XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Ez az ország az otthonunk, itt kell élnünk ...

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.08.20.
 Kedd
Ma István napja van.
Holnap Sámuel napja lesz.
   EUR árfolyam
   324,96 Ft
   CHF árfolyam
   299,19 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 11. 29. 04:00     


Ez az ország az otthonunk, itt kell élnünk ...
A nyugdíjasok tervezett 0,9 % mértékű 2017.évi (januári) emelésén a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők közül nagyon sokan felháborodtak. Szegények lettünk, szegények leszünk, ha nyugdíjasok leszünk, erről szólnak a sajtó-média hírei. Ebbe nem nyugodhatunk bele.

A nyugdíjasok tervezett 0,9 % mértékű 2017.évi (januári) emelésén a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők közül nagyon sokan felháborodtak.

 

Például: mit jelent ez az emelés egy megváltozott munkaképességű személy számára, vagy azoknak a nyugdíjasoknak a számára, akiknek a nyugdíjszerű juttatása nem éri el a létminimum szintjét sem? Erről kérdeztük Demeter Éva érdekvédőt, társadalombiztosítási szakembert, aki az alábbiakat nyilatkozta:

 

„Nekünk Magyarország az otthonunk. Itt születtünk, itt tanultunk, itt dolgoztunk, itt öregedtünk meg, nekünk itt kell élnünk:

 

 

Betegen, idősen, nekünk már nincs hová mennünk. Jó lenne, ha addig korrigálnának a jövő évi nyugdíjemelés mértékén, amíg azt békésen megteheti a kormány.  Nagy az elégedetlenség a nyugdíjasok táborában. Még azt is fontolgatják, hogy a megalázóan alacsony 0,9%-os mértékű jövő nyugdíjemelés miatt utcára akarnak vonulni, de az 1,6%-os emelést is kevésnek tartják.

 

Azt mondják, addig korrigáljanak, míg azt békésen megtehetik. Ha a dühös nyugdíjasok utcára mennek, már késő lesz, ilyen hangokat hallunk az érintettektől, akik a demonstrációktól sem riadnának vissza.

 

Sem a 0,9%-os mértékű nyugdíjemelés, sem a legutóbbi miniszterelnöki nyilatkozatban elhangzó 1,6% mértékű nyugdíjemelés nem elégséges a nyugdíjasok számára. Ezekkel az emelésekkel ugyanis még a legutóbbi becslések szerinti több, mint kettő százalék feletti 2017. évi infláció mértékét sem érné el a nyugdíjemelés.   

 

A nagy ellátórendszerek problémái kihatnak a nyugdíjasokra. Az alaptörvény sem biztosítja számukra a megfelelő egészségügyi ellátást és a szociális biztonságot. A nyugdíjasok és az aktív életkorú 60 év felettiek körében ötször nagyobbak az egészségügyi kiadások, mint a 60 év alattiak számára. Mivel az állami gyógyszertámogatások csökkenése is a lakosság terheit növeli, így a nyugdíjasok fogyasztói kosarának inflációja lényegesen magasabb, mint az aktív dolgozóké.

 

A döbbenetes hazai nyugdíjkörképet tekintve egyre inkább öngondoskodóvá kellene válnunk, de miből? Öngondoskodásra biztatnak minket? Ez az alacsony keresetűek számára, csak vágyálom marad.

 

Kár, hogy hazánkban az öngondoskodásnak hiányoznak a feltételei. Emellett még, az erre ösztönző bizalom is hiányzik, mivel a kb. 3 millió fiatal magány nyugdíjpénztári megtakarítása is már eltűnt az előző évek költségvetésében.

 

Szegények lettünk, szegények leszünk, ha nyugdíjasok leszünk, erről szólnak a sajtó-média hírei. Ebbe nem nyugodhatunk bele. Az lenne igazságos, ha visszaállítanák a svájci indexálás szerinti nyugdíjemelést. A kormány ígérgetései megalázóak a nyugdíjasokra nézve azért is, mert annál sokkal többet érdemelnek, minthogy a jövő évi 1-2%-os nyugdíjemelésükről ennyit gondolkozzanak - nyilatkozta Demeter Éva.


További hírek

  Amúgy tényleg: hova lett Kálmán Olga, aki megígérte, hogy Karácsony mellett kampányol...?
2019. 08. 17. 14:01 hirhatar.hu
  Üres kassza várja a következő budapesti főpolgármestert
2019. 08. 16. 13:08 hirhatar.hu
  Az érettségi után képviselőnek indul Nagy Blanka
2019. 08. 16. 13:08 hirhatar.hu
  A „nyóckerben” berezelt a Fidesz Pikó Andrástól
2019. 08. 15. 14:05 hirhatar.hu
  Orbán hajdan kádárista, mára rasszista kinevezettjétől hüledezik a német sajtó
2019. 08. 15. 14:05 hirhatar.hu
  Ellopták a Balatont, egy átlagember lassan már nem engedheti meg magának ezt a luxust
2019. 08. 13. 10:22 hirhatar.hu
  Esztergomban a Mi Hazánk Mozgalommal bizniszel a DK
2019. 08. 13. 10:22 hirhatar.hu
  A mélymagyar Kövér László esete a hígmagyar Schwarz-unokákkal
2019. 08. 12. 09:39 hirhatar.hu
  Újpest fideszes polgármestere innováció híján már darabra ünnepli a parkolóhelyeket
2019. 08. 10. 14:06 hirhatar.hu
  Lincshangulat miatt rendőrök őrzik a kutyagyilkos balotaszállási nőt
2019. 08. 08. 16:12 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport