XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Rendőrségi hírek - 2013.01.09.

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.04.19.
 Péntek
Ma Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
   EUR árfolyam
   395,06 Ft
   CHF árfolyam
   408,46 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 01. 09. 13:55     


Rendőrségi hírek - 2013.01.09.
Az egyes villamosmegállóban többször is rabolni próbált egy fiatalember, egy egy 36 éves férfi a Dózsa György úton lévő egyik cukrászda kirakati üvegét kalapáccsal megpróbálta betörni, majd egy másik alkalommal ki is rabolta a boltot, egyre több az autófeltörés, Bűnmegelőzési Iroda a Duna Plaza Bevásárlóközpont 1.emeletén

Az egyes villamosmegállóban többször is rabolni próbált egy fiatalember, egy egy 36 éves férfi a Dózsa György úton lévő egyik cukrászda kirakati üvegét  kalapáccsal megpróbálta betörni, majd egy másik alkalommal ki is rabolta a boltot, egyre több az autófeltörés, Bűnmegelőzési Iroda  a Duna Plaza Bevásárlóközpont 1.emeletén.

 

VILLAMOSMEGÁLLÓBAN PRÓBÁLT RABOLNI

A BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság rablás bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a 25 éves Sz. Ferenc budapesti férfi ellen, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2012. 12. 28-án 04 óra 00 perckor az 1-es jelzésű villamos Budapest, XIII. Kerület, Árpád-hídnál lévő megállójában  az ott várakozó várakozó hölgyhöz,  és tőle cigarettát valamint pénz kért.

 

Amikor a hölgy a kérését nem teljesítette, megragadta a hölgy táskáját és megkísérelte kitépni a kezéből, hogy elérje célját, a nőt többször lábon rúgta.

 

A 25 éves férfit egy ismeretlen személy zavarta meg, aki a férfit ellökte, aki ezt követően a helyszínről elmenekült.

 

Másnap a férfi 2012. 12. 29-én 04 óra 00 perckor ugyanebben a villamosmegállóban ugyanazt a hölgyet találta, és a megállóban lévő egyik fapadnak a darabjával fenyegette meg, hogy megöli illetve egy szemetes kukát az irányába dobott. Ekkor a hölgy azonban nem volt egyedül, a vele lévő ismerőse kezdett rendőrért kiabálni, amely miatt a férfi ismét elmenekült.

 

A helyszínre érkező járőrök a tanúk által adott személyleírás alapján a villamosmegállóhoz közel igazoltatták a 25 éves férfit, aki erősen ittas állapotban volt, illetve elmondta, hogy szokásos napi nyugtatóadagját nem vette be, zavartan beszélt. A kukában lévő macskaürüléket kókuszgolyónak hitte, abból fogyasztott. Tette tettire, így a bűncselekmény elkövetésére sem tudott magyarázatot adni.

 

A rendőrök a férfihez mentőt hívtak, akik a lábán lévő korábbi sérülés ellátása, valamint zavart viselkedése miatt kórházba szállították, ahonnan még akkor hajnalban a kerületi rendőrkapitányságra előállították.

 

A férfit gyanúsított kihallgatását követően őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatását.

 

VÁGY A SÜTI UTÁN

A Btk. 316. § (1) bekezdésébe ütköző és a (5) bekezdés a) pontja szerint minősülő dolog elleni erőszakkal nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya eljárást folytat B.Zoltán 36 éves budapesti lakos ellen, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2012. december 29-én, 20 óra 15 perc körüli időben a Budapest, XIII. kerület  Dózsa György úton lévő egyik cukrászda három kirakati üvegét egy kalapáccsal megpróbálta betörni.

 

A férfit cselekményében – egy állampolgári bejelentésre – a helyszínre érkező járőrök megzavarták, tetten érték, és elfogták, majd a kerületi rendőrkapitányságra előállították, ahol rongálás és garázdaság megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták, majd elbocsátották.

 

Ezt követően a  férfi  2012. december 30-án, 03 óra 00 perc körüli időben visszament a Budapest, XIII. kerület Dózsa György úti cukrászdához és annak üveg ajtaját lábbal betörve, majd azon bemászva az üzletből eltulajdonított 1 db. LG márkájú 19"-os lapmonitort, 1 db. Canon IP 4950 típusú tinta-sugaras nyomtatót, kb. 80 tábla kézzel készített 100 grammos díszített csokoládét, kb. 30 db. 500 grammos bejglit, kb. 80-100 db. marcipánfigurát, 1 db. inox tepsit, és a rajta lévő csokis kekszet, kb. 50 db. mignont, továbbá összetört kb. 6-8 db. műanyag és porcelán "nászpárt",

A lopással okozott kár meghaladja a 300.000 Ft-ot, a rongálással minimum 171.000 Ft kár keletkezett.

 

Ekkor már a férfit az üzletben felszerelt kamerafelvételek alapján azonosították, és állították elő a kerületi rendőrkapitányságra.

 

A férfi a nyomozók ismételten gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatását.

 

GÉPJÁRMŰ FELTÖRÉS

Országszerte, de főként a fővárosban, így a XIII. kerületben is magas a személygépjármű feltörések száma. Az elkövetők főként a zár felfeszítésével, ablakbetörés módszerével illetve ritkább esetben az autó riasztókulcsának lekövetésével, újabban pedig a távirányítók blokkolásával szerzik meg az autóban őrizetlenül hagyott értékeket.

 

Legtöbb esetben az utastérben látható helyen hagyott értékeket, GPS készüléket, autós rádiómagnót, bennfelejtett mobiltelefont és a jó fogás reményében –tartalmától függetlenül -  táskákat  visznek el a tolvajok.

 

Az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésének legfőbb módja a körültekintés. Értékeiket lehetőleg a csomagtartóban helyezzék el. Amennyiben kiszállnak az autóból, ne hagyjanak benne értéket, vegyék ki az indítókulcsot még akkor is, ha csak pár percre vagy néhány méterre távolodnak el a gépjárműtől. Ha elhagyják az autót minden esetben zárják be, ha többen utaznak a gépjárművel – és lehetséges – valamelyikük maradjon az autónál.

 

Személyes irataikat, útlevelüket, mobiltelefonjukat lehetőleg mindig tartsák testi őrizetükben, a látható és mozgatható értéktárgyakat : GPS, annak tartója, rádiómagnó  - amennyiben lehet – ne hagyjanak az utastérben, szereljék le, vigyék magukkal.

 

 Sok esetben előfordul, hogy a távirányító jelének másolásával vagy elterelésével jutnak be a gépjárműbe, és tulajdonítják el a benn hagyott értékeket. Bizonyos esetekben blokkolják a távirányító jeleit, így az autó nyitva marad, az értékek pedig könnyen megszerezhetők. A távirányítóval történő zárás esetén lépjenek vissza, és ellenőrizzék, hogy a központi zár lezárt-e.

 

Egy kis odafigyeléssel nem kevés bosszúságtól, és főként jelentős anyagi kártól kímélhetik meg magukat.

 

 

TÁJÉKOZTATÓ

2010. februárjában a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Irodát nyitott a Duna Plaza Bevásárlóközpont 1.emeletén, ahol minden héten kedden és csütörtökön 15 és 18 óra között áldozatvédelemmel, bűncselekményekkel, kábítószer problémákkal, családon belüli erőszakkal (azok jogi hátterével, megelőzési lehetőségeivel) kapcsolatos tanácsadással  várják az érdeklődő látogatókat.

Az irodában lehetőség nyílik arra is, hogy vagyonvédelmi és biztonságtechnikai kérdésekkel forduljanak a speciális képzettséggel rendelkező vagyonvédelmi szakemberekhez például biztonsági ajtók, rácsok, speciális zárak-zárrendszerek és riasztóberendezések beszerelésével, kiépítésével kapcsolatosan.

Mindezek mellett számos szórólappal és tájékoztató kiadvánnyal próbálnak az állampolgárok segítségére lenni.

Az iroda szolgáltatásai ingyenesek.

Konkrét bűncselekmény esetén kérjük továbbra is forduljanak a BRFK XIII. kerületi Rendőrkapitánysághoz a 06 1/236-2800-as telefonszámon, vagy személyesen a 1135 Budapest, Szabolcs u. 36. szám alatti címen.


További hírek

  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu
  Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
2024. 04. 09. 19:50 hirhatar.hu
  A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
2024. 04. 09. 19:37 13keruleti-hirhatar.hu
  Romos, penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj helyett
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu
  Karsai Dániel befejezi ügyvédi tevékenységét és kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából
2024. 04. 04. 17:38 hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport