az ékszereket és az azokat tartalmazó ékszerdobozt a kezében fogva a sértettet megkérte, hogy főzzön egy kávét. A sértett a helyiséget elhagyta, és míg a kávé főtt, az ismeretlen az értékekkel együtt távozott.

 

Egyre gyakrabban előfordul, hogy a csalók a szomszéd ismerősének adják ki magukat. Kifigyelik, hogy mikor nincs otthon, majd becsöngetnek a mellette lakóhoz. Kérik, hogy ismerősüket had várják meg náluk vagy éppen papírt és tollat kérnek, hogy üzenetet hagyjanak részére. Ilyen módon elterelve a sértettek figyelmét megszerzik értékeiket (pénztárca, mobiltelefon) és a lakásból távoznak

 

A hasonló jellegű bűncselekmények elkövetői magukat sok esetben valamely szolgáltató dolgozójának kiadva villanyóra leolvasás, árkompenzáció, túlfizetés vagy éppen konnektor és bojler ellenőrzés ürügyén a lakásokba bejutnak. Általában idős emberek otthonába mennek be, ahol az esetleges kedvezményre való jogosultság igazolására a nyugdíjszelvényeket kérik el, így megtudják, hogy hol tartják értékeiket, majd a sértett figyelmét elterelik és értékeiket, pénzüket eltulajdonítják.

 

Az elkövetők egy része önkormányzati munkatársnak adja ki magát, kihasználva a sértett rászorultságát. Azzal hitegeti, hogy pénzt kap vissza, vagy valamely elhunyt családtagja után valamilyen juttatás jár. Azt, hogy mennyi pénzt kaphat, a nyugdíjszelvényen szereplő összeg nagyságától teszik függővé. Több esetben előfordult, hogy a megbeszélés alatt a vezetékes telefon csörgött, és míg a lakó a telefonhoz ment, értékeit ellopták.

 

Több esetben előfordult, hogy korábbi bűncselekményekre vagy éppen a környéken kószáló gyanús alakokra hivatkozva álrendőrök jutottak be idős emberek lakásába azzal az indokkal, hogy ellenőrizzék, a sértett megfelelően biztonságba helyezte-e az értékeit, majd a sértett figyelmét elterelték és értékeit eltulajdonították. Az elkövetők hamis rendőrigazolvánnyal és jelvénnyel igazolják magukat, melyeken legtöbb esetben csak a POLICE felirat látható, azonosító szám nem.

 

A trükkös lopások megelőzésének egyik lehetősége az idegenekkel szembeni bizalmatlanság. A lakásba csak úgy engedjenek be bárkit is, ha az a személy kétséget kizáróan igazolta személyazonosságát, a lakásba való bebocsátás jogosultságát. Ha bármi kétségük támad afelől, hogy a bejutni kívánó személy nem az, akinek mondja magát, kérjék meg,  hogy jöjjön vissza a közös képviselővel, esetleg gondnokkal együtt vagy akkor, ha hozzátartozójuk is otthon van.

 

A rendőröktől minden esetben kérjék el a nevüket és azt az 5 jegyű jelvényszámot, amely egyedi azonosításukra alkalmas. A rendőrök kilétét a 107-s, ingyenesen hívható segélyhívószámon ellenőrizhetik.

 

Amennyiben az önkormányzat dolgozójának adják ki magukat, a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal ingyenesen hívható 06 80/200-306-os zöld számán kérdezzenek rá kilétükre, és jogosultságukra.

 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy sem a rendőrség sem pedig az önkormányzati intézmények munkatársai nem ellenőrzik, hogy Önök hol tartják értékeiket, azokról fényképet nem készítenek. Az önkormányzatnál pedig – információink szerint - a fentiekben leírt támogatási programok nem működnek, és az önkormányzat a jövőben sem tervezi ilyen jellegű juttatások folyósítását.

 

Kérjük Önöket, hogy olyan személyt, aki nem tudja magát hitelt érdemlően igazolni, ne engedjék be a lakásukba. Amennyiben családtag nevében kérnek bármit Önöktől, hívják fel az érintettet, és kérdezzék meg, hogy valóban így van-e, amennyiben nem, úgy értesítsék a rendőrséget.

 

TÁJÉKOZTATÓ

2010. februárjában a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Irodát nyitott a Duna Plaza Bevásárlóközpont 1. emeletén, ahol minden héten, kedden és csütörtökön 15 és 18 óra között áldozatvédelemmel, bűncselekményekkel, kábítószer problémákkal, családon belüli erőszakkal (azok jogi hátterével, megelőzési lehetőségeivel) kapcsolatos tanácsadással várják az érdeklődő látogatókat.

Az irodában lehetőség nyílik arra is, hogy vagyonvédelmi és biztonságtechnikai kérdésekkel forduljanak a speciális képzettséggel rendelkező vagyonvédelmi szakemberekhez, például biztonsági ajtók, rácsok, speciális zárak-, zárrendszerek és riasztóberendezések beszerelésével, kiépítésével kapcsolatosan.

Mindezek mellett számos szórólappal és tájékoztató kiadvánnyal próbálnak az állampolgárok segítségére lenni.

Az iroda szolgáltatásai ingyenesek.


További hírek

  Lovasi András ismét kormányközelben - Novák Katalinnal, Balog Zoltánnal együtt díjazták
2019. 09. 21. 11:59 hirhatar.hu
  Orbán már csak olasz fasiszták fórumán ünnepeltetheti magát
2019. 09. 20. 12:13 hirhatar.hu
  Tarlós bebukta a patkányozást – elmeszelte a bíróság
2019. 09. 20. 12:13 hirhatar.hu
  Feszültségek a kecskeméti Fideszben, gyengülést mutat a mérésük
2019. 09. 18. 11:32 hirhatar.hu
  Orbán új útmutatása a „keresztényszabadság” a többségében ateista Magyarországon
2019. 09. 18. 11:32 hirhatar.hu
  Ajándékozz puzzle-t!
2019. 09. 17. 13:23 13keruleti-hirhatar.hu
  Megéri...?; Milliárdokat jelenthet a bukott fideszes polgármesterek (vég)kielégítése
2019. 09. 16. 15:29 hirhatar.hu
  A kurucinfohoz hasonlóan a Kubatov-listákat is külföldi szerveren próbálják bújtatni
2019. 09. 16. 15:29 hirhatar.hu
  Kövér polgárháború szításával vádolja az ellenzéket - Dobrev Klára meg hazaáruló
2019. 09. 16. 10:45 hirhatar.hu
  Bayer azokat a polgári értékeket köpi szemen, melyekre hivatkozva mocskolódik
2019. 09. 16. 10:45 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport