XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Belecsapunk a lecsóba!

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2018.11.17.
 Szombat
Ma Hortenzia, Gergő napja van.
Holnap Jenő napja lesz.
   EUR árfolyam
   321,62 Ft
   CHF árfolyam
   281,59 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 08. 27. 10:00     


Belecsapunk a lecsóba!
A lecsó az egyik legegyszerűbben elkészíthető ételünk, a nyári időszakban a sok zöldségfélének hála, bármikor bármiben bárki elkészítheti, és különböző ízlések szerint variálható.

A lecsó az egyik legegyszerűbben elkészíthető ételünk, a nyári időszakban a sok zöldségfélének hála, bármikor bármiben bárki elkészítheti, és különböző ízlések szerint variálható.


A lecsó alapvetően balkáni eredetű étel, de már hazánkban is híres ételklasszikusnak számít, a magyar konyha egyik alappillére. A lecsó egy zöldségragu, amely egy olyan alap, amit számtalan ország a saját szája íze szerint készít el. Fő alapanyaga a zsiradék, a hagyma, a paprika és a paradicsom - ha lecsót tervezünk készíteni, valószínűleg ezek az alkotóelemek, amik biztosan szerepelnek a hozzávalók között (a paradicsom picit keményebb héjától forrázással szabadulnak meg azok, akik nem szeretik, ha az az ételben marad).

Megszámlálhatatlan formában készítik, a tojásos, rizses, tarhonyás, babos, zöld babos, krumplis, szalonnás és kolbászos, virslis, csípős és a nagyon finom tejfölös lecsót, amit a szokásos módon készítenek el és a végén tejfölt adnak hozzá.

Lecsó

1 kg zöldpaprika
0,5 kg paradicsom
0,1 kg hagyma
zsír vagy szalonna

A zsiradékot felforrósítjuk, vagy a szalonnát kiolvasztjuk, beletesszük a felvágott hagymát. Üvegesre sütjük, majd beletesszük a felszeletelt paprikát, megsózzuk, kicsit sütjük és hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és készre sütjük.

Tálalhatjuk, rizzsel, tarhonyával, tojással, kolbásszal… stb., ki hogyan szereti.

Lecsó télire

2 kg zöldpaprika
1 kg paradicsom
tartósító szalicil vagy nátrium-benzonát

A paradicsomot meghámozzuk és daraboljuk félbe vagy negyedbe. Nagy lábasba tesszük főzni, és amikor felforrt beletesszük a felszeletelt paprikát, és amikor újra felforrt, az előkészített üvegekbe merjük. Borsónyi tartósítót teszünk a tetejére, az üveget lezárjuk, fejre állítjuk 5 percre, majd párnák közé rakva hagyjuk kihűlni.

Francia lecsó (Ratatouille)

3 fej vöröshagyma
3-5 cukkini (célszerű több kisebbet venni)
3 padlizsán
3-3 kaliforniai paprika (zöld, piros) – vagy 5-6 TV paprika
7 db paradicsom
fokhagyma
friss bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, babérlevél
olívaolaj

Szeleteljük fel a hagymát kis kockákra, a cukkinit 1 cm-es karikákra. Pirítsuk meg olívaolajon a hagymát, majd dobjuk a lábasba a felkarikázott cukkinit. 6-8 perces időközökkel dobjuk a lábasba a többi felszeletelt zöldséget szigorúan az alábbi sorrendben: padlizsán, paprika, fokhagyma, paradicsom. Végül adjunk hozzá egy kevés sót és borsot, valamint a friss fűszernövényeket: kakukkfüvet, 1-2 babérlevelet, rozmaringot, bazsalikomot. Közepes lángon főzzük körülbelül 1 óra hosszát, időnként nézzünk rá, kevergessük és kóstolgassuk.


XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt


További hírek

  Szeptembertől jelentősen változik a Pilis-völgyben a buszközlekedés
2018. 08. 30. 13:00 hirhatar.hu
  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu
  A kerületi rendőrörsök fogadóórái megváltoztak
2017. 02. 16. 03:39 13keruleti-hirhatar.hu
  XIII. kerület a biztonságos közlekedésért
2017. 02. 15. 03:46 13keruleti-hirhatar.hu
  Egyensúlyvesztéstől az új egyensúlyig
2017. 02. 14. 07:54 13keruleti-hirhatar.hu
  Inkognitóban Újlipótvárosban
2017. 02. 11. 05:26 13keruleti-hirhatar.hu
  Minden jogos igényt kielégített az önkormányzat
2017. 02. 11. 05:17 13keruleti-hirhatar.hu
  Fényszobrok a Klub-Galériában
2017. 02. 10. 05:20 13keruleti-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport