XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - Belecsapunk a lecsóba!

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2024.04.24.
 Szerda
Ma György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
   EUR árfolyam
   394,26 Ft
   CHF árfolyam
   405,17 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 08. 27. 10:00     


Belecsapunk a lecsóba!
A lecsó az egyik legegyszerűbben elkészíthető ételünk, a nyári időszakban a sok zöldségfélének hála, bármikor bármiben bárki elkészítheti, és különböző ízlések szerint variálható.

A lecsó az egyik legegyszerűbben elkészíthető ételünk, a nyári időszakban a sok zöldségfélének hála, bármikor bármiben bárki elkészítheti, és különböző ízlések szerint variálható.


A lecsó alapvetően balkáni eredetű étel, de már hazánkban is híres ételklasszikusnak számít, a magyar konyha egyik alappillére. A lecsó egy zöldségragu, amely egy olyan alap, amit számtalan ország a saját szája íze szerint készít el. Fő alapanyaga a zsiradék, a hagyma, a paprika és a paradicsom - ha lecsót tervezünk készíteni, valószínűleg ezek az alkotóelemek, amik biztosan szerepelnek a hozzávalók között (a paradicsom picit keményebb héjától forrázással szabadulnak meg azok, akik nem szeretik, ha az az ételben marad).

Megszámlálhatatlan formában készítik, a tojásos, rizses, tarhonyás, babos, zöld babos, krumplis, szalonnás és kolbászos, virslis, csípős és a nagyon finom tejfölös lecsót, amit a szokásos módon készítenek el és a végén tejfölt adnak hozzá.

Lecsó

1 kg zöldpaprika
0,5 kg paradicsom
0,1 kg hagyma
zsír vagy szalonna

A zsiradékot felforrósítjuk, vagy a szalonnát kiolvasztjuk, beletesszük a felvágott hagymát. Üvegesre sütjük, majd beletesszük a felszeletelt paprikát, megsózzuk, kicsit sütjük és hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt paradicsomot és készre sütjük.

Tálalhatjuk, rizzsel, tarhonyával, tojással, kolbásszal… stb., ki hogyan szereti.

Lecsó télire

2 kg zöldpaprika
1 kg paradicsom
tartósító szalicil vagy nátrium-benzonát

A paradicsomot meghámozzuk és daraboljuk félbe vagy negyedbe. Nagy lábasba tesszük főzni, és amikor felforrt beletesszük a felszeletelt paprikát, és amikor újra felforrt, az előkészített üvegekbe merjük. Borsónyi tartósítót teszünk a tetejére, az üveget lezárjuk, fejre állítjuk 5 percre, majd párnák közé rakva hagyjuk kihűlni.

Francia lecsó (Ratatouille)

3 fej vöröshagyma
3-5 cukkini (célszerű több kisebbet venni)
3 padlizsán
3-3 kaliforniai paprika (zöld, piros) – vagy 5-6 TV paprika
7 db paradicsom
fokhagyma
friss bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, babérlevél
olívaolaj

Szeleteljük fel a hagymát kis kockákra, a cukkinit 1 cm-es karikákra. Pirítsuk meg olívaolajon a hagymát, majd dobjuk a lábasba a felkarikázott cukkinit. 6-8 perces időközökkel dobjuk a lábasba a többi felszeletelt zöldséget szigorúan az alábbi sorrendben: padlizsán, paprika, fokhagyma, paradicsom. Végül adjunk hozzá egy kevés sót és borsot, valamint a friss fűszernövényeket: kakukkfüvet, 1-2 babérlevelet, rozmaringot, bazsalikomot. Közepes lángon főzzük körülbelül 1 óra hosszát, időnként nézzünk rá, kevergessük és kóstolgassuk.


XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt


További hírek

  Hagyományőrzés az iskolában
2024. 04. 23. 16:19 13keruleti-hirhatar.hu
  Nehogy tragikus hős legyen
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
2024. 04. 21. 10:22 hirhatar.hu
  Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
2024. 04. 18. 17:49 hirhatar.hu
  Magyar Péter, a hiányzó hős
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  Bodrogi Gyula 90 éves lett
2024. 04. 13. 08:33 hirhatar.hu
  A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
2024. 04. 12. 14:15 hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport