XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Így működnek a membránszivattyúk

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2022.12.02.
 Péntek
Ma Melinda napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
   EUR árfolyam
   410< Ft
   CHF árfolyam
   416,02 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 02. 11. 20:15     


Így működnek a membránszivattyúk
A membránszivattyúk, vagy más néven adagolószivattyúk az oszcilláló térfogat-kiszorításos szivattyúk közé tartoznak. Feladatuk nem más, minthogy adagolják a szállítandó közeget. Mivel erre az ipar számos területén szükség van, a membránszivattyúk igen elterjedtnek számítanak. Cikkünkből megtudhatja, hogyan működnek pontosan ezek a berendezések.

A membránszivattyúk technikai háttere

 

A membránszivattyúk alapvetően két részből állnak: magából a membránból és a lökőrúdból. A membrán a térfogat kiszorításáért felelős, míg a lökőrúd az adagolás mennyiségét kontrollálja.

 

A lökőrúd pozíciója állítható, erre jellemzően kétféle módszer létezik. A hagyományos kézi tekerő mellett ugyanis napjainkban már a digitális állításra is lehetőség nyílik (a PLC-vezérlésű membránszivattyúknál).

 

Az adagolószivattyú működése során a motor forgatja a tengelyt, majd a tengelykapcsolón keresztül lép működésbe a szivattyú. Lényegében tehát arról van szó, hogy az elektromos energiát mechanikai energiává alakítja.

 

A membránszivattyúk előnyei

 

A Monojet korszerű adagolószivattyúi rengeteg helyen felbukkannak az iparban. Hiszen mindenhol szükség van egy ilyen berendezésre, ahol gyúlékony, mérgező vagy éppen viszkózus, abrazív (koptató hatású) anyag adagolása is része a folyamatoknak.

 

A membránszivattyúk sikerének több oka is van. A legfontosabb talán az, hogy kimagasló pontosságra képesek, miközben az élettartamuk is rendkívül hosszú. A modern adagolószivattyúk lineáris szabályozási tehetőséget tesznek lehetővé, és szivárgástól sem kell tartani.

 

Az alacsony működési költség gyors megtérülést biztosít, az egyszerű kezelhetőség pedig a bevezetést könnyíti meg. A membránszivattyúk kisebb súlya számos felhasználási lehetőséget tesz lehetővé.

 

Milyen típusú adagolószivattyúk léteznek?

 

A szimpla szivattyúk - ahogy a nevük is mutatja - egyetlen fejjel rendelkeznek. A gyártók ilyenkor a teljesítménytáblázatban adják meg a kapcsolódó műszaki adatokat.

 

A két- vagy többkomponensű szivattyúk remek ár-érték arányt képviselnek. Az ilyen berendezések előnye, hogy széles skálán személyre szabhatóak, hiszen minden szivattyúfej eltérő lehet (például méret, anyag vagy szabályozás tekintetében).

 

Az adagolószivattyúkat a membránok száma alapján két csoportra oszthatjuk. Az egymembrános változatok mechanikusan kezelhetők, a munkamembrán pedig közvetlenül érintkezik az anyaggal.

 

Ezzel szemben a duplamembrános szivattyúkba egy köztes membránt is építenek, hogy a munkamembránt megóvják a veszélyes anyagoktól. Az ilyen készülékek biztonságosabbak és persze az élettartamuk is hosszabb.

 

Érdemes szakemberek segítségét kérni

 

A membránszivattyúk megkönnyítik az ipari szereplők dolgát, a megfelelő típus kiválasztása azonban nem könnyű. Laikusként gyorsan elveszhetünk a technikai részletekben, a tökéletes választáshoz tehát mindenképp tapasztalt szakemberekre lesz szükségünk.


További hírek

  Ellenzéki belháború bontakozik a XI. kerületben a DK-s polgármester döntése miatt
2022. 12. 01. 17:43 hirhatar.hu
  Hogyan tovább fogaskerekű?
2022. 12. 01. 17:43 hirhatar.hu
  Az Orbán-rezsim haláltusája...?
2022. 12. 01. 17:43 hirhatar.hu
  A sport megbecstelenítése
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Cserhalmi György helyre tette Vidnyánszkyt
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Gyurta Dániel Szijjártó főtanácsadójából immár nagykövet lett
2022. 11. 24. 12:34 hirhatar.hu
  Távmunka megszervezése egyszerűen, online
2022. 11. 23. 10:56 13keruleti-hirhatar.hu
  Másfél milliós jutalmat kapott tavaly a Klebelsberg Központ vezetője
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu
  Pénteken is élőlánccal demonstráltak a diákok
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu
  Budapest posztumusz díszpolgára lett Setét Jenő
2022. 11. 18. 18:12 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport