XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - A XIII. kerület első Építészeti Díját Finta József kapta

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2019.06.25.
 Kedd
Ma Vilmos napja van.
Holnap János napja lesz.
   EUR árfolyam
   324,06 Ft
   CHF árfolyam
   291,49 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 10. 07. 06:16     


A XIII. kerület első Építészeti Díját Finta József kapta
A 75 éves XIII. kerület programsorozat részeként az Építészet napja jelentős eseményén 2013. október 1-jén a Radnóti Miklós Művelődési Központ aulájában az ez évben alapított XIII. Kerületi Építészeti Díjat adta át dr. Tóth József a kerület polgármestere.

A 75 éves XIII. kerület programsorozat részeként az Építészet napja jelentős eseményén 2013. október 1-jén a Radnóti Miklós Művelődési Központ aulájában az ez évben alapított XIII. Kerületi Építészeti Díjat adta át dr. Tóth József a kerület polgármestere. A rendezvényen mutatták be A védett építészeti értékek a XIII. kerületben és A kortárs építészeti értékek a XIII. kerület városképében című önkormányzati kiadványokat.

 

Az első alkalommal kiosztott díjazott pályáját Skardelli György építész ismertette. Dr. Finta József magyar építőművész, az MTA és a MMA rendes tagja kétszeres Ybl Miklós díjas, Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas. Országosan ismert építésszé a Duna Intercontinental szálló (1966-1969) tette. 1970-től kezdve folyamatosan épülnek szállodái. A 80-as, 90-es évek fordulójától egyre több nagyszabású terve valósult meg;  WestEnd City Center, BME-ELTE Informatikai épülete.

 

Kerületi kötődését többek között a Hotel Volga jelentette a Váci út - Dózsa György út sarkán. Az 1971-ben a Vadászati Világkiállításra paneltechnológiával rendhagyó gyorsasággal felépített  szállodát több hasonló követte a szomszédos országokban. Az ORFK – BRFK székház („Rendőrpalota”) a Váci – Róbert Károly körút kereszteződésénél 1997-ben épült meg. Művét még kritikusai is kedvelték. Ennek szomszédságában  tervezte az első igazi magyarországi toronyházat, több elegáns változatot készítve. Munkássága során nagy gondot fordított tanítványai nevelésére, akik közül többen terveztek jelentős (megvalósult) kerületi épületeket: Capital Square irodaház, lakóépületeket a Röppentyű és Petneházy utcák sarkán, a Véső utcában és a Reitter Ferenc utcában.

 

A Védett építészeti értékek a XIII. kerületben című kiadvány első, 2004-es megjelenése óta civil és önkormányzati kezdeményezésre számottevően nőtt a fővárosi rendelettel védett házak száma. Az önkormányzat hatodik éve ír ki támogatási pályázatot, segítve a városképben jelentős szerepet játszó házak megújulását. A kötet teljeskörűen tartalmazza a világörökségi területet, a műemléki védettségű és a helyi védettségű épületeket vagy épületegyütteseket. Dr. Mezős Tamás, a BME egyetemi tanára a kiadvány tartalmára utalva kiemelte, hogy a XIX. század második felét követő valamennyi építészeti stílusra kiváló példákat tartalmaz.  A kiadvány szakszerűségét példaértékűnek tartotta más települések és a műemlékvédelem számára egyaránt.

 

A kortárs építészeti értékek a XIII. kerület városképében című kiadvány az elmúlt évtizedek városképi lenyomatait tartalmazza. Ebben az időszakban tizenötezer lakás és 920 ezer m2 irodaház létesült a kerületben. A közkedvelt tetőkertes lakóépület együttesek és a Váci úti irodafolyosó átalakították a kerület arculatát. Az Építészeti díjak és a Hild-érem bizonyítják az új értékek átgondolt teremtésében elért eredményeket. A kortárs építészet kerületi értékeit bemutató kiadvány is másodízben jelent meg. Bálint Imre DLA, a BÉK elnöke a kedvező adottságok nagyszerű megvalósítójaként jellemezte a kerületet. A közelmúlt intézményei, irodafejlesztések méltatásán túl kiemelte a kerületi beruházásban épült bérházakat is.

 

A jazzkoncerttel zárult Építészeti Est szervezője Arató György kerületi főépítész az építészet ügyének társadalmi elfogadására hívta fel a figyelmet


További hírek

  Budapest sorsa marad, hogy együtt éljen a bűnnel és az alvilággal...?
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Egy tonna kukoricát nyerhet az a gazda, akinél a legtöbb füsti fecske fészkel
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Még hogy nem szereti a sajtót a kormány: 4 csillagos szállodában 3 napig masszírozta a kiválasztottakat
2019. 06. 23. 15:23 hirhatar.hu
  Mészáros Lőrinc már rég fente rá a fogát - eladják a Gellért Szállót
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu
  Szijjártó revizionista partjait már trieszti magyar kikötő mossa
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu
  Emberkereskedelem elleni küzdelméért magyar baptista vezető kapott rangos kitüntetést Washingtonban
2019. 06. 22. 14:41 hirhatar.hu
  Szeptembertől jelentősen változik a Pilis-völgyben a buszközlekedés
2018. 08. 30. 13:00 hirhatar.hu
  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport