XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Miénk az Év Fája! - Először nyert budapesti kerület

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.05.20.
 Péntek
Ma Bernát, Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,58 Ft
   CHF árfolyam
   373,74 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 11. 05. 05:23     


Miénk az Év Fája! - Először nyert budapesti kerület
A szakemberekből álló zsűri első körös kiválasztását követően, a közönségszavazatok alapján a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. által benevezett faegyed, a Jászai Mari tér legszebb platánfája nyerte el a 2016. Év Fája oklevelet! Az első helyezéssel a XIII. kerületi platán egyúttal esélyesként indulhat az Európai Év Fája versenyen.

Az Ökotárs Alapítvány által meghirdetett Év Fája versenyen a nemes viadal hét éves története során első ízben budapesti kerület nyerte el az első helyezést: a szakemberekből álló zsűri első körös kiválasztását követően, a közönségszavazatok alapján a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. által benevezett faegyed, a Jászai Mari tér legszebb platánfája nyerte el a 2016. Év Fája oklevelet! Az első helyezéssel a XIII. kerületi platán egyúttal esélyesként indulhat az Európai Év Fája versenyen.


A 2010 óta megrendezett versenyen bárki benevezheti kedvenc fáját: feltétel azonban, hogy megfelelő indokolást fűzzön választásához. A szabályok szerint a fa életkora, magassága, megjelenése nem számít különösebben, előny azonban, ha őshonos, közterületen áll, vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 12-15 döntőst választ.

 

Közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. Fontos, hogy mindenki csak egy szavazatot adhat le a benevezett fákra – a megmérettetés tehát az egyedet támogató közösség környezettudatos magatartását, lokálpatriotizmusát is értékeli. A verseny eredményhirdetésére november 3-án került sor, az elismerő oklevelet Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziójának vezetője, és Szabó Tamás, a Közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati vezetője vették át az Ökotárs Alapítvány igazgatójától Móra Veronikától, és az Év Fája verseny pályázati koordinátorától, Oravecz Ágnestől.

 

Az első helyezett fa története a következő.

 

A kb. 80 éves, 250 cm törzskerülettel bíró fa a Jászai Mari tér legnagyobb és legszebb platánja. Karbantartott, jó állapotú, 25 méter magas, gyönyörű lombkoronájával nagy árnyékot adó fa. A Jászai Mari tér legszebb platánját 1936-38 körül ültették el az akkor Rudolf trónörökösről elnevezett téren, több más faegyeddel együtt. A fák többsége a II. világháború áldozatául esett, részben a harci cselekmények következtében, részben tüzelőanyagként segítve az ostromlott város lakosainak túlélését.

 

A teret  eredetileg  1903-ban parkosították, és 1947-1950 között a Rudolf tér nevet viselte. 1950-ben kapta a terület a Jászai Mari tér nevet, az egyik legnagyobb magyar tragika emlékére, a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. A park rekonstrukciójára a kilencvenes években került sor, a tájépítészeti-kertészeti munka eredményeként a Jászai Mari tér elnyerte „Budapest első számú díszkertje” címét. A parkban ekkor már automata öntözőrendszert használtak, amely sokban hozzájárult az üdébb levegőhöz, és így a növények gyorsabb fejlődéséhez. A téren álló óriás platánfa is ennek köszönhetően növesztette égbenyúló ágait.

 

A Jászai Mari tér jelenleg a Világörökség részét képezi, az Újlipótváros egyik kedvelt találkozó és pihenőhelye. Innen indul a hangulatos városrész főutcájának számító Pozsonyi út, amely teraszaival, vendéglátóhelyeivel, történelmi emlékeket őrző házaival a főváros egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja. A tér egyik színhelye a rendkívül népszerűvé vált Pozsonyi Piknik kulturális programnak, amely évek óta több tízezer látogatót vonz határainkon belülről és külföldről is.

 

Elmondható, hogy a téren álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi, az alatta megpihenő családtagok képmásaival. Egykor a tér szomszédságában volt a 15-ös villamos végállomása, amely az Újlipótvárost Angyalfölddel kötötte össze. A Pozsonyi út rekonstrukciója során, 1977. november 15-én utoljára csengetett a 15-ös villamos: a síneket felszedték, és ezzel, illetve az elmúlt években végrehajtott forgalmi rend változással a terület teljes mértékben a gyalogosan közlekedőké lett.  Az óriás platánt nevezhetnénk a tér történelmi tanújának is, amely sokat mesélhetne a környék múltjáról, sorsáról és az itt élő, vagy csak alkalmilag megforduló emberekről.

 

A magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, Radnóti Miklós és felesége Fifi néni 1936-ban alig néhány méternyire, a Pozsonyi út 1. szám alatt rendezték be otthonukat, amelynek ablakából belátták az egész teret. Ebben az épületben lakott a világhírű keramikusművész, a Kossuth-díjas Kovács Margit is, aki a Radnóti házaspárhoz hasonlóan maga is  gyakran megpihent a tér fáinak árnyékában. Radnóti Miklós özvegye, Fifi néni, a XIII. kerület díszpolgára évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát. Biztosan sokszor felidézte magában azoknak a napoknak az emlékét, amikor fiatal házasokként a ma már öreg platán árnyékában sétáltatták kutyájukat Radnóti Miklóssal, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat.

 

A Jászai Mari téren álló platánfa a rendszeres gondozásnak köszönhetően egészséges, ágszerkezete erős, lombozatának tömege meghatározó a tér aurája, hangulata szempontjából. Bízunk benne, hogy a történelmi emlékeket őrző faegyed még évtizedekig díszíti majd kerületünk és a főváros egyik legszebb közparkját.


További hírek

  Kényeztetés mesterfokon
2022. 05. 16. 11:11 13keruleti-hirhatar.hu
  Rogán Antal új feleségével vett részt Novák Katalin beiktatásán – az aktuális Rogánné kicsit megváltozott
2022. 05. 15. 11:08 hirhatar.hu
  Fordítást kérünk: Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ködmön vagyunk
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  Rogán harcolhat a korrupció ellen – a nyakig sáros kecskére bízzák a káposztát
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Megvan a modern kapcsolatok gyilkosa
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Miért érdemes pszichológushoz fordulni?
2022. 05. 11. 14:05 13keruleti-hirhatar.hu
  Jelentősen továbbdrágult mától a taxi Budapesten
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Andi – nem az, a másik
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport