XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR - A XIII. kerület Budapest sztárkerülete a lakáspiacon

XIII. KERÜLETI HÍRHATÁR
   
 2023.05.31.
 Szerda
Ma Angéla napja van.
Holnap napja lesz.
   EUR árfolyam
   370,76 Ft
   CHF árfolyam
   382,78 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 12. 01. 04:02     


A XIII. kerület Budapest sztárkerülete a lakáspiacon
A XIII. kerület a főváros egyik legdinamikusabban fejlődő területe, az újlakás-piacon itt is érkezett a leggyorsabb válasz a válságot követő keresletnövekedésre. Ez azt eredményezte, hogy a XIII. kerület újra a vásárlók és a fejlesztők nagy kedvencének számít, az idén eladott fővárosi új otthonok negyede található itt.

A XIII. kerület a főváros egyik legdinamikusabban fejlődő területe, az újlakás-piacon itt is érkezett a leggyorsabb válasz a válságot követő keresletnövekedésre. Ez azt eredményezte, hogy a XIII. kerület újra a vásárlók és a fejlesztők nagy kedvencének számít, az idén eladott fővárosi új otthonok negyede található itt.


A négyzetméterárak a Középső-Angyalföldön elérhető bő 500 ezer forinttól a Duna-parti 1 000 000 forint feletti szintig szóródnak – többek közt ezt állapítja meg a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia új piacfelmérése.

 

Azt, hogy a XIII. kerület újlakás-piaci szempontból a főváros sztárkerületének számít, kiválóan illusztrálja, hogy 2016 első háromnegyedében az eladott budapesti új otthonok negyede, azaz 1300 lakás volt itt található. Hasonló a helyzet az idén indult budapesti fejlesztések lakásainak terén is, ezeknek szintén közel negyede, 2400 lakás található a XIII. kerületben – derül ki a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. legfrissebb piacfelméréséből.

 

„A kutatás szerint az újlakás-kínálatból átlagosan 570 000 Ft-os négyzetméteráron vásárolhatunk a kerületben. Ezzel a XIII. a budapesti kerületek középmezőnyében helyezkedik el, alig elmaradva az 574 000 forintos pesti átlagártól” – emelte ki Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. A kerület eltérő karakterű és presztízsű városrészeiben természetesen jelentősen különböző újlakás-építési volumeneket és árakat találunk. 

 

Lőportárdűlő


A városközponthoz közel eső, közlekedés szempontjából kiváló fekvésű Lőportárdűlő felfutása az idén kezdődött el. Míg 2010-óta az új építésű fejlesztések és lakáseladások száma nem érte el az évi 20 darabot, addig csak az idén már 250 új otthon kelt el, az új projektek keretében pedig 400-nál több új lakás értékesítése kezdődött meg. Ezek az új projektek elsősorban a Lehel utca és Váci út közötti részen találhatók, az Árpád-hídi és a Lehel téri központok közelében.  

 

A városrész súlya a kerület újlakás-piacán mindezzel párhuzamosan növekedett, az új fejlesztések és eladások közel 20%-a történt itt 2016-ban, szemben a korábbi évek alig 5%-os arányával. 

 

A projektek egyik felét a 40 lakásosnál kisebb fejlesztések jelentik, míg másik felét a 140-180 lakásos beruházások. A területen átlagosan 540 000 Ft/nm áron vásárolhatunk, ám a Cordia által jegyzett YoungCityhez hasonlóan korszerű többletszolgáltatásokat – okosotthon, játszótér, futópálya, közösségi terek – nyújtó nagyobb projektek négyzetméterára itt jóval kedvezőbb. Ezeknél ugyanis átlagosan 524 000 Ft/nm árral találkozhatunk, szemben a kisebb projektekre érvényes 560 ezres átlagárral. 

 

„A területet jellemző boom nem jelenti azt, hogy már most sokan birtokba vehetnék új otthonukat: a már idén beköltözhető lakások alig 5 százalékát teszik ki a kínálatnak, a lakások 95%-a 2017. második negyedéve után készül majd el” – húzta alá Földi Tibor.

 

Középső-Angyalföld


A Róbert Károly krt. - Váci út - Gyöngyösi utca - Tatai út által határolt terület megújulása és a lakóingatlanok fejlesztése nagy lendületet vett az idén. A XIII. kerület újlakás-fejlesztéseinek és vásárlások 55%-a Középső-Angyalföldön valósult meg, ezen belül is a terület déli részére, vagyis a Béke tér és az Árpád-híd közötti térségre koncentrálódva.

 

E városrész jelentősége budapesti viszonylatban is kiemelkedő, a 2016-ban eladott új építésű lakások 14%-a itt található. Ez nagyobb, mint a teljes XIV. kerület aránya (13%) vagy a közkedvelt rehabilitációs területet is magába foglaló IX. kerületé (9%).

 

Az év első 9 hónapjában 1300 lakás értékesítése kezdődött el Középső-Angyalföldön, emellett 700 új lakást értékesítettek, októberben pedig 700 lakásos kínálatból válogathattak az érdeklődők. A kínálatbővülés hatását ténylegesen csak jövőre érezhetik a lakáskeresők, hiszen míg az idén az eladó lakások alig 7%-a lesz beköltözhető, addig 65%-a várhatóan 2017-ben.

 

A kerületen belül ezen a részen vásárolhatunk legolcsóbban új lakást, átlagosan 513 000 Ft/nm áron, de a drágulás itt sem állt meg. A projektek műszaki felszereltsége és kínált szolgáltatásaik igen hasonlók. Többségében központi gázkazános fűtés, redőny, klíma előkészítéssel, a beépített konyha mindössze pár projektben az ár része, a lakókat szolgáló kényelmi szolgáltatások – szemben a már említett Lőportárdűlő fejlesztéseivel – nem jellemzők a projektekben.

 

A területen legnagyobb arányban 20 és 30 lakásos projekt indultak, alig néhány 100 lakásnál nagyobb projekt fut, ami az átlagos projektméretet 51 lakásosra húzza fel.

 

Újlipótváros


A Újlipótváros a XIII. kerület belvárosias, hagyományosan magas presztízsű része, ahol a legkisebb az újszerű és új építésű lakások aránya. Az újépítésű lakások ritkaságnak számítanak 2016-ban is, az idén induló XIII. kerületi projektek lakásainak kevesebb, mint 4%-a található itt. Az októberi újlakás-kínálatban a négyzetméterenkénti átlagár megközelítette a 800 000 Ft-ot.

 

Vizafogó


A Duna-partján fekvő, korábban alulhasznosított területeken a kétezres évek elején indultak meg a fejlesztések, amelynek eredményeképp ma egyedülálló, kiemelten magas presztízzsel rendelkező lakónegyedeket – köztük a Marina-partot – alakítottak ki. 2016-ban a fejlesztők és vevők érdeklődése ismét megélénkült a terület iránt: októberig 300 új lakást értékesítettek itt, ami megközelíti az elmúlt négy év összes újlakás-eladását. A szintén megnövekedett kereslet miatt ugyanakkor – az idén piacra érkező projektek 600 új lakása mellett is – mindössze 350 lakásból válogathattak a későn ébredő vevők október végén.

 

A piac élénkülését jól jelzi, hogy a korábbi években tapasztalt visszaesés után idén már a kerületben értékesített és fejlesztett ingatlanok ötöde Vizafogón épült.

 

Az átlagos négyzetméterár Vizafogón 700 000 Ft, ám mivel a projektek felszereltségükben, elhelyezkedésükben széles skálán mozognak, az árak is széles sávban szóródnak. „Ez azt jelenti, hogy a Dunától távolabbi területeken már átlagosan 550 000 forintos négyzetméteráron is vásárolhatunk egy extra felszereltséggel nem rendelkező lakást, míg a Duna-parti otthonok ára meghaladja az 1 000 000 forintot is négyzetméterenként” – mondta a Cordia Zrt. vezérigazgatója.


A felmérésről


A Cordia Zrt. XIII. kerületi piacfelmérése a publikus hirdetések és információk, valamint a fejlesztőktől beszerzett adatok alapján készült. A felmérés a négylakásosnál nagyobb, már értékesítés alatt álló projekteket és azok lakásainak adatait tartalmazza. Az átlagárak meghatározásánál a nettó korrigált négyzetméterárat, vagyis a lakás négyzetméterárának az erkély felének négyzetméterárával növelt összegét használtuk.

 

A vállalatról


A Cordia a tőkeerős, magyar tulajdonú Futureal-csoport tagja, amely a közép-európai régió egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportja. A Cordia Magyarország vezető lakóingatlan-fejlesztője, mely számos lezárt és folyamatban lévő projekttel rendelkezik mind hazánkban, mind a régió további országaiban (Románia, Lengyelország).

 

Magyarországon jelenleg Budapest belvárosában, illetve a budai és pesti kertvárosokban vannak fejlesztései. Az eddig bejelentett 8 projektből 4 esetében már megindult az építkezés: ez a tervezett 1661-ből összesen 900 lakást jelent, ami egyedülállóan magas szám a hazai ingatlanfejlesztők között. A Cordia árbevétele 2014-ben 1,366 milliárd forint, 2015-ben 258 millió forint volt. Ezt a csökkenést az ingatlanpiac ciklikussága magyarázza, a vállalat 2016-ban a tavalyinál jóval magasabb forgalommal számol.


További hírek

  A leggyakoribb CBD élelmiszerek a piacon
2023. 05. 29. 11:34 13keruleti-hirhatar.hu
  Milyen padlósúroló gépet válasszon a közepes méretű területekre?
2023. 05. 24. 14:04 13keruleti-hirhatar.hu
  Milliárdos kapta meg az állami gondozott gyermekek kastélyát
2023. 05. 22. 19:25 hirhatar.hu
  Mit érdemes tudni a faktorszám nélküli napvédelemről?
2023. 05. 18. 11:52 13keruleti-hirhatar.hu
  Hogyan segít felépülni az alkoholizmusból a közösség támogató ereje?
2023. 05. 15. 20:57 13keruleti-hirhatar.hu
  Az uniós ügyészek szervezete alelnökükké választották Polt Pétert
2023. 05. 14. 10:26 hirhatar.hu
  Keményebben kellene fellépni a forgalmat akadályozó autókkal szemben
2023. 05. 14. 10:26 hirhatar.hu
  Pintér Sándor vizsgálatot indított a Gálvölgyi-ügy miatt
2023. 05. 14. 10:26 hirhatar.hu
  A Szent István parkban búcsúznak Vágó Istvántól
2023. 05. 12. 11:26 hirhatar.hu
  Egy kancsal racka lett az atlétikai VB kabalaállata
2023. 05. 12. 11:26 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport