XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Karácsonyi nemzetiségi hagyományok kerületünkben

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.05.20.
 Péntek
Ma Bernát, Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.
   EUR árfolyam
   384,58 Ft
   CHF árfolyam
   373,74 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 12. 14. 04:39     


Karácsonyi nemzetiségi hagyományok kerületünkben
A karácsonyt nagy izgalommal várják kicsik és nagyok. Az ünneplés módjában azonban sok a különbség. Ahány ház, annyi szokás, és ahány nemzetiség, annyiféle a karácsonyi hagyomány.

A karácsonyt nagy izgalommal várják kicsik és nagyok. Az ünneplés módjában azonban sok a különbség. Ahány ház, annyi szokás, és ahány nemzetiség, annyiféle a karácsonyi hagyomány.


A karácsony hazánkban a szeretetet, a családi együttlétet jelképezi. Elterjedt szokássá vált megajándékozni ekkor szeretteinket. A keresztények fénypontja a karácsonyi misén való részvétel 24-én éjfélkor. A zsidóság jelentős része az asszimiláció miatt ünnepli a karácsonyt, azonban sokak számára ismeretlen, mivel  náluk ebben az időszakban köszönt be a fény ünnepe, a hanuka, mely a zsidó felkelőknek, a makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére em-lékezik.


Városrészünkben a tizenegy kisebbségi önkormányzat ünnepi szokásaikról is sok érdekességet tudtunk meg.


A karácsony (Wainocht, Kres-toog) és vízkereszt közötti időt a német nép-hagyomány Zwölfnäch-te néven említi. Ez az időszak és különösen a szenteste éjszakája a néphit szerint démonűzésre kiválóan alkalmas, ami történhet ostorcsattogtatással, lövöldözéssel, tülköléssel vagy füstöléssel. A magyarországi német falvakban karácsonykor iskolás lányok és fiúk jártak házról házra betlehemezve, a szokást az utóbbi években egyre több faluban újítják fel.

 

A lengyel hagyományban szenteste az ünnepi asztalnál a családtagok ostyatöréssel, párosával kívánnak egymásnak szépeket, majd a családfő mond áldást. Megkezdődik a 12 fogásos, húsmentes karácsonyi vacsora, melynek része pl. az erdei gombakrémleves és a pierogi (káposztás gombával töltött tészta) savanyú céklalevessel tálalva. A terítékek száma a hagyományok szerint mindig több kell hogy legyen eggyel, mint ahányan ünnepelnek, mert „bármikor betévedhet egy szegény, rászoruló ember”.


A magyarországi románok görögkeleti vallásúak. A karácsony színes, ma is élő szokása náluk a kolindálás, a „turca”-val járás, főleg vidéken van ha-gyománya. Szenteste az emberek házról házra járva énekelnek, a leg-népszerűbb karácsonyi dal a Csillag (Steaua). A vacsorára nagy családi körben kerül sor december 25-én, kocsonya, töltött káposzta, sertéssültek, karácsonyi kalács, szilvalekváros hájas tészta, mákos és diós bejgli kerül az asztalra.


A bolgár hagyományban is a szentestével kezdődik az ünnep, amelynek neve Badni vecser vagy Malka Koleda (kiskarácsony). Az ünnepi asztalt földre tett szalmán terítik. Miután tömjénnel megszentelték, eljön az ünnepi kenyér törésének az ideje. A kenyérbe általában egy fémpénzt sütnek, ami szerencsét és gazdagságot hoz annak, akinek jut. Éjfélkor indulnak útra a karácsony-köszöntő férfiak, a koledarok, ünnepi népviseletben, kucsmájukon speciális díszítéssel. Köszöntő énekeket énekelnek, amelyekkel családi boldogságot és a gazdaságban termékeny évet kívánnak.


A horvát hagyományban szenteste (Badnjak) három vastag fatuskót visznek be a házba, amiket tűzre dobnak. A Szentháromságot jelképezik, úgy tartják, minél erősebben ég, annál több áldást hoz a ház lakóira. A gyertyákat a tuskók lángjaiból gyújtják meg. Jézus születésére emlékeztető jelkép a szalma, amit a szobában szétszórtak, és az ünnepi asztalra is jutott belőle. Az otthon díszítése korábban vált szokássá Horvátországban, mint a fenyődíszítés. A termékeny-séget jelképezve minél több zöldet igyekeztek elhelyezni a házban.


A karácsonyfa-díszítés a 20. század elején terjedt ki az ortodox vallásra, melyet a görögök december 6-áig díszítenek fel. A szigeteken hajót is díszítenek, így várják a hazatérő hajósokat az ünnepekre. Ezen a napon egész Görögország ünnepel, Szent Miklós a hajósok védőszentje. A gyerekek legnagyobb ajándékát Szilveszter, azaz Agiosz Vasilios (Szent László) hozza, mivel a télapó neve a görögöknél Vaszilisz, így a névnapján van az ajándékozás, december 31-én.


Az ortodox keresztény felekezetű szerbek az ónaptár (vagy Juliánus-naptár) szerint január 7-én ünneplik a karácsonyt. A szenteste napja bővelkedik népi szokásokban, melyek közül az egyik a badnjakfa égetése, egy fiatal tölgyfa karvastagságú törzsének szertartásos elégetése. Az előzőleg rövid imádsággal megáldott fát mézzel megkenik és egy kis bort rálocsolva három darabban, keresztben a tűzre teszik. Az erőt és egészséget szimbolizáló, három darabban elégetett fiatal tölgyfa és a világosságot és meleget adó, éltető tűz a keresztény jelképvilágban az örök életet, a Szent Háromságba vetett hitet és Jézus Krisztust szimbolizálja.


A ruszinoknál a karácsony elképzelhetetlen Betlehemezés és templomi áldás nélkül. Az ünnepi lakomát hathetes nagyon szigorú böjt előz meg, Karácsonykor összegyűlik a család, és többféle fogást esznek a húson kívül.


A szlováknál a karácsony a második legfontosabb vallási ünnep. December 24-e a bőséges étkezés estéje, ugyanis náluk is szigorú böjt előzi meg az ünnepet és a koplalás egyik jutalma egy gazdag étkezés.


Az örmény karácsonyi időszak a Julius Cézár nevéhez fűződő régi Julián nap-tárt veszi alapul, mely nem követte a Gergely-naptár reformjait, ezért náluk december 31-én kezdődik, viszont egészen a Julian újévig, január 13-ig tart a karácsony. Szenteste január 6-án van.


A magyar kisebbségek és nemzetiségek bár különböző időpontokban és hagyományok szerint, viszont mind családjuk körében, közös étkezések mellett töltik az év utolsó heteit.


Média13.hu


További hírek

  Kényeztetés mesterfokon
2022. 05. 16. 11:11 13keruleti-hirhatar.hu
  Rogán Antal új feleségével vett részt Novák Katalin beiktatásán – az aktuális Rogánné kicsit megváltozott
2022. 05. 15. 11:08 hirhatar.hu
  Fordítást kérünk: Varga Judit igazságügyi miniszter szerint ködmön vagyunk
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  Rogán harcolhat a korrupció ellen – a nyakig sáros kecskére bízzák a káposztát
2022. 05. 15. 11:07 hirhatar.hu
  A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Megvan a modern kapcsolatok gyilkosa
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Csődben a Tungsram, inkasszó a bankszámlájukon, veszélyben az 1600 elbocsátandó dolgozó végkielégítése
2022. 05. 12. 18:53 hirhatar.hu
  Miért érdemes pszichológushoz fordulni?
2022. 05. 11. 14:05 13keruleti-hirhatar.hu
  Jelentősen továbbdrágult mától a taxi Budapesten
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu
  Andi – nem az, a másik
2022. 05. 09. 19:31 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport